Politika

A hongkongi kormány cenzúrázza az iskolai tankönyveket a “kritikus polgárok” oktatása érdekében

Epoch Times hír: Hongkongban a tanulók eddig önálló iskolai tantárgyként tanulták az úgy nevezett kritikus gondolkodást – de most az iskolai könyveket cenzúrálni kell. Ahogyan a kínai különleges közigazgatási régió médiája augusztus 20-án beszámolt róla, a hongkongi kormány elrendelte az „érzékeny” szakaszok eltávolítását az iskolai könyvekből. A kormány szerint a múlt hibás elemeit a ki kell rostálni.

A kritikusok az akciótervet a véleménynyilvánítás szabadsága elleni új támadásnak tekintik a gazdasági nagyvárosban, amelyben a peking iránt lojális hatóságok óriási lépéseket tettek az ellenzék ellen, mióta június végén Hongkong vonatkozásában hatályba lépett a vitatott nemzetbiztonsági törvény. Az oktatáspolitika Peking középpontjában áll, a lojális politikusok pedig éles kritikákkal vádolják a hongkongi iskolákat az ellenzék támogatásával. Szükségét látják egy “erőteljesebb oktatásnak”, amely Kína kommunista vezetésének ideológiáját követi.

A kiadóknak mostantól el kell távolítaniuk a polgári engedetlenségről és a tiltakozással kapcsolatos fényképeket tartalmazó részeket a kapcsolódó tankönyvekből. Ezen felül néhány párt nevét már nem szabad megemlíteni.

A HKPTU tanári szakszervezet a város oktatási hatóságát politikai cenzúrával vádolta. A változások „felhígítják vagy akár torzítják a társadalom valóságát” – mondta a szakszervezet.

1997-ben Nagy-Britannia és Kína aláírt egy szerződést, amelynek 50 évig szavatolnia kellett volna a véleménynyilvánítás szabadságát Hongkongban. A Peking által bevezetett, úgynevezett hongkongi nemzetbiztonsági törvény hosszú börtönbüntetéseket ír elő Hongkong nagyobb autonómiájának vagy függetlenségének követelése miatt. Számos demokrácia-aktivistát a törvény alapján már letartóztattak. A városi iskolák és könyvtárak pedig azóta már be is tiltottak néhány polgári demokrácia témájú könyvet.

Forrás: https://www.epochtimes.de/china/hongkonger-regierung-zensiert-schulbuecher-zur-erziehung-zum-kritischen-buerger-a3317499.html

Kép: Rich Grundy Creative Commons