Hírek

A H&M kényszermunka gyanúja miatt felmondja a kapcsolatát egy kínai céggel

A H&M kényszermunka gyanúja miatt felmondja a kapcsolatát egy kínai céggel- A svéd H&M divatcsoport kényszermunka vádjával szüntette meg kapcsolatát egy kínai beszállítóval.

A fonalgyártóval, a Huafu-val való kapcsolatnak a következő tizenkét hónapon belül meg kell szűnnie – jelentette be a társaság.

A H&M azt is állítja, hogy már nem akar gyapotot vásárolni a kínai Hszincsiang tartományból, ahol az emberi jogi aktivisták szerint a hatóságok tömegesen elnyomják a muszlim ujgurokat.

Az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet (Aspi) testülete már márciusban azzal vádolta a H&M-t és több mint 80 más külföldi és kínai vállalatot, hogy az ujgurok kényszermunkájából profitáltak.

A H&M most hangsúlyozta, hogy nincs kapcsolata Huafu Xinjiangban folytatott tevékenységével. Ugyanez vonatkozik az Anhui tartománybeli Huafu gyárra, amelyet az Aspi kényszermunkáról szóló jelentése is megemlített.

Van azonban „közvetett üzleti kapcsolat” egy Zhejiang tartománybeli Huafu-üzemmel – ismerte el a svéd vállalat. De a H&M-nek „nincs bizonyítéka” arra, hogy kényszermunkásokat alkalmaznának ebben a gyárban – áll a közleményben. Ennek ellenére a H&M úgy döntött, hogy megszünteti kapcsolatát Huafuval.

A kínai kormány hatalmas nemzetközi kritikával szembesül az ujgurok, a Fálun Gong-gyakorlók, a muszlim kisebbségek és más vallási csoportok elleni fellépése miatt. Becslések szerint körülbelül egymillió ujgurt tartanak átnevelő táborokban Xinjiangban.

Részletek:

https://www.epochtimes.de/…/hm-beendet-beziehung-zu…