Hírek,  Kultúra

A cseh milliárdos megvásárolta a zongorákat, amelyeket a pekingi rezsim bojkottált egy tajvani látogatás miatt

Karel Komárek, a cseh milliárdos több mint 200 000 euró értékben vásárolt Petrof zongorákat. Azután döntött úgy, miután kiderült, hogy Peking szankciókat tervez a cseh vállalatok ellen – mert Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnöke nemrégiben Tajvanon járt.

Az „iROZHLAS” cseh híroldal szerint egy pekingi vásárló arról tájékoztatta a Petrof zongoragyártót, hogy fel akarja függeszteni 11 hangszerre vonatkozó megrendelését. Kína szankciókat tervez bevezetni a cseh vállalatokkal szemben Kínában. A vállalat közölte, hogy a kínai megrendelések adták az árbevétele 35 százalékát. Az ügyfél attól tart, hogy Peking megtorlása súlyosan károsítja vállalkozását.

11 zongorát adományoztak a cseh iskoláknak

„Amint megtudtuk a problémát, úgy döntöttünk, hogy megvásároljuk a zongorákat. Feleségemmel megegyeztünk abban, hogy alapítványunk azonnal felajánlja a zongorákat a cseh iskoláknak. Azt akarjuk, hogy a 11 hangszer a cseh büszkeség és szolidaritás szimbólumává váljon ”- mondta Komárek.

Zuzana Ceralová Petrofová, a Petrof elnöke üdvözölte Komárek lépését, és nagylelkűnek nevezte. „Személy szerint Karel Komárek gyorsasága és elszántsága lepett meg a legjobban, amellyel megközelítette ezt a nem tervezett megállapodást” – mondta.

A Komárek Alapítvány a korábbi kínai szerződés 11 hangszerét szétosztja a cseh iskolákban. „Örülünk, hogy zongoráink eljutnak a cseh iskolákba” – tette hozzá Ceralová Petrofová.

A Piana Petrof cég tavaly mintegy 6000 zongorát adott el Kínának. Miloš Vystrčil cseh szenátusi elnök tajvani látogatását Peking élesen bírálta. Wang Yi kínai külügyminiszter a múlt héten kijelentette, hogy Vystrčil „súlyos árat” fizet Tajvan látogatásáért, amely után a tajvani parlamenti elnök Wang külügyminiszter nyilatkozatait „vulgáris fenyegetésnek” minősítette.

Forrás: https://www.epochtimes.de/…/tschechischer-milliardaer…

Kép: illusztráció: forrás:

https://commons.m.wikimedia.org/…/File…

https://en.wikipedia.org/…/en:GNU_Free_Documentation…