Hírek

Több mint 300 civil csoport kéri az emberi jogi jogsértések nemzetközi kivizsgálását Kínában

A több mint 300 társadalmi csoportból álló koalíció felszólítja az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy hozzon létre egy „felügyeleti mechanizmust”, hogy a kínai rezsim elszámoltatható legyen az emberi jogok Kínában és külföldön történő megsértése miatt.

321 csoport, köztük a Human Rights Watch, az Amnesty International, az Emberi Jogok Nemzetközi Szolgálata és 50 ENSZ-szakértő közös levelet írt az ENSZ-hez szeptember 9-én. Ebben bírálják Peking elnyomó politikáját Hongkongban, Tibetben és Hszincsiangban. Kritizálják a koronajárvány kezelését és az emberi jogokkal foglalkozó ügyvédek üldözését is.

A koalíció „pártatlan és független ENSZ-mechanizmust” támogat

Kínában az „emberi jogok figyelmen kívül hagyása már nem csak az állampolgárait érinti. A diktátorok támogatása és a nemzetközi normák átírására tett erőfeszítések minden eddiginél nehezebbé teszik az emberi jogok védelmének munkáját. ”- nyilatkozta Sarah Brooks, az Emberi Jogok Nemzetközi Szolgálatának brüsszeli kapcsolattartója.

A közös levél az egész világon olyan szervezeteket hozott össze, amelyek „saját ügyeikért küzdenek egy közös cél érdekében” – tette hozzá.

A csoportok „pártatlan és független ENSZ-mechanizmus” létrehozását követelik Kína emberi jogi megsértéseinek nyomon követése és kivizsgálása érdekében.

Egy újságíró kérdésére a levél kapcsán a kínai külügyminisztérium szóvivője egy szerdai (szeptember 9-i) sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „ezen szervezetek alaptalan állításait nem érdemes cáfolni”.

50 ENSZ-emberi jogi szakértő „határozott intézkedésekre szólít fel az alapvető szabadságok védelmének érdekében Kínában”

Alig néhány nappal korábban hét ENSZ-aktivista levelet küldött a kínai kormánynak. Ebben bírálták az új nemzetbiztonsági törvényt, amelyet Peking Hongkonggal szemben alkalmaz. Azt mondták, hogy a törvény tág értelemben „megsért bizonyos alapvető jogokat”, és lehetővé teheti a kínai hatóságok számára, hogy politikai disszidenseket célozzanak meg. Először is azáltal, hogy az emberi jogi jogvédők törvényes tevékenységét illegálisnak minősíti.

A kínai rezsim az elmúlt tíz évben csak öt külső szakértő látogatását engedélyezte, és elutasította aggályaikat.

Forrás: https://www.epochtimes.de/…/ueber-300-zivile-gruppen…

Kép: Minghui.org – illusztráció egy kínai kínzási módszerről, melyet a lelkiismereti foglyokon alkalmaznak