Politika,  Történelem

TIBETPRESS: Pema Khandu Arunachal Prades miniszterelnöke: Tibet mindig is önálló ország volt

A Kelet-Ladaki galvan-völgyi határon zajló konfliktus közepette Pema Khandu, Arunachal Prades miniszterelnöke felvette a kesztyűt Kínával szemben, ráadásul ugyanazt a taktikát alkalmazza amit Kína is használ, amikor igényt formál független külföldi területekre. Szerdán Pema Khandu a tweeteren úgy hivatkozott a tényleges ellenőrzési vonalra (LAC) mint India és Tibet határára, miközben a javanok (indiai határmenti katonák) hősiességéről írt.

„Az indiai hadsereg bátorsága az amire mindig is számíthattunk a függetlenségünk óta. Ma lehetőségem volt kapcsolatba lépni bátor javanokkal, az Indo-Tibeti határon fekvő Bumla helyőrségnél. A jó közérzetük és kedvük kifogástalan. Amíg ők őrzik a határainkat, biztonságban érezhetjük magunkat minden betolakodóval szemben” – nyilatkozta Khandu.

Kína állítása szerint az északkelet-indiai állam, Arunachal Prades valójában Tibet déli része, és ezért amikor a miniszterelnök a bejárat ajtón dörömböl, s mintegy mellékesen meg sem jegyzi Kína jelenlétét a térségben, az erős üzenetet hordoz.

A színpadiasságnak mindig is nagy jelentősége volt a diplomáciában, és ezt Khandu jól játsza. Mindemellett fontos hogy tudatában legyünk annak, hogy Khandu természetesen a központi kormányzat álláspontját képviseli, ami mostanában keményebb külpolitikát folytat Kínával szemben

.A Galvan-völgyi incidens mérföldkő volt India számára, és teljes szemléletváltást eredményezett külpolitikájában. Amikor Kína megtagadta a térségben illegálisan felállított építmények eltávolítását, az indiai erők a saját kezükbe vették az ügyet és „jól bemostak egyet” Kínának.

Az említett incidens óta a kínaiak visszavonulót fújtak, és visszatértek a jól bevált félelemkeltés taktikájához a propagandát árasztó kormánypárti médiák segítségével.Tibet – Kínához csatolvaKína az 1950-es években teljesen elfoglalta Tibetet, és azóta számtalanszor megsértette az alapvető emberi jogokat a Himalája országában. 1959. után százezer körüli azoknak a tibetieknek a száma, akik a Dalai Lámával és a tibeti kormánnyal együtt száműzetésbe kényszerültek és Indiában élnek.

A múlt héten posztolt tweeterjében, Prasar Bharati, az Indiai állam által támogatott közszolgálati műsorszolgáltató, arra bíztatta az embereket, hogy hallgassák az All India Radio (AIR) által kínált műsort, a Tibeti Világ Hírek-et (Tibetan World Service), amelyben hiteles hírek és programok hangzanak el Tibettel és a tibeti helyzettel kapcsolatban.

India még mindig a Nehru-féle politikát követi, és nem ismeri el Tibetet független államnak. Ennek ellenére ezek az intézkedések egyértelműen előjelei annak, hogy India megváltoztatja Kínával szembeni külpolitikáját. Mindezt pedig meggyorsította a húsz indiai katona tragikus elvesztése a Galvan-völgyi incidensnél.

Agresszív külpolitika „Indiának fel kell adnia a semlegességét, és határozottabbnak kell lennie külpolitikájában, főleg Kínával szemben. Azzal hogy elismerik a Dalai Láma személyét és menedéket nyújtanak neki, még nem szolgáltatnak igazságot Tibetnek. Elegendő történelmi tény és bizonyíték áll rendelkezésre hogy kijelenthessük: Tibet mindig is önálló ország volt” mondta a miniszterelnök.

Hétfőn India erős figyelmeztetést küldött Kínának, miszerint határozottan válaszolni fognak a kínai provokációra és erőszakra az általános szintű tárgyalások (Lt) második fordulója során.Pema Khandu példát mutatott minden indiainak azzal, hogy Arunachali határát Indo-Tibeti határnak nevezte.

Forrás: http://www.tibet.hu/tibetpress/pema-khandu-arunachal-prades-miniszterelnoke-tibet-mindig-is-onallo-orszag-volthung

Kép: A Dalai Láma és Pema Khandu Arunachal Prades miniszterelnöke/TibetPress