Hírek,  Politika

Tibetpress: NGO szervezetek: Ismerjék el Tibetet egy országnak

A Tibetet támogató NGO és más civil szervezetek elítélik Kína barbár támadását Ladak és az indiai területeket védő indiai katonák ellen. Tibet mellet kiálló emberjogi szervezetek, arra szólítják fel az indiai kormányt, hogy válaszolva Kína indiai területeket érintő igényére, ismerjék el Tibetet önálló országként.

Az említett szervezetek egyesített sajtóközleményben azt állították, hogy a tibeti közösség India oldalán áll, és elítéli Kína agresszióját India területein. Hétfőn legalább húsz indiai közkatona és egy tiszt (commanding officer) vesztette életét a ladaki Galvan-völgyben. Az elmúlt 45 évben ez volt az egyik legtöbb emberéletet követelő kínai támadás, ami Indiát érte.

„Megemlékezünk a mártírokról és részvétünket fejezzük ki a gyászoló családok felé. Felszólítjuk a világ kormányait és vezetőit, hogy támogassák Indiát a kínai katonák agressziójával szemben és lépjenek fel közösen Kína területi terjeszkedésének megakadályozására” – nyilatkozták a civil szervezetek.

1959-ben, amikor Kína de facto elfoglalta Tibetet, több, mint 1,2 millió tibeti vesztette életét. Ennek ellenére a tibetiek mindig készek voltak kinyilvánítani tiltakozásukat, azon ténnyel szemben, hogy Kína erőszakosan elfoglalta otthonukat, – tették hozzá.
A sajtóközleményben állítják, hogy itt az idő, hogy India elismerje Tibetet, mint független országot, amit Kína jogtalanul beolvasztott magába. – TNS

Forrás: TibetPress

Kép: Kína és az őt körülvevő országok 1949 előtt/TibetPress