Hírek

Az Epoch Times riporterét softball ütővel támadta meg Hong Kongban egy ismeretlen férfi

A The Epoch Times hongkongi kiadásának egyik riporterét május 11-én egy alumínium softball ütővel hadonászó ismeretlen férfi megverte, egy olyan támadásban, amelyet feltehetően a kínai rezsim rendezett, a kiadvány tudósításainak elhallgattatására tett legújabb kísérletében.

Sarah Liang a lakása előtt állt, amikor a támadásra kedden délben sor került. A támadó több mint tízszer suhintott rá az ütővel, mielőtt egy autóval elmenekült. A támadás körülbelül egy percig tartott, és Liang mindkét lábán zúzódások keletkeztek.

Az incidens a legutóbbi az Epoch Times hongkongi létesítményei és riporterei ellen elkövetett támadások sorában – a gyanú szerint mindegyiket a Kínai Kommunista Párt (KKP) szervezte annak a kampánynak a részeként, amelynek célja, hogy meghiúsítsa a kiadvány tudósításait a városban. A kiadvány, amely egyike a kevés független hongkongi médiumnak, arról ismert, hogy a kommunista rezsim által elkövetett politikai belharcokról, korrupcióról és emberi jogi visszaélésekről tudósít.

Liangot mentőautóval vitték el, és a Queen Elizabeth kórházba szállították kezelésre. Helyi idő szerint délután 3 óra körül a rendőrség megérkezett a kórházba, hogy Liang beszámoljon a támadásról. Helyi idő szerint 18:30-kor még mindig a kórházban volt.

Egy Li vezetéknevű szemtanú elmondta, hogy egy közeli étteremből jött ki, amikor hallotta, hogy egy nő azt kiabálja: „Segítség, összevernek”.

Li elmondta, hogy ezután látta, amint egy 40 év körüli, nagydarab férfi, aki egy softball ütőt cipelt, beugrott egy autóba és elmenekült. Li szerint a támadó menekülő járműve egy fekete Mercedes-Benz volt, „TV3851” rendszámmal.

Li szerint bárki is állt a támadás mögött, figyelmeztetést akart küldeni a The Epoch Timesnak, és megakadályozni, hogy az újság tudósításai tovàbb folytatódjanak. A támadást brutálisnak és embertelennek minősítette, hozzátéve, hogy szükség esetén hajlandó lenne tanúskodni a támadó ellen.

A helyi médiának helyi idő szerint délután 2 óra körül a kórház előtt beszélve Liang azt mondta, hogy a támadás előre megfontolt volt, mert egy másik férfi május 8-án hirtelen támadásba lendült felé ugyanazon a helyen, ahol kedden megtámadták. A korábbi incidens során a férfi végül elsétált, miután észrevette, hogy a ruhája alá rejtett fekete ütő futás közben a földre esett.

Liang felszólította Carrie Lam hongkongi vezetőt, hogy fordítson figyelmet az ügyére, mivel a város közbiztonsága romlani látszik. A riporter elmondta, hogy szerinte a támadónak köze van a Kínai Kommunista Párthoz, és hogy a kínai rezsim erőszakkal próbálta megfélemlíteni őt.

Liangot az elmúlt hónapban két különböző incidens során is célba vették. Április 26-án egy helyi metróállomás előtt egy ismeretlen férfi zaklatta. Két nappal korábban egy magát futárnak nevező férfi bement a lakóházába, és bekopogott az ajtaján. Liang nem nyitott ajtót, miután a futár nem azonosította magát.

A hongkongi kiadás nyomdáját április 12-én szintén kalapácsos betörők támadták meg, ami miatt a létesítmény üzemelését néhány napra fel kellett függeszteni. Kevesebb mint két évvel korábban ugyanezt a nyomdát négy maszkos személy felgyújtotta. A támadókat a rendőrség nem találta meg. Széles körben úgy vélik, hogy mindkét támadás mögött a KKP áll.

Guo Jun, a The Epoch Times hongkongi kiadásának igazgatója szerint nincs kétség afelől, hogy a KKP áll a Liang elleni támadás mögött. Guo felszólította a nemzetközi közösséget, hogy figyeljen oda a Hongkongban dolgozó újságírók biztonságára.

Guo szerint a KKP célja ezzel a támadással és a többi támadással is az volt, hogy a The Epoch Times-t arra kényszerítse, hogy feladja hongkongi tevékenységét.

További aggodalomra adott okot a lap nyomdájában dolgozók biztonsága. Guo hozzátette, hogy a közelmúltban azonosítatlan járműveket és embereket láttak a létesítmény közelében.

A The Epoch Times kínai kiadása felszólította a hongkongi rendőrséget, hogy tegyen eleget kötelességének, és vizsgálja ki a hongkongi szerkesztőséget érintő összes megoldatlan ügyet.

„Felhívjuk a hongkongi közvéleményt, hogy továbbra is támogassa a The Epoch Times-t” – áll a lap közleményében.

„A The Epoch Times nem fog meghátrálni, és továbbra is igaz tudósításokat fog nyújtani, valamint megvédi Hongkongot”.

A közlemény egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy segítsen „megakadályozni a KKP hongkongi médiával szembeni, egyre fokozódó erőszakos fellépését”.

A korábban a polgári szabadságjogaiért ünnepelt egykori brit gyarmaton drasztikusan romlott a sajtó és más szabadságjogok helyzete, ahogy a kínai rezsim egyre szorosabbra fűzi a város feletti hatalmát. Különösen a drákói nemzetbiztonsági törvény és más intézkedések bevezetése miatt, amelyeket Peking az elmúlt évben hozott, megfigyelők szerint Hongkong hamarosan csak egy újabb szárazföldi kínai város lesz – ez pedig egyenesen sérti Peking nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségét, hogy 2047-ig megőrzi a város szabadságjogait és autonómiáját.

A Hongkongi Újságírók Szövetsége (HKJA) a Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatában elítélte a Liang elleni erőszakot, és „hivatalosan felszólította” a rendőrséget, hogy gyorsan állítsa bíróság elé a támadót.

„A sajtószabadság olyan alapvető érték, amely Hongkongot sikeressé teszi. Soha nem fogjuk eltűrni a média vagy az újságírók elleni erőszakos fenyegetéseket” – tette hozzá a HKJA.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/epoch-times-reporter-attacked-by-man-with-baseball-bat-in-hong-kong_3810809.html?fbclid=IwAR04smLahCydzFTZVH7Nx4y2pfAOC11l4EU4l1L7UKfxJEE7_gEXSPvc8LM