Hírek,  Politika

Hongkongban tartanak a kínai kormány szankcióitól

A hongkongi Fálun Gong gyakorlók aggódnak a személyes biztonságuk és az alapvető emberi jogok miatt a kínai nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatosan. A megbeszélés a közelmúltban, zárt ajtók mögötti online kerekasztalnál történt, amelynek házigazdája az USA Bizottság a Nemzetközi Vallásszabadságért volt.

A Fálun Gong, más néven Fálun Dáfá egy meditációs gyakorlat, amely az őszinteség, jószívűség és tolerancia alapokra helyezi a hangsúlyt. 1999 júliusa óta a gyakorlat és keményen üldözendő Kínában. Ezreket tartanak fogva börtönökben, agymosó központokban és munkatáborokban a Fálun Dáfá Információs Központ szerint.

Azonban a világ többi részén több mint 100 országban és régióban, több millióan szabadon gyakorolhatják, beleértve Hongkongot. is.

Habár a terület 1997-ben visszakerült kínai uralom alá, Hongkong még mindig garantálja a szabadságot, beleértve a vallásszabadságot is, amit nem élvezhetnek a szárazföldön.
Azonban Kína „Bólogató János” törvényhozása nemrégiben jóváhagyta a nemzetbiztonsági törvényt Hongkong részére, hogy megbüntetheti a felforgatással, kilépéssel, külföldi beavatkozással kapcsolatos tevékenységeket.

Többek között az emberi jogi csoportok kifejezték aggodalmukat, hogy a javaslat lehetővé teszi Pekingnek, hogy leverje az eltérő véleményeket.
Ahogy a szárazföldi Kínában sok más disszidenst, aktivistát és vallási kisebbséget, a Fálun Gong gyakorlókat is elítélik olyan vádakkal, mint az állami hatalom felforgatása – egy általános vád, amit a rezsim gyakran használ, hogy elhallgattassa a kritizálóit.

A kerekasztal megbeszélés alatt, amelyet június 9-én tartottak, Ingrid Wu a hongkongi Fálun Dáfá Egyesület szóvivője kifejezte aggodalmát, hogy Peking üldözi a Fálun Gong gyakorlókat, és ezt kiterjeszti Hongkongba, amikor a biztonsági törvény hatályba lép. A rendezvényre közvetlenül azelőtt került sor, hogy az USA külügyminisztériuma kiadta az éves vallásszabadságról szóló jelentését.

„Félünk, hogy az itteni Fálun Gong gyakorlókat úgy kezelik majd, mint a szárazföldi Kínában” – mondta Wu egy telefoninterjúban, „nem gyakorolhatjuk többé szabadon a hitünket Hongkongban és le leszünk tartóztatva… csak idő kérdése.” Az elnyomást kiterjeszthetik más vallási csoportokra is Hongkongban, tette hozzá.

Wu megjegyezte, mióta Kína elkezdte az üldözést, Peking „közvetlenül vagy közvetetten” beleavatkozott a Fálun Gong gyakorlók tevékenységeibe Hongkongban.

Például a kérelmeket, hogy rendezvényeket tarthassanak kormányzati helyszíneken, folyamatosan elutasították, miközben a hívőket ismételten zaklatják a Peking-barát szervezetek a nyilvános rendezvényeken.

Legutóbb tavaly szeptemberben egy helyi gyakorlót, Liao Qiulan-t támadták meg olyan emberek, akik feltételezhetően a rezsimmel állnak kapcsolatban.

Wu elmondta a kerekasztal megbeszélésen, a helyi gyakorlók félnek, hogy a jogaikat a békés gyülekezéshez és tiltakozáshoz a továbbiakban megtagadják.

Kifejezte aggodalmát, hogy a helyi gyakorlók kínzásokkal vagy erőszakos szerveltávolítással fognak szembenézni, ahogy a szárazföldi gyakorlók is az áldozatai ezeknek.

A 2000-es évek óta a kínai rezsim erőszakkal eltávolítja a lelkiismereti foglyok szerveit, beleértve a Fálun Gong gyakorlókat, hogy ellássák a transzplantációs iparukat. A londoni székhelyű Kínai Népbíróság március jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy az államilag jóváhagyott gyakorlat még mindig folytatódik. Annak ellenére, hogy 2015-ben a rezsim állította, hogy abbahagyta a szervek forrásaként használni a kivégzett foglyokat, és kizárólag az új, önkéntes adományozási rendszerre támaszkodik.

Wu sürgette az USA nemzetközi vallásszabadsági nagykövetét, Sam Brownback-et, hogy nyújtson be törvényjavaslatot: „foglalkozzanak a vallásszabadság fenyegetésével Hongkongban” és felszólította az USA kormányát, hogy segítsenek megmenteni a hongkongiak valláshoz és gyülekezéshez való jogait.

Május végén Donald Trump elnök, válaszul Peking Hongkong-i javaslatára elmondta, hogy az Amerikai Egyesült Államok szankciókat fog alkalmazni Hongkongban és a kínai hivatalnokoknál, akik szétmarják a városi autonómiát, és visszavonja a város különleges kereskedelmi státusát az USA törvényei szerint.
Peking hivatalosan nem válaszolt Trump bejelentésére.

Wu elmondta, hogy a közelgő fenyegetés ellenére a gyakorlók a városban folytatni fogják a figyelemfelhívást a rezsim általi üldözésre.

„Folytatni fogjuk az emberek tájékoztatását a förtelmes bűncselekményeikről, amit a Fálun Gonggal tesznek…” – mondta. „Az ellenállás az egyetlen esélyünk.”

Forrás: Clearharmony.hu