Hírek,  Politika

TIBETPRESS: Kínai munkavállalalók kiszorítják Csamdo prefektúrából az ott élő tibeti embereket

A kínai kormány nagy infrastrukturális projektjeibe bekapcsolt kínai munkások nemcsak felépítik például Csamdo prefektúrában gombamódra szaporodó lakótelepeket: ha már ott vannak, rengetegen maradnak is. Az utóbbi négy évben lejátszódó folyamat azt mutatja, ezzel kiszorítják az ottani tibeti lakosokat.

„Sok kínai költözött tibeti térségekbe, és számuk már meghaladja a Csamdóban élõ tibetiek számát” – mondta egy helyi, anonimitást kérő helyi lakos az RFA Tibeti Szolgálatának.

„Csamdo egy jellemzően tibeti lakosságú régió, amely gazdag termőföldjeiről” – mondta Shidey Dawa, az indiai székhelyű Tibeti Politikai Intézet Dharamsala kutatója. A kínaiak azzal indokolják a betelepítéseket, hogy ez része a szegénység felszámolására irányuló programnak.

„A hivatalos kínai források szerint 2016 óta legalább 26 000 tibeti vándorolt Csamdóból a közeli Lhászai területekre, ám a nem hivatalos verzió szerint ennél is több új lakó érkezett” – mondta Dawa. Hozzáfűzte: „A kínai kormány azzal érvel, hogy infrastrukturális projekteket hajt végre. Ez a terv azonban valójában a tibeti kultúra és identitás megsemmisítésének kísérlete.”

A 2014–2015-ben elindított áttelepítési program keretében a hatóságok már a tibeti autonóm régió legkeletibb, leginkább elszegényedett részén, tibeti lakosok ezreinek kérelmét utasították vissza, hogy a Lhásza közelében lévő területre költözzenek, ahol nagyobb eséllyel foglalkoztatási lehetőségekhez juthatnának. A Markham és Gongjo megyékből kényszerített családok új települési területei között szerepel a Lhásza-megye Toelung Decsen, Tagce, Maldo Gongkar és Phenpo Lhundrub megyék.

„A tibeti embereket a falvaikból apró, dobozszerű házakba költöztetik, és nem veszik figyelembe, hogy ezzel teljesen életszerűtlen helyzetbe kényszerítik őket” – mondta egy másik, szintén anonimitást kérő tibeti forrás. Csamdóban a kínai nyelv ismerete alkalmazási feltétel. E nélkül még az üzletekben és szállodákban is nehéz munkát találni.”

Csamdo prefektúrában tibeti családok százai állandó tartózkodási hely nélkül maradtak, miután törölték őket a lakosok listájáról. A négyezer család, amelyek Csamdo Markham (kín. Mangkang) és Gongjo (kin. Gongjue) megyékben kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, mert egyrészt munka nélkül maradtak, másrészt a kínai hatóságok tiltják, hogy visszaköltözzenek szülőhelyükre.

(Richard Finney)

Forrás:http://www.tibet.hu/…/kinai-munkavallalalok-kiszoritjak-csa…

Kép: Kínai lakótömbök a tibeti Csamdóban, betelepített kínai munkások számára/TibetPress képarchívum