Hírek

Egyetemi matematika professzor ellen emeltek vádat a Kínából származó támogatás eltitkolása miatt

A Southern Illinois University-Carbondale egyetem matematika professzora és kutatója ellen emelt vádat a szövetségi bíróság kétrendbeli csalás és egyrendbeli hamis nyilatkozat megtétele miatt, mivel nem fedte fel, hogy a Kínai Kommunista Párttól (KKP) és egy kínai állami egyetemtől is kapott támogatást.

Mingqing Xiao professzor 151 099 dollárnyi támogatást sikkasztott el a Nemzeti Tudományos Alapítványtól (NSF) azáltal, hogy eltitkolta a kínai rezsimtől kapott támogatásokat – derül ki az Illinois déli körzetének amerikai kerületi bíróságához április 21-én benyújtott vádiratból.

Xiao nem válaszolt azonnal az egyetem e-mail címére kiküldött magyarázat kérésre. A bírósági beadványok az ügyben április 22-én még nem jelölték meg Xiao ügyvédjét. Az idézés szerint május 13-án kell bíróság elé állnia.

„Ismét egy amerikai professzort vádolnak azzal, hogy lehetővé tette a kínai kormány azon törekvését, hogy korrupt módon részesüljön az amerikai kutatásfinanszírozásból azáltal, hogy hazudott a kínai kormány és egy kínai állami egyetemmel szembeni kötelezettségeiről és támogatásáról” – mondta John Demers főügyészhelyettes, az Igazságügyi Minisztérium (DOJ) Nemzetbiztonsági Osztályának munkatársa a közleményében.

„A finanszírozási forrásokkal kapcsolatos tisztesség és átláthatóság a tudományos kutatási vállalkozások középpontjában áll. Ezek teszik lehetővé, hogy az amerikai ügynökségek igazságosan és méltányosan osszák el a tudományos kutatásra szánt szűkös támogatásokat. És lehetővé teszik más kutatók számára, hogy értékeljék a potenciális összeférhetetlenségeket és az elkötelezettségi konfliktusokat. Ha a kutatók nem teljesítik ezeket az alapvető tudományos értékeket oly módon, hogy ezzel megsértik a törvényt, a minisztérium készen áll a vizsgálatra és a büntetőeljárás lefolytatására.”

A vádirat a DOJ Kína-kezdeményezésének része, amely egy mind az 50 államra kiterjedő, széleskörű erőfeszítés, és amelyet Jeff Sessions igazságügyi miniszter indított el a Trump-kormányzat idején. A DOJ által indított gazdasági kémkedési ügyek nagyjából 80 százaléka olyan magatartással kapcsolatos, amely a kínai kommunista rezsim javát szolgálná.

„A vádak ebben az ügyben nagyon súlyosak” – mondta Steven Weinhoeft, Illinois déli körzetének amerikai ügyésze egy nyilatkozatban. „Az egyetemi ösztöndíjcsalások lehetővé teszik Kína számára, hogy az amerikai kutatásokat és fejlesztéseket a költségek töredékéért átvegye. Az ehhez hasonló büntetőeljárások fontos szerepet játszanak nemcsak az akadémiai kutatásba történő amerikai befektetések védelme érdekében, és a külföldi kizsákmányolással szemben, hanem a Kína által a nemzetbiztonságunkra jelentett növekvő fenyegetés elleni küzdelemben is.”

Xiao a bírósági dokumentumok szerint 2000 óta dolgozott a SIU Carbondale-i kampuszán. A vádirat szerint 2018 szeptemberében támogatási kérelmet nyújtott be az egyetemhez anélkül, hogy tájékoztatta volna az iskolát arról, hogy a kínai Guangdong tartományi Természettudományi Alapítványától is kap támogatást.

Xiao állítólag arról is elmulasztotta „tájékoztatni az NSF-t, hogy a Guangdong tartományban található állami egyetem, a Shenzhen University fizetési listáján is szerepel, és hogy már elkötelezte magát, hogy 2018 és 2023 között a Shenzhen University-n fog tanítani és kutatást végezni” – áll a vádiratban.

A Xiao ellen elkövetett csalás két vádpontja egyenként 20 évig terjedő börtönbüntetést von maga után; a hamis állítások vádja pedig legfeljebb öt év börtönbüntetéssel súlytható.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/mkt_app/mathematics-professor-indicted-for-fraud-over-failing-to-disclose-china-ties…

Kép: WSIL