Hírek

Peking az „oltási diplomáciára” támaszkodik – A világ kétségbe vonja a „Made in China” oltások hatékonyságát és biztonságosságát

EpochTimes.de: Míg Kína „oltási diplomáciával” igyekszik építeni nemzetközi hírnevét, a közvélemény bizalma vegyesnek tűnik Kína COVID-19 vakcináinak biztonságosságában és hatékonyságában – mind Kínában, mind azon kívül.

A kínai rezsim agresszíven népszerűsíti a tengerentúlon a COVID-19 oltásokat. Xi Jinping kínai államfő február 9-én a közép- és kelet-európai országokkal tartott gazdasági csúcstalálkozón elmondta az államfőknek, hogy Szerbia egymillió adag COVID-19 vakcinát kapott Kínától.

“Ha más közép- és kelet-európai országok együttműködést kérnek az oltásokkal kapcsolatban, Kína kész ezt proaktív módon megvizsgálni” – folytatta az államfő.

A február 8-i videokonferencia során Wang Yi kínai külügyminiszter elmondta uniós kollégáinak, hogy Kínának és az EU-nak globális erőfeszítéseket kell tennie a COVID-19 elleni küzdelemben, és hogy Peking oltóanyagokat akar szállítani a fejlődő országok felé.

Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy február 8-i sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Kína 53 fejlődő országgal kötött megállapodást a COVID-19 vakcinák kiviteléről, és ezek közül 22-nek már vakcinát küldött.

Wang azt is kijelentette, hogy Kína tízmillió adagot juttat az Egészségügyi Világszervezet globális oltóprogramjához, amely adagokat biztosít afrikai, dél-amerikai és ázsiai fejlődő országok számára.

Az agresszív politikák ellenére a Kínában gyártott hatóanyagok hatékonyságával és biztonságával kapcsolatos aggodalmak világszerte növekszenek.

Tekintettel az Európában jóváhagyott vakcinák szűk szállítási keresztmetszeteire, Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter kijelentette, hogy „nincs alapvető akadálya” annak, hogy az orosz vagy a kínai korona vakcinát sürgős esetben alkalmazzák – állt a „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” nyomtatott kiadásában. január 31-én.

Nemzetközi aggodalom

Brazília

A múlt hónapban a brazil elnök, Jair Bolsonaro megkérdőjelezte a kínai oltások hatékonyságát.

A kínai Sinovac vállalat klinikai oltási vizsgálatokat végzett Brazíliában az utolsó szakaszban, amelyek 50,4 százalékos hatékonyságot mutattak ki – és így csak alig lépték túl a WHO jóváhagyásra engedélyezett 50 százalékos határát.

Az arány alacsonyabb az USA-ban kifejlesztett vakcinákénál is, a Pfizer-BioNTech 95, a Moderna 94,1 százalékos.

Franciaország

Emmanuel Macron francia elnök bírálta az átlátható információk hiányát a kínai oltásokról az amerikai atlanti tanács (Atlantic Council) által február 5-én megrendezett esemény során.

Macron aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kínai oltások nem lesznek hatékonyak a COVID-19 újonnan megjelenő variánsainak megakadályozásában. A kínai fél nem tett közzé semmilyen adatot az oltóanyagok hatékonyságáról vagy mellékhatásairól.

Tajvan

A tajvani egészségügyi és jóléti miniszter, Chen Shih-chung február 14-én Tajpejben elmondta az újságíróknak, hogy Tajvan hiányos műszaki információk és tudományos jelentések hiánya miatt nem vásárolta meg a Kínában gyártott COVID-19 vakcinákat.

Magyarország

Február 16-án 550 000 adag vakcina érkezett Magyarországra a kínai Sinopharm állami tulajdonú vállalattól. A magyar kormány enyhítette az oltóanyag tesztelésére vonatkozó előírásokat, azonban használat előtt a teljes gyártási tételt fel kell mérni.

Ez pillanatnyilag nem tehető meg, mivel a hatóanyag paramétereihez szükséges dokumentumok hiányoznak. A magyar média szerint hiányoznak a Sinopharm alkalmazásához szükséges bevezető intézkedések (egyelőre még az ellenőrző vizsgálatok indulásának időpontja is kérdéses) – ez növeli az országban a hatóanyaggal kapcsolatos bizonytalanságot.

Felmérések Kínában és azon kívül

A YouGov, egy londoni kutatási és adatelemző cég felmérést készített, amely 17 ország 19 000 emberét kérdezte meg 2020 december 7-20 között a 12 országban készített COVID-19 vakcinákkal kapcsolatos attitűdjeikről. Megkérdezték, mekkora különbség van megítélésük szerint abban, hogy hol fejlesztették ki a COVID vakcinát.

Kína -19-es átlaggal az utolsó előtti helyre került. A negatív érték azt jelenti, hogy az embereket jobban aggasztja, mint megnyugtatja, hogy oltóanyag érkezik onnan. Németországban Kína értéke -38 volt. Összességében Németország ebben a felmérésben a legmegbízhatóbb ország tetejére került +35-tel.

A felmérés szerint azonban Kína teljesített a legjobban saját állampolgárai között – +83 értékkel. A sanghaji Jing’an kerület hatóságainak belső felmérése kétségeket vet fel, hogy ez tükrözi-e a lakosság valódi véleményét. A közvélemény-kutatást januárban nyújtották be az Epoch Times-nak.

113 000 embert kérdeztek arról, hogy hajlandóak-e beoltani magukat. 24 000 – vagyis körülbelül 21 százalék – mondta, hogy mindenképp hajlandó lenne erre.

A 12 479 ember közül, akik azt mondták, hogy már kaptak egy adag COVID-19 vakcinát, 17 jelentett mellékhatásokat.

A pekingi kórház Wang vezetéknevű orvosa a The Epoch Timesnak adott telefonos interjúban azt mondta, hogy a kínai hatóságok azért nem tették közzé az oltási adatokat, mert az nem elég biztonságos.

Rámutatott egy sajátosságra a Peking által az oltás használatára vonatkozóan kiadott irányelvekkel kapcsolatban is. Ennek megfelelően csak 18 és 59 év közötti embereknek adható be. A legnagyobb veszélynek kitett időseket nem engedik beoltatni vele.

Wang feltételezte, hogy ennek az az oka, hogy a fiatalabb generációk ritkábban tapasztalnak súlyos mellékhatásokat.

Ha az idősek nagy része súlyos mellékhatásokat szenvedne el, hazánkban senki sem merné beadatni az oltást – mondta Wang. Az oltás biztonságát megkérdőjelezi a lakosság.

(Az amerikai The Epoch Times anyagával)

Forrás: https://www.epochtimes.de/…/peking-setzt-auf…

Credit: Akbar Szilvia

2021. február 17.

Kép: illusztráció (https://www.regierung-mv.de/…/Corona/Impfung-gegen-Corona/)