Kultúra,  Történelem

Kína utolsó császára és értékes vagyontárgyai

Vision Times: Az utolsó császár a legtöbb filmnéző számára felejthetetlen filmélményt nyújtott. Felöleli Pu Ji nemes születését és rövid uralkodását. Az 1906. február 7-én Pekingben született Pu Jit az özvegy Ce-hszi császárné hároméves korában Kína Csing-dinasztiájának a 12. császárává nyilvánította. Pu Ji visszavonult életet élt teljes pompában a Tiltott Városon belül. Emberek milliói imádták, de semmi sem volt ott, ami felkészíthette volna azokra a változásokra, amelyek vártak rá a közeli jövőben.

1912-ben a megszálló japánok arra kényszerítették Pu Jit, hogy mondjon le a trónról. Így ért véget a Csing-dinasztia 267 éves uralma Kínában. Pu Jit a Vörös Hadsereg elfogta, és csaknem egy évtizedet töltött Fusun városának börtöncellájában. 1959-ben kegyelmet kapott. Az utolsó császár hátralévő éveit homályba burkoltan töltötte a „Népköztársaságban”. Pu Ji 1967-ben hunyt el. A pekingi Palota Múzeum felbecsülhetetlen értékű vagyontárgyakat őrzött meg Pu Ji szeszélyes gyermekkorától a felnőttkoráig. Ezek közé tartozik ikonikus ovális arany keretes szemüvege.

Rendkívül dekoratív madárkalitka

Egy bájos madárkalitka, mechanikus madárral kiegészítve, Hans Christian Andersen A fülemüle című meséjére emlékeztet. A Csing-dinasztia idején egy madárral való sétálás népszerű időtöltés volt. A 19 hüvelyk magas és 11,5 hüvelyk széles kalitka ugyanolyan méretű, mint egy igazi madárkalitka. Egy mechanikus felhúzó elfordításával a benne lévő mesterséges madár énekel és forog.

Tiszta arany vésett étkészlet

Amikor Pu Jit 1924-ben kizárták a Tiltott Városból, Tiencsinbe menekült. Pénzügyi nehézségekkel szembesülve kölcsönadta ezt az aranymetszetű étkészletet a tiencsini Yien Yieh kereskedelmi banknak.

Angol póker kártyák

A pókerkártyákat a brit cigarettagyártó WD HO Wills készítette. A kártyákon szereplő rajzok az akkori angol nők divatját tárják fel. Pu Ji sok évet töltött angol tanárával, Johnstonnal, aki megosztotta vele az angol kultúrát és hagyományokat. Kétségtelen, hogy a Palota Múzeum szerint Pu Ji és Wanrong (Vanzsung) császárné órákig együtt pókereztek.

Arany keretes szemüveg

Pu Ji szemüvegét a Palota Múzeum gyűjtötte be. Ovális alakú, 14 karátos arany fémkerettel. Egy Jing Yi (Csing Ji) nevű optikai cég tervezte őket. A szárakat hajlíthatóra csinálták, és csavarni lehetett őket, hogy kényelmesen illeszkedjenek a fejhez.

Ódivatú gramofon

Pu Ji szerette a zenét, és a 20. század elején importált egy gramofont. Bakelitlemezeket szokott játszani pekingi operazenével és külföldi dalokkal, a császári háznép örömére.

Egy japán tisztviselő ajándéka

Az órát arany tokban fekete cápabőr dobozban tartották. Van rajta egy aláírással ellátott címke. A svájci gyártmányú óra ajándék volt Pu Ji számára egy japán tisztviselő részéről.

Díszes ventilátor gyerekeknek

Kézi ventilátor gyerekeknek; szép arany mintákkal díszítették. Pu Ji játékszere volt, amikor egészen kicsi gyerek volt. A ventilátor beindításához a bal oldali gombot kellett nyomogatni, ami a ventilátort forgásba hozta.

Három pecsét

A három pecsétet egyetlen darab kőből faragták Tienhuangban. A követ az egyik legdrágább drágakőnek tekintették Kínában. Csienlung hatodik császár halála után a pecséteket átadták leszármazottainak. Utolsó uralkodóként Pu Ji magával vitte őket, miután 1924-ben kizárták a Tiltott Városból. 1950-ben, amikor Pu Ji háborús bűnösként visszatért Kínába, a láncos pecséteket odaadták a KKP-rezsimnek.

Forrás: https://visiontimes.com/…/the-last-emperor-of-china-and…

Képek:

Az utolsó kínai császár

Kép: https://commons.wikimedia.org/…/File:Aisin-Gioro_Puyi…

https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en

Múzeum a Tiltott Városban a császár személyes tárgyaival

Kép: Morio

https://commons.wikimedia.org/…/File:Meridian_Gate…

http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Puyi (jobb oldalt, állva) (Image: wikimedia / CC0 1.0)

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:PuYi_1909.jpg

https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en