Hírek,  Politika

Patten: Az EU Parlamentnek el kell utasítania a kínai beruházási egyezményt a hongkongi tömeges letartóztatások után

The Epoch Times: Miután korábban tömegesen tartóztatták le Hongkongban az ellenzéki személyeket, Chris Patten, Hongkong utolsó brit kormányzója sürgette az Európai Parlamentet, hogy utasítsa el az Európai Bizottság által a kínai rezsimmel kötött beruházási megállapodását.

Hongkongban január 6-án több mint 50 demokráciapárti aktivistát, volt törvényhozót és politikusokat tartóztattak le. Peking nemzetbiztonsági törvénye szerinti felforgatás bűncselekményének gyanúja miatt tartóztatták le őket, a demokrácia párti táborban tartott előszavazáson betöltött szerepük alapján, melyen a 2020 óta eltörölt Törvényhozó Tanács jelöltjeit választották ki.

Ezek voltak a legnagyobb tömeges letartóztatások a nemzetbiztonsági törvény 2020. június 30-i hatálybalépése óta. A törvény az olyan bűncselekményeket, mint a felforgatás és az elszakadás támogatása (Hongkong függetlenségének támogatása) életfogytiglani büntetéssel torolja meg legsúlyosabb esetben.

Chris Patten, Hongkong utolsó kormányzója és az emberi jogi NGO Hong Kong Watch szervezet védnöke elmondta, hogy a kínai rezsim fokozta az egykori brit gyarmat elnyomását, miközben a világ figyelmét eltereli a KKP vírusjárványa és egyéb más kérdések.

„A Kínai Kommunista Párt kihasználva az egész világ politikával és járvánnyal kapcsolatos zavaró tényezőit, Hongkongban tovább ütötte a vasat” – mondta nyilatkozatában.

Patten felszólította a liberális demokráciákat a világ minden tájáról, hogy továbbra is szólaljanak fel a Kínai Kommunista Párt (KKP) által elkövetett „szabad társadalom brutális megsemmisítése”, valamint a hszincsiangi „etnikai népirtás” ellen.

Szerinte „biztosan elképzelhetetlen”, hogy az Európai Parlament támogatná azt a „szánalmas megállapodástervezetet”, amelyet az Európai Bizottság december 30-án Pekinggel elért, és amelyet „hatalmas stratégiai bakinak” nevezett.

Az Európai Bizottság szerint Peking azt ígérte, hogy „biztosítja az uniós vállalatokkal szembeni méltányos bánásmódot, hogy azok jobb versenyfeltételek mellett tevékenykedhessenek Kínában”, és megállapodott abban is, hogy folytatja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet kényszermunkára vonatkozó szabályainak ratifikálását.

Patten szerint „különös”, hogy az EU „úgy gondolja, hogy Kínában meg lehet bízni, hogy csatlakozzon a nemzetközi munkaügyi normákhoz”.

„Közelében lennénk már annak, hogy lássuk a kényszermunka végét Hszincsiangban és egy szakszervezeti mozgalom kifejlődését Kínában? Felejtsd el” – mondta.

Szerinte az egyezmény „szembe köpi az emberi jogokat, és megtévesztő képet mutat a Kínai Kommunista Párt nemzetközi színtéren való megbízhatóságáról”, és „megcsúfolhatja Európa ambícióit, hogy komolyan vegyék őt globális politikai és gazdasági szereplőként. ”

Benedict Rogers, a Hong Kong Watch vezérigazgatója „vízválasztó pillanatnak” nevezte a január 6-i tömeges letartóztatásokat.

„Az 53 személy elleni tömeges letartóztatás Peking részéről azon bűncselekmény miatt, hogy szabad és tisztességes választásokat szerveztek és tartottak, azzal a céllal, hogy parlamenti többséget alakítsanak ki a hongkongi Törvényhozási Tanácsban, vízválasztó pillanatot jelent a Nemzetbiztonsági Törvény alkalmazásában.” – mondta.

„Alig pár héttel ezt követően, az EU vezetői befektetési szerződéssel jutalmazták Kínát. Az teljesen világos, még egyszer hangsúlyozva, hogy Hszi Csin-ping nemcsak megveti a demokráciát, de nem is érdekelt abban, hogy Kína a nemzetközi jogban vállalt kötelezettségeit betartsa.”

Rogers szerint az Egyesült Királyság és más demokratikus országok elítélő nyilatkozatai „már nem tartják vissza”.

„Itt az ideje a koordinált fellépésnek, ideértve a Magnitsky-szankciókat, a nemzetközi mentőcsónak-konstrukciók elfogadását, a Kínával való összes kiadatási szerződés felfüggesztését, az ENSZ Hong Kong-i különmegbízottjának kinevezését és annak befejezését, hogy Pekinget befektetési szerződésekkel jutalmazzák, és lehetővé teszik a kínai állami vállalatok számára, hogy megvásárolják a kulcsfontosságú nemzeti infrastruktúrát ”- mondta.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament vezető tagja és volt belga miniszterelnök szerint a letartóztatások „ismét azt mutatják, hogy Kína nem válik nyitottabbá és demokratikusabbá a nemzetközi megállapodások eredményeként”.

Az Európai Parlament „soha nem fogja ratifikálni a Kínával kötendő, átfogó beruházási megállapodást kötelezettségvállalások és bizonyítékok nélkül arra, hogy a hongkongiak, az ujgurok és a tibetiek emberi jogai javulnak” – írta a Twitteren.

Matthew Pottinger, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese a múlt héten kijelentette: „Mind az Egyesült Államok politikai pártjainak, mind az Egyesült Államok kormányának vezetői meg vannak döbbenve és sokkolta őket, hogy az EU egy új amerikai adminisztráció előestéjén új beruházási szerződés felé halad. ”

Az Egyesült Királyságban a fő ellenzéki munkáspárt cselekvésre szólította fel az Egyesült Királyság kormányát.

„Hongkongban felszámolják a demokráciát. Kína aláássa az alaptörvény által garantált jogokat és a szabadságot, és továbbra is figyelmen kívül hagyja a közös nyilatkozatban vállalt kötelezettségeit. A külügyminiszternek állást kell foglalnia a Parlamentben ”- írta Lisa Nandy, a munkáspárt ellenzéki árnyék-külügyminisztere a Twitteren.

Forrás: https://www.theepochtimes.com/…/eu-parliament-must…