Hírek

Német Intel figyelmeztetés: Ne szolgáltassanak adatokat kínai cégeknek

A németországi jelentés arra figyelmeztet, hogy azok az ügyfelek, akik személyes adatokat szolgáltatnak a kínai vállalatoknak, kockáztatják, hogy ezeket a kínai kormány aztán felhasználja.

A német hírszerző ügynökség, a BfV egy közelmúltbeli jelentésben figyelmeztette az állampolgárokat, hogy a kínai vállalatoknak személyes adatokat szolgáltató ügyfelek adatait a kínai kormány tárolhatja és felhasználhatja. A jelentés abban az időben lát napvilágot, amikor a demokratikus országok szerte a világon épp fontolóra veszik a kínai tech-társaságok és alkalmazások korlátozását vagy betiltását.

A hírszerző ügynökségek a jelentésben rámutatnak arra, hogy a kínai kormány mindig hozzáférhet minden olyan kínai cég számára szolgáltatott adatokhoz, amelyet Kínában tárol, beleértve az olyan népszerűket is, mint az Alibaba és a Tencent. Még ha ezek a vállalatok Németországban is működnek, a német állampolgároktól gyűjtött adatokat végül Kínában tárolják.

Mivel Peking felhatalmazza a cégeket, hogy szükség esetén minden adatot átadjanak, elkerülhetetlen, hogy a német állampolgárok személyes adataihoz a Kínai Kommunista Párt (KKP) hozzá férjen, ha erre a rezsim szerint szükség lenne.

„Azoknak a németországi ügyfeleknek, akik ilyen rendszert használnak, nem kell meglepődni, ha ezeket az adatokat Pekingben visszaélésre használják. Csak erre figyelmeztethetünk mindenkit.” – mondta a BfV vezetője, Thomas Haldenwang, az ABC News jelentése szerint.

Németország egyre inkább aggódik polgárai személyes adatainak biztonsága miatt. A múlt hónapban a Facebookot arra utasították, hogy korlátozza az adatok gyűjtését a felhasználóktól. A szövetségi bírósági végzés rámutatott arra, hogy a Facebook visszaélésszerűen gyakorolja piaci erőfölényét, mivel felhasználóinak megfelelő tájékoztatással járó beleegyezése nélkül személyes információkat gyűjthet. A vezető bíró, Peter Meier-Beck kijelentette, hogy a Facebook a felhasználók számára lehetőséget kell adnia annak eldöntésére, hogy mit kívánnak felfedni, és mit nem akarnak felfedni.

Aggályok merülnek fel a Kínából származó „hibrid fenyegetések” kapcsán is… Horst Seehofer belügyminiszter megjegyezte, hogy ország még nem hozott végleges döntést arról, hogy engedélyezze-e a Huawei-nek berendezések felszerelését Németország 5G-es infrastruktúrájának kiépítésére. Úgy véli, hogy a kritikus infrastruktúra védelmének prioritást kell élveznie a Kínával való kapcsolattartás során.

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó hatalma júniusban azt javasolta, hogy az állami támogatásokat igénybe vevő külföldi befektetők számára tiltsák meg a helyi versenytársak túllépésének lehetőségét. Noha Kínát nem nevezték nevén, a lépés állítólag azt cèlozza, hogy megakadályozza a kínai állam által támogatott vállalkozásokat az európai vállalatok felvásárlásában.

A kínai kormány által biztosított támogatásokkal az államilag támogatott vállalatok fel akarnak vásárolni olyan európai vállalatokat, amelyek olyan kritikus területeken működnek, mint a technológia, a katonaság, a repülés stb. – a kínai kommunista rezsim irányíthatja őket.

Peter Altmaier, a német gazdasági miniszter még áprilisban kijelentette, hogy a víz-, villamosenergia- stb. vállalkozások átvételét csak akkor szabad jóváhagyni, miután a kormány 100% -ban biztos abban, hogy a vállalatok befektetőinek szándéka nem káros.

A kínai alkalmazásokat és a technológiai vállalatokat most számos ország tekintheti óriási veszélynek.

Nemrégiben India biztonsági okok miatt 59 kínai alkalmazást tiltott be, miután a két ország határkonfliktusba került. Úgy tűnik, hogy a felhasználók személyes adatait küldték el Kínába. Mivel India és Kína jelenleg konfliktushelyzetben van, ésszerű, hogy az indiai kormány tiltja a kínai alkalmazásokat, hogy megakadályozzon minden India elleni dezinformációs kampányt, amelyet Pekingből indíthatnak. Korábban India olyan törvényt is elfogadott, amely korlátozza a kínai befektetéseket Indiában.

Eközben az Egyesült Államok állítólag olyan kínai alkalmazások betiltására gondol, mint a TikTok. Mike Pompeo államtitkár elismerte, hogy az adminisztráció jelenleg vizsgálja egy ilyen tilalom lehetőségét. Az USA már megtiltotta több kínai társaság számára, hogy Amerikában üzleti tevékenységet folytasson. A továbblépéskor nagy esély van arra, hogy a kínai alkalmazásokat és szoftvereket is célba veszik, különösen akkor, ha a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok nem mutatják a javulás jeleit.

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/07/24/german-intel-warning-do-not-give-data-to-chinese-firms.html

Credit: Vision Times

Fotó: Kína Fókusz