Hírek

13 év börtön után ismét letartóztatták a kínai televíziós adást megszakító mérnököt

Lu Kaili 2018-ban megtört emberként szabadult 13 éves börtönbüntetéséből. Egy börtönbaleset következtében deréktól lefelé lebénult, míg a börtönőröktől elszenvedett többéves kínzás az egész testét legyengítette.

Mindezt azért tették vele, mert 2005-ben az egykori építőmérnök segített eltéríteni egy kínai kábeltelevíziós adást, hogy helyette lejátsszon a TV adón egy dokumentumfilmet, amely leleplezte a kommunista rezsim gyilkosságokkal és csalásokkal teli történetét.

Lu állapota egyben azt vonta magával, hogy mindennapi tevékenységei során a családra kellett támaszkodnia az északkelet-kínai Liaoning tartományban.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt Lu felesége, Sun Yan este arra ért haza, hogy az 57 éves Lu eltűnt.

Sun egy egész napig kérdezősködött, mire megtudta, hogy a rendőrség házkutatást tartott otthonukban, amíg ő távol volt, és férjét egy fogvatartási központba vitték. Amikor Lu családja bement a központba, látták, hogy egy rendőrautó száguld ki oldalról, és épp elviszi Lút.

Az esetről a Minghui.org, egy amerikai székhelyű weboldal számolt be, amely a Kínai Kommunista Párt (KKP) Fálun Gong elleni üldözését követi nyomon.

A 2005-ös televíziós közvetítésben érintett hét másik személyhez hasonlóan Lu is a Fálun Gong gyakorlója, amely egy békés meditációs gyakorlatokból és erkölcsi tanításokból álló ősi tan. A csoport 1999-ben a KKP által indított kiterjedt megsemmisítési kampány célkeresztjébe került. Azóta a becslések szerint Kínában mintegy 100 millió híve vált fogva tartás, bebörtönzés, kínzás és szervrablás célpontjává.

Lu családjának barátja, Yang Chunhua, aki szintén Fálun Gong-gyakorló, megdöbbenéssel értesült Lu nemrégiben történt letartóztatásáról. Yang, aki jelenleg New Yorkban él, a Minghui.org oldalon megjelent cikkből értesült a hírről.

Yang húgát szintén bebörtönözték, mert részt vett a televíziós adásban. Ő nem sokkal azután, hogy hétéves börtönbüntetéséből szabadult, otthonában meghalt. Évekkel korábban Yang az édesanyját is elveszítette az üldözés miatt.

Lu felesége, Sun, egy volt óvónő, szintén a Fálun Gong gyakorlója. Őt is többször bebörtönözték, mert tiltakozott és információkat terjesztett az üldözésről.

Az üldözés kezdetétől Lu 2018-as szabadulásáig a férj és a feleség kevesebb mint egy hónapot töltött együtt, mondta Yang.

Sunt Yang szerint szexuálisan is bántalmazták a börtönben. Sun egyszer Yang lakásán maradt néhány napig, miután kiengedték a börtönből, hogy elkerülje a nyomon követését és a rendőrség zaklatását.

Yang felidézte, hogy a főbérlője azt mondta neki: „Ne fogadj be ide Fálun Gong-embereket.” Sun meghallotta őket, majd kiköltözött anélkül, hogy Yangnak szólt volna.

A Minghui.org több beszámolója szerint Lu súlyos kínzásokon ment keresztül három börtönben is, ahol 13 éves büntetése alatt tartották fogva.

Az őrök nagyfeszültségű elektromos botokkal addig sokkolták, amíg Lu testét nagy égési sebek borították. Egyedül zárták be egy cellába, és napokig disznóeledellel etették. A lábán lévő izmok összezsugorodtak a hosszú ideig tartó láncra veréstől. A börtön rabszolgamunka-rendszerének részeként Lu naponta hosszú órákon át dolgozott kukoricaföldeken, kőbányákban és építkezéseken.

Az egyik eset során Lu 2010 augusztusában kora reggel leesett egy háztetőről, miközben egy építkezésen dolgozott. Egy nappal korábban négy órán keresztül sokkolták elektromos botokkal.

Ezt követően a börtön tisztviselői 14 hónapig nem engedték, hogy újságírók és Lu családja meglátogassa őt. Amikor a családja végre láthatta őt, egy másik rab a hátán vitte ki Lút. Lu már nem tudott felállni. Tíz percnél tovább nem tudott beszélni a családjával, annyira gyenge volt. Sun sírt a helyszínen, mielőtt újra visszavitték.

Yangnak jelenleg nincs kapcsolata sem Lúval, sem Sunnal. Mélyen aggódik mindkettejükért és az összes többi Fálun Gong-gyakorlóért, akik még mindig Kínában vannak.

„Nem akarom, hogy ők is elveszítsék az életüket, mint a nővérem” – mondta Yang.

A Minghui.org szerint Lút június 25-én szállították át a Dalian Yaojia fogvatartási központba, ahol még mindig fogva tartják.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/mkt_app/engineer-who-intercepted-chinese-tv-broadcast-arrested-again-after-13-years-in-prison_3931913.html?v=ul&fbclid=IwAR0rcYZeufo8DZG01vXe9HMlte24bB-Td9HPeeS9cxpgNbkp2bf5pJ5doH0

Kép: Lu Kaili és felesége, Sun Yan egy keltezés nélküli képen. (Minghui.org)