Kultúra

Miért jó a kínaiak szerint forró vizet inni?

Egy európai általában teával, kávéval vagy néha kakaóval kezdi a napot. A kínai a „re shui” ital megszállottja – azaz a forró vízé. Nem számít a külső hőmérséklet, forró vizet isznak a téli hidegben vagy a nyári forróságban egyaránt. Kínában forró víz van a nyilvános benzinkutakon, az iskolákban melegvíz-adagolók vannak és mindenütt megtalálható a hozzájuk tartozó „to-go” poharak és termoszkannák. Mi is ez valójában? A hagyományos kínai orvoslásban a víz nem csupán szomjoltó, hanem az élet elixírje.

Egészséges kínai hagyomány

A hagyományos kínai orvoslás azon a véleményen van, hogy a forró víz ivása bizonyos funkciókhoz jó, és aktívan támogatja az egészséget. A fizikai jólét egyszerűen jobb lenne, ha hideg víz helyett forró vizet innánk. Valójában azt tanácsolják az embereknek, hogy kezdjék a napot egy pohár forró vízzel, hogy stimulálják az emésztőrendszert. A hideg víz ivása étkezés közben szigorúan tilos, mivel magát az ételt melegen szolgálják fel, és a két ellentétes hőmérséklet fogyasztása káros a test számára. Másrészről, a hideg víz állítólag lelassítja a belső szervek működését. Ez az egyik oka annak, hogy a hagyományos kínai orvoslás a meleg víz fogyasztását ajánlja.

A forró víz fogyasztásának előnyei

Tudományosan bebizonyították, hogy a forró víz ivása jótékony hatással van az emberi testre. Az első előnye az emésztés könnyítése. A víz melege serkenti az emésztést, így az egész emésztési folyamat könnyedén zajlik. A vízhőmérsékletnek alkalmasnak kell lennie arra is, hogy jobban oldja az ételt az emésztőrendszerben, miközben hozzájárul a káros anyagok eltávolításához is. Ezzel szemben a hideg víz ivása étkezés közben az élelmiszerekben található olajok megszilárdulásához vezet és ezáltal elősegíti a zsír lerakódását a belek mentén.

A hagyományos kínai orvoslás már régóta úgy gondolja, hogy a forró víz ivása jó hatással van az egészségre.

Kevés olyan tünet van, amire nálunk azt ajánlják, hogy még több forró vizet igyunk. Kínában a hideg évszakban az első lépés a megelőzésre, hogy növelik a vízfogyasztást. A hagyományos kínai orvoslás szerint a forró víz többek között enyhíti a torokfájást, a hasi fájdalmat és a székrekedést, de a vízgőz belélegzése a fejfájásban szenvedő betegek tüneteit is enyhítheti.

Keringési problémákkal küzdő emberek számára a forró víz ivása határozottan kedvező. A forró víz hője csak kissé növeli a testhőmérsékletet, az erek és az artériák kissé tágulnak, és a testben levő zsírlerakódások könnyebben oldódnak és távoznak el. A keringő toxinokat szintén ki kell üríteni a szervezetből. Ez jelentősen javítja a véráramot.

A forró víz ivásának másik nagy előnye, amelyről nagyon kevés táplálkozási szakember beszél, az, hogy valójában segíthet a fogyásban. Ezért ajánlott egy csésze forró vízzel kezdeni a napot. A megnövekedett testhőmérséklet és anyagcsere miatt a test több kalóriát képes elégetni. A vese jobban működik, ha forró vizet iszunk.

Azok számára, akik a lehető legnagyobb ideig meg akarják őrizni fiatalságukat, ajánlott, hogy minél több forró vizet igyanak, amennyire csak lehetséges, mivel a méreganyagok jobb eltávolítása mellett a bőr rugalmasságát is elősegíti. Végül képes lesz megőrizni fiatalos arcbőrét, ha úgy dönt, hogy hideg víz helyett meleg vizet iszik.

Az indiai ajurvedikus orvoslásban is régi hagyománya van a meleg víz ivásának. Az ajurvedában a vizet forralják, és ezáltal energiával dúsítják. A vízmolekulák tárolják ezt az energiát, majd közvetlenül továbbjuttatják a testünkbe, amikor meleg vizet iszunk.

A kínaiak forró vizet isznak kora reggel és minden étkezés előtt 20 perccel. Ilyen széles körű előnyök mellett erősen ajánlott, hogy egészsége érdekében Ön is megpróbálkozzon ezzel. ?

Forrás: https://www.visiontimes.net/warum-die-chinesische-art-heisses-wasser-zu-trinken-gut-fuer-einen-ist/?fbclid=IwAR2nF922PkcvRExyMZicMOi1yOYbk2myo2ELgYCUq3E-IooOuPdKkuQDd3I

Credit: R Rammer

(Kép: pixabay/ CC0 1.0)