Hírek,  Politika

A Hamburgi Egyetem kilép a Konfuciusz Intézetből

A Hamburgi Egyetem már nem akar együttműködni a Konfuciusz Intézettel. Ennek oka a megváltozott kínai tudományos politika.

A Hamburgi Egyetem meg akarja szüntetni az együttműködést a Konfuciusz Intézettel. „A Konfuciusz Intézet központját tájékoztatták a 2007-ben megkötött együttműködési megállapodás feloldásának szándékáról” – mondta pénteken a német sajtóügynökség egyetemi elnökségének szóvivője. Ezenkívül az egyetem december 31-ével megszüntette tagságát a „Konfucius Institute of the University of Hamburg e.V.” Konfuciusz Intézetben. A Hamburgi Konfuciusz Intézet mindkét megállapodásra támaszkodna, amelyek viszont egymástól eltérnének.

Az Egyetemi Elnökség az együttműködés tervezett befejezésének okaként megemlítette „a kínai politika tudományos vonatkozásában bekövetkezett változását”. Erre példa a tudományos szabadság kikötéseinek eltávolítása sok kínai egyetem alapelveiből. Az Elnökség szerint az Egyetemi Rektorok Konferenciájának (HRK) és a Német Kínai Tanulmányok Szövetségének (DVCS) ajánlásai szintén szerepet játszottak a döntésben.

A „Welt” korábban arról számolt be, hogy a Hamburgi Egyetemi elnökség „már nem akarja vállalni a befolyás és a tudományos információ beáramoltatásának kockázatát”. Az Elnökség nem erősítette meg a német sajtóügynökség számára ezt az állítást – egy „esetleges későbbi jogi vita” miatt, mint mondták.

Számos Konfuciusz Intézet létezik Németországban, amelyek többsége az egyetemeken található. A tavalyi Bundestagban az FDP ezen intézményekkel kapcsolatban már figyelmeztetett a kínai befolyásra a német egyetemeken.

https://www.forschung-und-lehre.de/management/uni-hamburg-zieht-sich-aus-konfuzius-institut-zurueck-2978/

A Hamburgi Egyetem kilép a Konfuciusz IntézetbőlA Hamburgi Egyetem már nem akar együttműködni a Konfuciusz Intézettel….

Közzétette: Kína Fókusz – 2020. július 29., szerda