Kultúra,  Politika

Kínában a „civilizált” azt jelenti, hogy semmi köze sincs a valláshoz

A KKP pénzbeli jutalmakkal és dicséretekkel bátorítja a közösségeket, hogy szüntessék meg a vallásokat, azért hogy „civilizált falunak, községnek vagy városnak” legyenek nevezve.

Május 29-én Hebei északi tartományának fővárosában, Shijiazhuangban fekvő faluban, egy nyilvántartásba nem vett katolikus egyház tagjai sírva térdeltek a templom bejáratánál a perzselő nap alatt. Remélték, hogy megakadályozzák a templomkereszt levételét a falu azon akciójának részeként, hogy „civilizáltnak” nevezzék. Az összes tárgyat már az előző nap eltávolították a templomból. A gyülekezetnek sikerült egy időre megmenteni a keresztet, de a helyi hatóságok azzal fenyegetőztek, hogy „később lebontják” és felszólították az egyházi igazgatót, hogy írjon alá egy biztosítékot arra, hogy nem tart összejöveteleket.

A kínai kormány a „civilizált városok és falvak” kampányát használja fel egy meghatározott szabványokon alapuló társadalmi modell felállításához. A gazdasági fejlődést és a „spirituális civilizáció” felépítését általában kiválasztási kritériumként használják, és a vallási helyszínek létezését negatív tényezőnek tekintik. Azért hogy „civilizáltnak” legyenek nevezve és pénzügyi ösztönzőket és elismerést kapjanak a kormánytól, a helységekben működő hatóságoknak le kell zárniuk az istentiszteleti helyeket, el kell távolítaniuk a vallási szimbólumokat és csökkenteniük kell a vallásos emberek számát. Röviden: ez még egy másik eszköz a KKP számára, hogy vallásokat küszöböljön ki.

A shijiazhuangi templomon a „katolikus egyház” feliratot lefedték.

Tavaly novemberben a Jinshui kerület kormánya, Zhengzhou-ban, a központi Henan tartomány fővárosában, üzleteket büntetett meg, amelyek buddhista és taoista árukat árusítottak, „egy civilizált város felépítésének” szlogenje alapján. November 18-án a Fengqing Road alkörzeti iroda körülbelül 20 tisztviselője elhordta a Buddha- és Guanyin-szobrokat és más vallási szimbólumokat a Yuanrong Tea City üzleteiből. Emellett eltávolították az üzletek cégtábláit, és megtiltották a tulajdonosoknak, hogy füstölőt égessenek és egyéb vallásos tevékenységeket szervezzenek.

„Kormánytisztviselők mondták, hogy nem kellene buddhista árut találni egy civilizált városban” – mondta egy üzlet tulajdonosa a Bitter Winternek. „A cégtáblák nem tartalmazhatnak kínai karaktereket Buddha, füstölők és a feng shui számára.”

Egy másik tulajdonos azt panaszolta, hogy kormánytisztviselők háromszor egymás után vizsgálták meg az üzletét, azzal érvelve, hogy „buddhista szobrok eladásával feudális babonát támogatott”. A tisztviselők hasonló állításokat alkalmaztak a kulturális forradalom idején, mivel az összes vallást „feudális babonának” tekintették és elnyomták.

2018. decemberében Madao falu, Henan Xinxiang városában visszavonták a „civilizált falu” címét, mivel az egyik szociális támogatásban részesülő lakos háztartásában, otthon vallásos verspárokat függesztett ki. Egy falusi lakos azt mondta, hogy a tisztviselők szidták a családot, hogy a KKP, és nem pedig Isten nyújtotta nekik a pénzügyi támogatást. „A falusi párttitkár letépte a verspárokat és dühösen távozott” – emlékezett vissza a falusi.

„A községi kormány nyilvánosan bejelentette, hogy Madao falu „civilizáltnak” minősült, Fengqiu megyében első számú volt a rangsorban.” – mondta a helyi kormányzat alkalmazottja a Bitter Winternek. „De pár verspár miatt törölték az 50.000 RMB [körülbelül 7.000 dollár] jutalmat, és a falut az utolsó helyre sorolták be a megyében.”

„Egy falut csak akkor lehet „fejlettnek” nevezni, ha egyik lakosa sem nyújtott be a kormányhoz petíciót, és több mint egy éven át nem találták vallásosnak” – magyarázta a helyi kormány egy alkalmazottja Zhejiang keleti tartományából. „Míg egy három-öt vallásos lakossal rendelkező falut „visszamaradottként” értékelhetnek. Az ilyen falvak tisztviselőinek évente kétszer szakképzésben kell részesülniük. Ezért a helyi hatóságok minden eszközzel megpróbálnak nyomást gyakorolni a hívőkre, hogy nyilatkozatokat írjanak alá, amelyekben lemondanak a hitükről.”

A Zhejiang fővárosában, Hangzhouban található Mindenható Isten Egyházának egy tagja, akit 2012-ben tartóztattak le a hite miatt, elmondta a Bitter Winternek, hogy a tisztviselők ismételten kényszerítették őt, hogy nyilatkozatot írjon alá a hitéről való lemondást illetően.

„A falu párttitkára 2015 szeptemberében azt mondta nekem, hogy a magasabb hatóságok megígérték, hogy 1,2 millió RMB-t [körülbelül 172.000 dollárt] fognak kiosztani a falunknak, ha „civilizáltnak” nevezik majd.” – mondta a hívő. Azóta a titkár személyzetet szervezett, hogy folyamatosan zaklassák őt és a családját, hogy lemondjon a hitéről. Tudván, hogy mi forog kockán, a férfi családja és a falusiak elkezdtek szembehelyezkedni a hitével. Mivel nem akarta feladni a vallását, a férfi úgy döntött, hogy elmenekül. A falubizottság pénzbeli jutalmat ajánlott fel a falusiak számára, hogy jelentést tegyenek róla, hogy megtalálják és letartóztassák. A hívő továbbra is bujdokolva él.

Szerző/Credit: Xin Lu

Forrás: https://bitterwinter.org/civilized-means-having-nothing-to-do-with-religion/

Kép: Bitter Winter