Hírek

MÉRCE.HU: Ujgur kényszermunkával gyártja Kína a szájmaszkokat a világnak

“A kínai állami Orvosi Eszközök Felügyelete szerint 2020. június 30 előtt csupán négy olyan, állami vállalat volt az ujgur átnevelőtáborokról az utóbbi időbben hírhedtté vált Hszincsiang-Ujgur Autonóm tartományban, amelyeknek engedélye volt orvosi védőfelszerelések gyártására. Ma azonban 51 ilyen céget tartanak nyilván csak itt. “

A kínai rezsim a szegénység felszámolására indított programként mutatja be az emberi jogi szervezetek által kényszermunkának titulált “programot”, melynek következtében az egész világra, így akár Magyarországra is exportálják a kétes körülmények közt készített orvosi eszközöket és maszkokat.

A probléma nem nevezhető Kína belügyének, hiszen komoly gazdasági kihatásai vannak a többi országra nézve, a szinte ingyenes munkaerővel előállított termékek tömeges exportjának.

A Fálun Gong üldözését kutató világszervezet (WOIPFG) már évekkel korábban is beszámolt a jogellenes fogságban kényszermunkára befogott lelkiismereti foglyok napi sokszor 20 (!) órás munkaidejéről, és olyan cégek neveit említették meg tanúk (pl. Jennifer Zeng a Free China c. filmben) mint pl. a Nestlé, amely részére kézzel varrt nyulakat kellett készíteniük a munkatáborban, ahol kínzásnak és kegyetlen bánásmódnak tették ki őket.

Kérdés, hogy a megrendelők tudnak-e az előállítási körülményekről, ugyanakkor talán a kínai üzletkötéseknél már rutinnak kellene lennie a kényszermunka hiányát igazoló hiteles tanúsítványok beszerzésének?

“A kínai állami Orvosi Eszközök Felügyelete szerint 2020. június 30 előtt csupán négy olyan, állami vállalat volt az…

Közzétette: Kína Fókusz – 2020. július 23., csütörtök