Politika

Meghajlás a KKP cenzúrája előtt: az USA főügyésze élesen bírálja a vállalatokat

Vision Times hír: William Barr, az Egyesült Államok főügyésze, nemrégiben bírálta az amerikai vállalatokat a hajbókolásuk miatt a kínai kommunista cenzúra előtt. Az olyan technológiai óriások mellett, mint a Google, Yahoo, Apple és Microsoft, Barr a hollywoodi ipart is megcélozta. Beszédet tartott a Gerald R. Ford elnöki múzeumban és könyvtárban, a Michigan-i Grand Rapids-ban.

Kínai fenyegetés

Barr figyelmeztetett, hogy az egyesült államokbeli vállalatok engednek a kínai befolyásnak a rövid távú nyereségek hajszolásában – ez egy olyan lépés, amely végül ártani fog a véleménynyilvánítás szabadságának Amerikában. Bírálta a Cisco-t, hogy segítette a KKP-t a legkifinomultabb internetes rendszer és megfigyelő hálózat kiépítésében. A főügyész az Apple döntésére is felhívta a figyelmet, hogy iCloud-adatainak egy részét a kínai szárazföldön található szerverekre helyezi át. Rámutatott, hogy ez lehetővé tenné a KKP számára, hogy hozzáférjen a felhőben tárolt adatokhoz, ami nehéz lenne, ha az adatokat az Egyesült Államokban vagy bármelyik más szabad nemzetben tárolnák.

Annak bizonyítására, hogy az Apple szövetkezett a kínai rezsimmel, Barr felhívja a figyelmet a vállalat azon döntésére, hogy eltávolítja a Quartz alkalmazást az kínai Apple áruházból. Peking panaszkodott az alkalmazás hongkongi tüntetésekkel kapcsolatos híreire. Az Apple úgy döntött, hogy eltávolítja az alkalmazást, hogy kibékítse a KKP-t, és így részt vett a párt brutális cenzúrájában. Ami meglepő, az az, hogy az Apple megtagadta az együttműködést az Egyesült Államok hatóságaival, akik egy hazai terrorista ügyet vizsgáltak, és két iPhone-on akartak hozzáférni az adatokhoz.

Barr kiemelte Peking azon próbálkozásait, hogy az Egyesült Államokban üzleti vezetőket „műveljenek ki és kényszerítsenek arra”, hogy előmozdítsák a KKP céljait. Ez hatalmas fenyegetés, mivel a kommunista párt lényegében képes lesz reklámozni az ideológiáját és terveit az Egyesült Államokban az amerikai hangok mögé bújva. A főügyésznek szintén volt néhány kemény szava a hollywoodi ipar által alkalmazott kettős mércékkel kapcsolatban. „A hollywoodi színészek, producerek és rendezők büszkék magukra, hogy a szabadságot és az emberi szellemet ünneplik. És az Akadémia díjátadóin minden évben amerikaiaknak tartanak előadásokat arról, hogy ez az ország hogyan nem felel meg a társadalmi igazságosság hollywoodi ideáljainak. De Hollywood most rendszeresen cenzúrázza a saját filmjeit, hogy kibékítse a Kínai Kommunista Pártot” – mondta a CNBC jelentését említve.

Barr felfedte, hogy a Z világháború című hollywoodi film eltávolított egy jelenetet, amelyben a szereplői azon töprengtek, hogy a filmben szereplő vírus vajon Kínából származott-e. Egy másik vállalat, amelyet Barr kritizált a beszédében, a Disney, amely szerinte nagyon keményen lobbizott, hogy belépést nyerjen a kínai piacra. A Disney beleegyezett, hogy 5,5 milliárd dollárt fektessen be egy Sanghajban található szórakoztató parkba, valamint döntést biztosítson kormányzati tisztviselőknek a vezetésben. A parkban alkalmazott 11.000 emberből közel 300 a KKP aktív tagja.

Kínai technológiai szabványok 2035

Azt mondják, hogy Peking azon van, hogy egy 15 éves tervezetet dolgozzon ki, amelyet a Kínai Szabványok 2035-nek hívnak, amely részletezni fogja az ország azon terveit, hogy nemzetközi szabványokat állítson fel a következő generációs technológiára. Az állami kormány láthatóan szorongatja a helyi vállalatokat, hogy vegyenek részt ebben az erőfeszítésben. Ha Kína sikerrel jár az ambíciói megvalósításában, az óriási előnyt biztosít Pekingnek más nemzetekkel szemben a jövőbeni technológiákban, mint például biotechnológia, űrtechnológia, mesterséges intelligencia stb.

Emily de La Bruyere, a Horizon Advisory társalapítója figyelmeztet, hogy a Kínai szabványok 2035 sikere lehetővé fogja tenni a kínai szabályok érvényesítését mind a valós és virtuális területeken. Peking képes lesz átfogóbb adatokat gyűjteni a világ minden tájáról, és képes lesz arra is, hogy ezt az információt tetszés szerint átalakítsa.

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/07/26/bowing-to-ccp-censorship-us-attorney-general-slams-companies.html

Fotó: Kína Fókusz