Hírek,  Politika

Az Egyesült Királyság kormánya feltehetően megkérte a BBC-t, hogy ne közvetítsen egy filmet a Kínában folyó szervrablásról

Írta: Lily Zhou / The Epoch Times

“Az Egyesült Királyság kormánya közreműködhetett egy BBC-program törlésében amely a Kínában folyó erőszakos szervrablásról szól.

Sir Geoffrey Nice QC, a The China Tribunal elnöke – egy független népbíróság a Kínában folyó erőszakos szervrablás kivizsgálása számára, amely a lelkiismereti foglyoktól (Fálun Gong gyakorlóktól, ujguroktól, tibetiektől) erőszakkal eltávolított szervek miatt folytatott le egy eljárást 2019-ben – egy WEBINÁRIUM során elmondta, hogy az Egyesült Királyság kormányának emberei „besétáltak a BBC-be, és konkrétan arra kérhették őket, hogy ne mutassák be” ezt a programot.

„Több oka lehet annak, hogy ezt a filmet nem mutatták be, és ténylegesen, sohasem mutatták be… az egyik összetevő a brit kormány fellépése volt, amelytől besétáltak a BBC-be, és megkérték őket, hogy ne mutassák be a filmet.”

Martin Elliott professzor, a bíróság tagja megerősítette Nice állítását, és megemlítette, hogy az FCO – a külügyminisztérium korábbi nevének rövidítése – volt az, amely ezt a kérést intézte a BBC-hez.

„Mélységesen megdöbbentett, hogy az FCO megtehette ezt a lépést, és kihúzattathatott valamit egy látszólag független műsorszolgáltató szervezettől” – mondta Elliott.

Ez „egy nagyon ijesztő lépés volt, és éppen egy ahhoz hasonló viselkedési forma megnyilvánulása, amelyet Kína maga hajtott végre, ez igazán mélységesen felháborító!” – tette hozzá Elliott.

Nice szerint a BBC Newsnight című műsorában, 2019. június 17-én közvetítendő program az általa készített interjúból áll, amelyet az izraeli Dr. Jacob Lavee-vel készített. Ezen felül „tanúkat kerestek meg és filmeztek le” a programban.

A BBC a The Epoch Timesnak küldött e-mailben közölte, hogy nincs tudomása a programról.

A webinárium műsorvezetője, Tom Tugendhat képviselő megdöbbent, amikor meghallotta, hogy a kormány állítólag mit tehetett.

“Ez egy számomra is új információ volt!” – mondta, hozzátéve, hogy „ez egy pokolian csípős megjegyzés egy nagyon érdekes ülés végén.”

***

Több parlamenti képviselő hozta fel a China Tribunal megállapításait a Parlamentben.

Legutóbb Lord Hunt of Kings Heath említette meg a dolgot a Lordok Házában október 28-án.

„… a kormány mindeddig az Egészségügyi Világszervezet azon nézetére támaszkodott, hogy Kína egy etikus, önkéntes szervátültetési rendszert valósít meg” – mondta a parlamentben.

„Attól tartok, hogy ez egyszerűen nem hihető; a tény az, hogy ez Kína önértékelésén alapul, amint az a nemes barátom, Lord Collins PQ-ja (parlamenti kérdése) közben 2020. június 29-én világossá vált” – tette hozzá.

Hunt azt mondta, hogy „meglepődött, megdöbbent és megrémült”, miután meghallotta, amit Nice mondott.

„Nagyon meglepett, megdöbbentett és megrémített az a gondolat, hogy a kormány arra törekszik, hogy elriassza a BBC-t a China Tribunal-ról szóló program bemutatásától” – írta az NTD-nek, a The Epoch Times leányvállalatának küldött e-mailben.

„A BBC-nek haladéktalanul be kell mutatnia a filmet!” – tette hozzá.

Northover bárónő július 9-én azt kérdezte a kormánytól, hogy mikor szankcionálja a kínai emberi jogok megsértőit, az ujgurok elnyomására, az emberi jogok hongkongi megsemmisítésére és a China Tribunal következtetésére hivatkozva.

Arra a kérdésre, hogy a kormány miért kérhette meg a BBC-t, hogy ne közvetítse a programot, a liverpooli Lord Alton, aki többször is aggodalmának adott hangot az emberi jogok megsértése miatt Kínában, azt mondta az NTD-nek küldött e-mailben: „feltehetőleg a Kínai Népköztársaság kegyeibe akarnak férkőzni”.

A Külügyminisztérium a cikk közzétételekor nem válaszolt az NTD magyarázatot váró kérésére.

Jane Werrell és Neil Woodrow az NTD-től és Cathy He is hozzájárult ehhez a jelentéshez.”

Forrás: https://m.theepochtimes.com/uk-government-said-to-have…

Kép: MFDE (Illusztráció)