Hírek,  Politika,  Történelem

Magyarok Hong Kong szabadságáért: Take back the city! – Holnap lesz Hong Kong átadásának 23. évfordulója.

Holnap 4000 rendőr lesz kivezényelve Hong Kong utcáira és valószínűleg már lesznek kínai „rendfenntartó” erők is (nem tudjuk, hogy pontosan hogyan is kell hívni őket még). Holnapra senki sem kapott engedélyt békés vonulásra se – tavaly ilyenkor fél millióan vonultak, s egy adag fiatal betört a parlamentbe s „üzeneteket hagytak”-, sőt, gyorsan és hirtelen még ma délelőtt Kínában meghozták a nemzetbiztonsági törvényt, amit szintén nem tudunk pontosan, hogy mit tartalmaz(de senki más sem) és elvileg akkor lép életbe, ha Hong Kongban is megszavazza a parlament (meg fogja, hiszen kitették 2 hónapja a „többlet” ellenzéket, így kb mintha a fidesz vinne át törvényt. Kés a vajban.)

Ez lehet akár holnap délután két óra előtt, amikoris mindenképpen kimennek a lakosok az utcára, s akkor már érvényes is lesz rájuk. A LegCo(HK parlament) épülete teljesen el van barikádozva már most. Amennyiben már holnap érvényes a nemzetbiztonsági törvény, annyiban mindenkit akinél „Hong Kong Independence” vagy „Liberate Hong Kong, revolution of our time!” zászló van azonnal elvihetnek és a max. az életfogytiglan amit kaphat. „Különleges esetekben” akár kínai bíróság elé kerül, vagy kínai bíró jön hozzá ítélkezni felette.

Innentől minden művész, aki sárga esernyőt fest rendbontással is vádolható. Innentől minden újság aki a Kínától való elszakadást mérlegeli mint akár teóriát, minden TV csatorna aki a demokráciát mint elképzelést taglalná, minden politikus aki szimplán „demokrata” (és sok van belőlük és fogalmuk sincs, h mi lesz velük holnap), minden párt ami és párttag aki demokrata, minden „sárga”(demokráciát támogató) boltos, minden önkéntes autós aki beáll a vízágyú elé, hogy az ne haladjon, minden fiatal aki barikádot emel egy kereszteződésben, minden tini aki emberi élőláncot alkotva az iskola körül szabad választást követel (ahogy ezt beígérték 2013ban és persze nincs) vagy csak hátat fordít a kínai himnusznak(mint a tavalyi évzárókon) az mind, mind nemzetbiztonsági kockázat az 1Ország- 2Rendszerre nézve.

És itt a csúsztatás.

Amíg Hong Kong a 2 Rendszerre fókuszál és követeli abból a sajátját (jogosan 2047ig), addig Kína az 1 Országra, ami által elmossa a 2Rendszert és marad abból az 1Ország – 1Rendszer. 24óra alatt 2 demokrata párt feloszlott. védve az embereit és tagjait. De még így is lehetséges, hogy elviszik őket holnap, visszamenőleg. Azt, hogy Joshua Wong-ot elviszik, az tuti. Mindegy miért. Valamiért. Jimmy Lait is. Andy Chan-t is. De Joshua lesz az első. Ha tippelnem kéne, akkor a „külföldi erőkkel összejátszás” lesz a vád.

Márpedig a 2Rendszernek az előnyeit Kína nagyon is szeretné, így ma pl. Carrie Lam (hongkong nem megválasztott, hanem kijelölt kormányzója) pont arról tartott előadást az ENSZ emberjogi bizottsága előtt (kissé bizarr az időzítés valóban), hogy a nemzetbiztonsági törvény nem fog semmilyen változást hozni Hong Kong kereskedelmi-pénzügyi életében, magyarul nem kell megváltoztatni a rá vonatkozó adó kedvezményeket -ami Kínának nem jár-, nem kell szankciókat életbe léptetni, – mondjuk majd azért, mert a még huszonéves Joshua Wongot majd letartóztatják s politikai fogoly lesz-, és parázni se kell, nem lesz kommunizmus, csak demokráciát és a vele járó jogokat ne követeljenek már a hongkongiak és csak annyit kérnek, hogy ne kritizálják már Kínát. Az oké, hogy egy amerikai képviselő kimondja azt, hogy Magnyitszkij-szankcióra van szükség, de ha Joshua kimondja, akkor inkább elzárnák, ha lehet. Kínába, ha lehet.Carrie Lam előtt C.Y Leung volt a kormányzó, aki konkrétan vérdíjat ajánlott fel weboldalán mindenkinek a jövőben, aki valós bejelentést tesz vagy információt ad a nemzetbiztonsági törvényt megszegő egyedekről.

Még sokat lehetne erről írni, de a lényeg,hogy holnap akkor is kimennek az utcára a hong kongiak du.2kor. ha elviszik őket, akkor is, ha meghalnak, akkor is, remélem sokan lesznek, csak úgy tud műkődni, ha nagyon sokan lesznek, a megmozdulás neve:

TAKE BACK THE CITY!(„A végén senki sem fog nyerni ebben a forradalomban,de kérlek maradj velünk és légy a szemtanuja.”“In the end no one would win in this revolution,but please stay with us and be a witness.”Photo credit: Hong Kong Free Press HKFP)

Magyarok Hong Kong szabadságáért