Hírek,  Kultúra

Kongresszusi képviselők döbbentek meg a kínai munkatáborok kegyetlenségén

MINGHUI: “A Segélykiáltás egy kínai munkatáborból (Letter from Masanjia) című dokumentumfilmet Washingtonban, a Capitol Hillen, a Rayburn House Office Buildingben (Rayburn irodaház épületében) vetítették le 2019. szeptember 20-án. Több kongresszusi képviselő vett részt a vetítésen. Leon Lee a rendező videókonferencia segítségével válaszolt a nézőktől érkező kérdésekre.

A film Sun Yi történetét mondja el, aki Fálun Gong gyakorló. Sun felhívja a figyelmet az ő maga és más gyakorlók helyzetére, elrejt egy levelet egy Halloween dekorációban, mivel arra kényszerítették, hogy ilyeneket készítsen Kínában, a Liaoning tartományi Masanjia munkatáborban.

A levélben leírja egy rabszolga munkás nehézségeit a Masanjia-ban, és reméli, hogyha valaki látja a levelet, továbbítja egy nemzetközi emberi jogi szervezetnek.

Miután Julie Keith, Oregon államban kinyitotta a dobozt és elolvasta a levelet, lépéseket tett, hogy felfedje a helyzetet. Ebben az időben Sun Yi-t már két éve szabadon bocsátották a munkatáborból.

A Segélykiáltás egy kínai munkatáborból dokumentumfilmet 2019. szeptember 20-én mutatták be a Rayburn House-ban.Több nézőt könnyekig meghatott a film. A beszélgetés alatt az egyikük megkérdezte Leon Lee rendezőt: „Mit az üzenete a filmnek?”

Lee azt válaszolta: „Habár Kína állította, hogy bezárta a munkatáborait, függetlenül attól, hogy Kína azt mondja, hogy az emberi jogi helyzet javult, ez a dokumentumfilm egy igaz történet. Ez az, amit nem fog látni senki, ha elmegy Kínába két hétre vagy akár két évre.”

„Még fontosabb, hogy Sun Yi története nemcsak egy egyszeri eset. Kínában sok ember van, aki a jogaiért küzd. Arra van szükségük, hogy törődjünk velük és segítsünk nekik.”

Hozzátette: „Az emberek megkérdeznek: ’Mit tehetnénk? Kína nagyon hatalmasnak tűnik.’ Amit személyesen megtanultam Sun Yi történetéből, hogy néha egy kis lépés is egy nagy változáshoz vezethet. Sem Sun Yi, sem Julie nem gondolta volna, hogy a tettüknek ilyen nagy hatása lehet.”

Feltette a kérdést a közönség számára is: „Sun Yi azt mondta, hogy húsz segítségkérő levelet írt. Szóval hova lett a többi tizenkilenc levél? Talán valaki kapott egyet, de csak félretette. Ezért ha minden ember, aki látja ezt a filmet, úgy mint Julie, megteszi, amit tud, a cselekedetüknek nagy hatása lehet.”

Larry Liu a Washingtoni Fálun Dáfá Egyesület szóvivője elmondta, hogy sok ember látta ezt a filmet, és azt gondolta, hogy ez Sun Yi története. Ő úgy érezte, hogy ez Julie története is. Úgy gondolja, Julie egy hős. Nem adta fel, miután nem kapott választ az emberi jogi szervezetektől. Felvette a kapcsolatot riporterekkel a helyi médiától.

Eric Meltzer a vetítés házigazdája elmondta a közönségnek, hogy a KKP Fálun Gong gyakorlók elleni üldözését és kínzását használja az ujgurok (egy muszlim etnikai csoport Kínában) ellen is. A közös pont, hogy mind a KKP államilag irányított szerveltávolításának célpontjai.

Hagyományosan az ázsiai kultúra fenntartja az emberi test halála utáni sértetlenségét. Ezért van csak néhány szervdonor Kínában vagy más ázsiai országban. Ez kérdéseket vet fel a ténnyel kapcsolatban, miután a Fálun Gong üldözése elkezdődött, a szervtranszplantációk száma a kínai kórházakban jelentősen megnőtt.

Az egyező szervekre való várakozás csak néhány hét vagy egy hónap. Ez azért van, mert Kína igény szerint gyilkolja meg a Fálun Gong gyakorlókat és az ujgurokat.”

A film a 2019-es budapesti BIDF fesztiválon első helyezett lett a kategóriájában!

Forrás: http://hu.clearharmony.net/articles/a113114-Kongresszusi-kepviselok-dobbentek-meg-a-kinai-munkataborok-kegyetlensegen.html

Kép 2: Leon Lee rendező (videón), Eric Meltzer moderátor és Larry Liu szóvivő a Washingtoni Fálun Dáfá Egyesülettől a filmbemutató után válaszolt a kérdésekre.