Történelem

Wu király, a Zhou dinasztia első császára tisztelte a mennyországot

Wu király Zhou-ból, Wen király fia volt a Zhou királyságból. 12 éves kora után lépett Wu király a trónra, vele kezdődött a Zhou-dinasztia (i.e. 1122 – i.e. 222). A Zhou-dinasztia a kínai történelem egy fontos időszaka volt. 37 császár uralkodott 900 éven át, mielőtt a Zhou-dinasztiát meghódította a Qin-dinasztia i.e. 221-ben.

A Zhou-dinasztia nem csupán a leghosszabb dinasztia volt a kínai történelemben, de ez volt az ősi kínai civilizáció fénykora is. A konfucianista és taoista filozófiák, amik a Zhou-dinasztia idejében fejlődtek ki, nemzedékeket befolyásoltak a kínai történelem során.

Wu király uralkodása kezdetén megkérdezte Jiang Ziyát – a katonai tanácsadóájt –, létezik-e olyan út, amit könnyű megőrizni, egyszerű kezelni és eredményes a használata, ez lehetővé tenné a jövőbeli generációk számára örökké megtartani a nemzeti alapot, amit az ősök hoztak létre.

Jiang Ziya azt mondta Wu királynak, hogy volt egy ilyen módszer egy az előző királyoktól továbbadott könyvben, és neki nagyon őszintének és tiszteletteljesnek kell lennie, mielőtt olvassa ezt a könyvet.

Három nappal később Wu király koronát viselt és kelet felé fordult. Tisztelettudóan megkérte Jiang Ziyát, hogy adja át neki a könyvet.

Jiang Ziya akkor elkezdte felolvasni: „Aki szorgalmasan igazgatja a nemzetet, tiszteletben tartja a mennyet és megszabadul a lustaságtól és a kényelem iránti vágytól, boldogulni fog. Aki elhanyagolja a kötelességeit, és a kényelmet kívánja, annak ügyei hanyatlani fognak. Az ügyek, melyekben az igazság érzése több mint a személyes vágyé, sikeres lesz; az ügyek, melyekben a személyes vágy több mint az igazságosság, gátolva lesznek. Ez az az út, melyet könnyű megőrizni, egyszerű kezelni, eredményes a használata a jövő generációi számára, hogy kövessék mindörökre.

“Miután hallotta, amit Jiang olvasott, Wu király tiszteletteljesebbnek és meggyőződésesnek érezte magát. Elrendelte, hogy írják ezeket a szavakat a tükörre, a mosdóba, az oszlopokra, az ajtókra és az ablakokra, hogy a szavak minden időben figyelmeztessék és ösztönözzék őt.

Bár ő volt a király és a császár, Wu király még mindig képes volt hasznos tanácsokat kérni egy bölcstől, hogy úgy használja azokat, mint parancsolatokat, hogy kijavítsa magatartását és gondolatait; ezzel igyekezett elérni a tiszta bölcsességet, ami lehetővé tette számára, hogy megértse Isten akaratát.

A Zhou-dinasztia tehát 900 évig tartott és uralkodott, a császároknak köszönhetően, akik megtartották az alapító tanításait, művelték az erkölcsüket, tisztelték a mennyet, és könyörületesek voltak az emberekkel.

Forrás: Történetek az ősi Kínábólhttp://hu.clearharmony.net/articles/a4245-Wu-kiraly-a-Zhou-dinasztia-elso-csaszara-tisztelte-a-mennyorszagot.html#.WlEtQSu6rYU