Hírek,  Politika

Kínai faló a hálószobánkban

Betérve egy budapesti plázába egymás mellett sorakozik három mobilszolgáltató üzlethelyisége. A piros dizájnú óriáscégnél terveztem vásárolni egy új előfizetést mobil internet szolgáltatásra, két év hűség és egy eszköz, mindössze egy forintért, amellyel otthon meg tudom osztani a mobil internetet. Egy kissé elidőztem a boltban, ugyanis a felajánlott eszközök esetében a két kínai gigavállalat, a HUAWEI és a ZTE termékei között „válogathattam”. Pontosan két termék közül.

A másik két szolgáltatónál hasonlóan népszerűek voltak a HUAWEI termékei. Az egyiknél csak HUAWEI készülék volt a kínálatban, míg a harmadik helyen végül sikerült egy nem kínai eszközt találnom hosszabb keresés után.

Budapesten az elmúlt hónapokban elég forró téma lett Kína és különösen az ottani kommunista vezetés Magyarországra gyakorolt befolyása. A két gyújtópont a Budapest-Belgrád vasútvonal és a Fudan Egyetem tervezett létesítése a fővárosban. A projektek kapcsán igényelt kínai hitel az ezermilliárd forintos nagyságot biztosan eléri, így az amúgy is sokat látott és elszenvedett magyar „átlagpolgárok” is elkezdtek gondolkodni a magyar-kínai kapcsolatokon a várható adósságok terheit, valamint a történelmi múlt tanulságait maguk elé képzelve.

Ennek hatására egy egyszerű vásárlásnál is tudatosabbak vagyunk. Új, nem HUAWEI eszközömet beüzemelve ezért kisebb kutatásba kezdtem az USA által nemrég magas kockázatú beszállítónak minősített HUAWEI magyarországi jelenlétével kapcsolatban. Nemrég jelent meg ugyanis a hír, hogy a stockholmi közigazgatási bíróság másodfokon is megállapította, hogy az újonnan épülő 5G hálózatokhoz nem használhatják fel a kínai Huawei Technologies és ZTE Technology mobilhálózati berendezéseit, továbbá a nyerteseknek legkésőbb 2025. január 1-jéig minden, a kínai beszállítóktól származó eszközt el kell távolítaniuk a hálózatból. (https://www.hwsw.hu/…/huawei-svedorszag-pts-aukcio…) Korábban pedig az USA mellett többek közt Nagy-Britanniában és Németországban is jelentős mobilszolgáltatók cserélték le a nemzetbiztonsági kockázatok miatt a HUAWEI-t a svéd ERICSSON-ra.

Mindeközben Magyarország külügyminisztere büszkén jelentette be tavaly, hogy újabb hatalmas beruházás érkezik: a HUAWEI ugyanis 2020 októberében hivatalosan is megnyitotta az egyébként már 2020 tavasza óta a fővárosban tevékenykedő kutatási és fejlesztési központját. A kutatási fejlesztési központ legalább 100 magyar mérnököt foglalkoztat és „mesterséges intelligenciával, képfeldolgozással, média streaminggel és disztribúciós rendszerekkel foglalkozik”, ahogy azt megtudhattuk Cai Lingyu-nak a magyar cég ügyvezető igazgatójának ünnepi beszédéből (https://www.vg.hu/…/a-huawei-kf-kozpontot-nyit-budapesten). Elhangzott tőle az is, hogy Magyarországon több mint 2400 munkavállalójuk van, és több mint 1,4 milliárd dollárt fektetett be a cég, valamint hozzátette, hogy „a magyar lakosság 80 százaléka (!) használja a cég távközlési eszközeit napi kommunikációja során.” Szijjártó Péter külügyminiszter a megnyitót követően pedig elbüszkélkedett vele, hogy a vállalatóriás Kínán kívüli legnagyobb logisztikai központját is Magyarországon üzemelteti, ahonnan több mint 50 országba szállítanak eszközöket.

Az adatáramlás biztonságát tekintve is joggal merülhet fel a fenyegetettség érzése a magyar felhasználókban a kínai gigacégek által jelentett veszély miatt, mi szerint azok állítólagosan hozzáférhetnek a HUAWEI és a ZTE által kiépített hálózatokon keresztül továbbított adatokhoz.

A nyugati országokban az 5G az önvezető autókkal, az orvostechnika és a háztartási elektronika új lehetőségeivel társul. A kínai kormány számára azonban ez a várva várt lehetőség a lakosság valós idejű teljes figyelemmel kísérésére ad lehetőséget. Thomas Reichart, német újságíró, aki hosszú ideje a ZDF Kína-tudósítója, így értékelte a Huawei KKP-tól való függetlenségének ügyét: „Végül is nem mindegy, hogy mit ígér a Huawei? Kínában egyetlen vállalat, sem állami, sem magán, nem térhet ki a kormány és a mindenható kommunista párt kívánságai elől. Amit Peking megrendel, annak a Huawei engedelmeskedni fog.”

A kínai faló ezért sokunknak már egyenesen a hálószobájában van. Érdemes erre odafigyelni.

Forrás: Kína Fókusz

Kép: Somogyi Ildikó