Hírek

Az Észak-kínai városban foganatosított drákói lezárást előíró intézkedések élelmiszerhiány-válságokat és tragédiákat okoznak

The Epoch Times: A legújabb észak-kínai COVID-19-járvány közepette élelmiszerhiány-válságról és tragikus eseményekről számoltak be a Jilin tartományi Tonghua városában, miután a helyi hatóságok január 18-án hirtelen lezárták a lakóközösségeket, hogy megfékezzék a KKP (Kínai Kommunista Párt) vírus terjedését. A szigorú lezárási intézkedések erőszakhoz és öngyilkosságokhoz vezettek- állítják a The Epoch Timesnak nyilatkozó lakosok.

Megtámadták az üzletben dolgozót

Január 24-én a kínai közösségi médiában körbejárt egy Twitter-videó, amely azt mutatja, hogy egy késes férfi megtámadta az üzletvezetőt, miután az eladó nem volt hajlandó eladni neki a kért termékeket.

Chen Tian (álnév), Tonghua-i lakos megerősítette az esetet a The Epoch Times-nak. – A fiatalember otthonát az elsők között zárták le a nagymamám szomszédságában. A család valószínűleg csaknem egy hónapra volt bezárva az otthonukban, és elfogyott a készletük. Január 22-én (a férfi) átmászott a kerítésen, és a szupermarketbe rohant, hogy bevásároljon, de az eladó elutasította őt. Szóval, dühében szúrta le az eladót [késsel], később pedig letartóztatták. Ez éppen azelőtt történt, mielőtt Tonghua önkormányzata bejelentést tett az ellátás konkrét részleteiről.”

Január 21-én sok ember tartózkodott az otthonában, miután a helyi hatóságok megkezdték a lakók ajtajainak lezárását a legsúlyosabban fertőzött körzetben, és 5000 jüan (773 dollár) jutalmat ajánlottak fel mindenkinek, aki szabálysértőket jelent be. Sok embernek elfogyott az élelme és a gyógyszere.

A lakók január 24-én a Weibo közösségi média platformjára özönlöttek segítségért, és Tonghua alpolgármesterét nyilvános bocsánatkérésre késztették. A közösség aggodalmának és felháborodásának elfojtása érdekében a helyi hatóságok megígérték, hogy napi ellátást, például ötnapos zöldségcsomagokat szállítanak ki csökkentett áron. De néhány lakos nem kapta meg ezeket az élelmiszercsomagokat.

Chen azt mondta: „Néhányan nem kapták meg a zöldségcsomagokat; egyesek csak egy káposztát, egy burgonyát és egy hagymát kaptak. ”

Bennfentesek szerint Tonghuának 50 közösségi önkéntese szállította az élelmiszer-ellátási cikkeket és alapvető dolgokat a lezárás kezdetén. És most már 800 önkéntes van. De ez sem elegendő a 2,3 milliónál is több lakosú város számára.

„Az alapvető probléma az, hogy a legfelső szintű bevetés nem elég naprakész” – mondta Chen.

„Anyám kollégája ügyeletes a részlegénél, és nem mehet haza. A minap az a kolléga csak két csomag instant tésztát kapott [és semmi más nem volt neki otthon]. Alapvetően elfogyott az élelme. ”

Élelmiszerhiány-válság

A lezárás okozta élelmiszerhiány-válságra válaszul Tonghua polgármestere, Li Ping azt állította, hogy a városban az alapvető szükségletek mennyisége „még mindig nagyon megfelelő”. Válaszát január 25-én este a CCTV állami műsorszolgáltató sugározta. Azt mondta: „csak egyes lakosok érzékenyek és túlreagáltak”, elegendő mennyiségű élelmiszer van, olaj, rizs, hús, tojás és egyéb zöldségek a lakosok igényeinek kielégítésére a 14 napos karantén alatt.

Egy kínai felhasználó azt írta: „Néhány nappal ezelőtt, körülbelül 18 órakor jöttek fertőtleníteni a körzetünkbe, és kevesebb, mint egy perc múlva távoztak miután készítettek egy videót (a fertőtlenítésről)”.

Néhány nappal Li január 25-i bejelentése után a helyiek rámutattak, hogy az ellátmány elosztása a különböző területeken rendkívül egyenetlen volt, és az elit körzetek kapták a legtöbb árut.

Egy 5000 lakóhellyel rendelkező közösség lakói a WeChat közösségi média platformon elárulták, hogy csak 200 zöldségcsomagot kaptak.

Egy másik, 300 háztartással rendelkező közösség csak 40 zöldségcsomagot kapott.

Zhang Sheng (álnév), Tonghua egyik régi körzetének lakója a The Epoch Timesnak elmondta, hogy a kormány az élelmiszer alapanyagokat kezdte el „ellátmánynak” nevezni a „zöldségcsomagok” helyett, mert már nem maradt termény. Úgy véli, hogy ez közvetlenül összefügg a helyi önkormányzat nem megfelelő gazdálkodásával az ételosztás terén.

„Miért nincs elég [élelmiszer ellátmány], ha egyszer elkezded szétosztani? A helyi árukat, amelyeket állítólag szupermarketekbe kellett volna szállítani, átalakítják online kereskedési termékekké?

Zhang elmondta, hogy édesanyjával naponta csak egy étkezésen osztoznak egymással.

Néhány kínai felhasználó azt mondta, hogy nem tudtak online vásárolni. „Az online megrendelést törölték. Élelmiszer megrendelésére való igény nem megy át”- mondta az egyik közösségi média felhasználója.

Egy lakó öngyilkos lett

Eközben január 25-én egy másik videó is keringett az interneten, amelyen egy középkorú nő kiugrik Tonghua egyik épületének 10. emeletéről.

Chen Tian lakos ezzel a poszttal osztotta meg gondolatait a tragikus eseményről: „Remélem, hogy a média nyomon tudja követni ezeket az ügyeket. Hogy őszinte legyek, amit a Tonghua-kormányzat ezúttal tett, az elég nagy nyilvános elégedetlenséget váltott ki. Nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy azok az emberek a készlethiány vagy a személyes érzelmi összeomlás miatt követtek el öngyilkosságot.”

Körülbelül ugyanebben az időben más lakók a közösségi médiában elárulták, hogy két ember felakasztotta magát. De az információt azóta az internetes cenzorok törölték.

„Azt hiszem, valakit felelősségre kell vonni ezekért a tragikus dolgokért, amelyek történnek. A kormány tétlensége igencsak kiábrándító. Nem vették figyelembe az idősek vagy a speciális csoportok anyagi helyzetét, majd nem vették figyelembe a bezárás okozta problémákat sem”- mondta Chen.

„Ez elég szomorú. Egy lelkiismeretes ember azt várná, hogy jobban figyeljenek oda erre az ügyre. ”

Forrás: https://www.theepochtimes.com/…/draconian-lockdown…