Kultúra,  Történelem

Jiang Ziya: A tanácsadó, aki segített megalapítani a Zhou-dinasztiát

Jiang Ziyát (I. e. 1152.) Wen király jó tanácsadójaként ismerték a Zhou Királyságban.

32 éves korában, Jiang Ziya felment a hegyre, ahol a Taoizmust művelte – megváltozott, mert tanult és a Taoista tanítások szerint élt.

Abban az időben a Shang-dinasztia folyamatosan harcban állt és felment a hegyekbe, hogy elkerülje a háborút.

40 éves művelés után lejött a hegyről. Menedéket kellett keresnie egy barátja házában és mindenféle munkát elvégeznie a megélhetéshez. Bambusz kosarakat készített, búzát lisztté őrölt és eladta a piacon, eladott szarvasmarhát, jövendőmondó volt, és így tovább. De nem tudott nagyon hosszan megtartani egy munkát és minden alkalommal, amikor egy új munkát kezdett el, hamarosan abbahagyta. Így a felesége gyakran kigúnyolta.

Később tisztviselőként szolgált a Shang-dinasztia utolsó uralkodója, Zhou császár alatt, aki egy zsarnoki uralkodó volt, rabja az alkoholnak és a nőknek. Jiang Ziya megállapította, hogy közeleg a Shang-dinasztia vége.

Úgy döntött, hogy feleségével a Wen király által uralt Zhou királyságba költözik. Felesége azonban nem akart vele menni, mert azt gyanította, hogy Jiang Ziya nem egy tehetséges ember. Ezért egyedül menekült a Zhou királyságba.

Jiang Ziya minden nap elment horgászni a folyó mentén. Rövid botot és hosszú zsinórt használt. A horog egyenes volt és nem volt rajta csali. Hitt abban, hogy Wen király egy napon arra fog menni, úgyhogy türelmesen várt. Sok ember töprengett azon, hogy foghat-e bármilyen halat egyáltalán. Azt mondta, hogy a türelme által végül megkapja, amit akar. Eltelt néhány év és Jiang Ziya 80 éves volt.

Egy nap Wen király arra ment egy vadászaton. Megállította és elbeszélgetett Jiang Ziyával.

„A világ nincs a tulajdonában egyetlen embernek sem, de az egész világ minden emberé” mondta Jiang Ziya.

Szorgalmazta, hogy a királynak erkölcsileg viselkednie kellene, és az erényt kellene művelnie, hogy az erény segítségével uralkodjon.

Wen királyt lenyűgözték Jiang, a néppel és az uralkodóval kapcsolatos meglátásai. Felkérte Jianget, hogy legyen a katonai tanácsadója.

Később Jiang Ziya segítette mind Wen királyt, mind az utódját, Wu királyt. A segítségével megalapították a Zhou dinasztiát és ez lett a leghosszabb életű dinasztia Kína történelmében.

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

http://hu.clearharmony.net/articles/a4233-Jiang-Ziya-A-tanacsado-aki-segitett-megalapitani-a-Zhou-dinasztiat.html#.WmbXsGK6rYU

Kép: https://www.3kingdomspodcast.com/2015/12/25/supplemental-episode-005-legendary-advisers/amp/