Kultúra

Ismeretlen titkok rejtőznek egy 2.000 éves társasjáték mögött

A régészek egy feltehetően gazdag személy kifosztott sírján dolgoztak Qingzhou városában a közelmúltban, amikor egy körülbelül 2.300 éves műtárgyba botlottak. Alapos vizsgálat után rájöttek, hogy az valójában a „Bo” társasjáték ősi változata.

A műtárgy több darabból állt, köztük volt egy állatfogból kifaragott, 14 oldalú „dobókocka”, 21 téglalap alakú mozgó elem és egy törött cserép. A cserépbe bonyolult minták voltak belevésve, két szemmel és felhőalakzatokkal.

Feltételezhető, hogy a régészek által feltárt „társasjátékot” nem gyakran használták. A megállapításokat egy folyóiratban közzétevő szerző arra a következtetésre jutott, hogy a sír, amelyben megtalálták, Qi (egy ősi állam Kr. E. 221-től) államának egy nagyon gazdag lakója volt, mivel erre utalt mind a sír mérete és a benne lévő tartalom is.

A játékszabályok

Az ehhez a műtárgyhoz társított játékot több mint 1500 éve nem játszották, és senki sem tudja igazán, hogyan is voltak a játékszabályok. Azonban az ókori irodalom is megemlíti a „Bo” nevű játékot. Az egyik korai énekeskönyvben például az író képet ad a játék által kiváltott izgalomról. Leírja az elefántcsont darabokat és a bambusz kockákat, amelyeket a Liu Bo játékához használtak, és beszél a résztvevő felekről és a fenyegetésekről, amikkel szembe kell nézniük. Így képet kapunk egy csata jelenetről, amelyet a táblán játszanak le.

A kortárs változatok

Természetesen a mai társasjátékok nagy része, vagy akár azok is, amelyeket a mobiltelefonunkon játszunk, valószínűleg valamilyen több ezer évvel ezelőtti, ősi játék fejlettebb változatai. Például a sakk Indiából származik „Chathuranga” néven, és az ókori egyiptomiaknak is volt a sakkhoz hasonló verziója, a „Senet”. A suméreknél volt egy ősi backgammon-változat, amelyet „Ur királyi játéknak” neveztek.

A régészek emellett Törökország délkeleti részén, Basur Hoyukban található helyszínen is tártak fel ilyen leleteket. Ezek a darabok 5.000 évesek voltak, és nagyon hasonlítottak azokhoz a játékfigurák, amelyeket ma általában az olyan játékokban használunk, mint a Monopoly. A figurákat golyók, disznók, piramisok és kutyák formájára alakították ki. Úgy gondolják, hogy ezek a legrégebbi darabok, amelyeket eddig felfedeztek.

Mindez elgondolkodtató, hogy az emberek mennyi időt töltöttek el az ókorban, hogy ilyen összetett játékokat tervezzenek, csak azért, hogy elfoglalják magukat. Érdekes megjegyezni azt is, hogy ezeknek a játékoknak a nagy részét a társadalom kiváltságosabb rétegeinek tagjai játszották, ellentétben napjainkkal, amikor szinte bárki megengedheti magának, hogy játszon, amikor csak a kedve tartja.

Forrás: https://visiontimes.com/…/unknown-secrets-behind-the…

Kèp: Han dinasztiabeli Liubo jàtéktábla csontból készült elemekkel és 4 elefántcsont Liubo darabbal

http://www.ejfrankel.com/art.php?id=34

F & J Frankel Gallery, New York