Politika

Hszi Csinping kínai vezető a Mao-korszakhoz való visszatérésre utaló jelzéseket adott

“Winnie Han Elemzése”: 2021. április 4., húsvét napja, ugyanezen a napon volt Kínában a Csing Ming Fesztivál, más néven a sírok letakarításának napja, amikor a kínaiak az ősök előtt tisztelegnek, és a családok összegyűlnek, hogy leróják tiszteletüket a halottak előtt. Ezen a napon a kínai rezsim csendben megnyitotta Mao Ce-tung, a Kínai Kommunista Párt (KKP) egykori elnöke feleségének, Jiang Qing-nek a sírját, de lezárta a volt főtitkár, Zhao Ziyang sírját, aki azért mondott le, mert ellenezte az 1989-es Tienanmen téri mészárlást. Az egyik megnyitása és a másik lezárása fontos politikai jelzést adott.

Április 4-én Gao Falin kínai író ezt tweetelte: „Ebben a pillanatban április 4-e reggel van Kínában. Kaptam egy üzenetet: Sírsöprés napja ma. Furcsa dolgok Pekingben – sokan tisztelegnek Jiang Qing előtt. A Ziyang sírjához vezető átjárót őrzik, és senki sem közelítheti meg”.

Másnap Cai Xia, a kommunista pártiskola egykori professzora, aki jelenleg az Egyesült Államokban él száműzetésben, újra közzétette ezt a tweetet, és kifejtette: „Az emberek nem tiszteleghetnek Zhao Ziyang sírja előtt, Jiang Qing sírja viszont nyitva áll. Ez világosan elárulja, hogy a KKP hatóságai kit csodálnak és kitől félnek”.

Jiang Qing: A kulturális forradalom kivitelezője

Jiang Qing, korábbi nevén Li Yunhe, Mao Ce-tung utolsó felesége, Mao élharcosa volt a kulturális forradalom elindításában. Különleges státuszával Jiang Qing az élvonalban volt, mióta Mao 1966-ban elindította a kulturális forradalmat. Polgári viszályokat szított és üldözte a másként gondolkodókat. Sokszor játszotta Mao szóvivőjének a szerepét.

Mao 1976-ban bekövetkezett halála után Jiang Qing -et a Négyek bandájának tagjaként letartóztatták, és felfüggesztett ítélettel halálra ítélték. 1991-ben öngyilkos lett a pekingi Qincheng börtönben. Azóta „Jiang Qing” tabu a KKP számára.

Deng Xiaoping kora óta a KKP negatívan viszonyul a kulturális forradalomhoz. Az emberek nem látogathatták meg Jiang Qing sírját. Most a KKP megnyitotta a nyilvánosság előtt Jiang Qing sírját, ami erős jelzésnek tekinthető, hogy Hszi Csinping visszatér a Mao-korszakhoz.

Jiang Qing a kulturális forradalom idején a forradalmi operák fontos támogatója is volt. A forradalmi operák vagy modelloperák modern zenei elemekkel „megreformált” hagyományos kínai pekingi operák. A tartalmukat illetően mind a KKP-t népszerűsítő „vörös” előadások voltak. Abban a korszakban minden hagyományos kínai operát betiltottak. Jiang Qing a modelloperákat a hagyományos művészet megváltoztatására használta, és a másként gondolkodók üldözésének fegyverévé tette.

Idén júliusban a párt alapításának századik évfordulóját ünneplő KKP színházi programjain ismét színpadra kerülnek ezek a vörös modelloperák.

Ezzel kapcsolatban az NTD aktuálpolitikai kommentátora, Tang Jingyuan úgy véli, hogy Hszi Csin-ping egy puha kulturális forradalmat indít el. Azt mondta: „Az, hogy Hszi a modelloperákat népszerűsíti, azt jelzi, hogy kampányt indított az ideológiai és irodalmi körök megtisztítására mostantól az újraválasztása befejezéséig”.

Zhao Ziyang: legnagyobb tabu a KKP köreiben

Zhao Ziyang, a KKP egyik főtitkára Deng Xiaoping korában a politikai reformok fontos támogatója volt. Mivel javaslatai eltértek Deng gazdasági reformjaitól, Deng liberálisnak nevezte őt, és nem volt hajlandó elfogadni.

Az 1989-es diákmozgalom idején Zhao-t eltávolították, mert szimpatizált a diákokkal, ellenezte az elnyomást, és a nemzetközi közösség elé tárta a Denggel való konfliktusát. Zhao 2005-ben bekövetkezett haláláig házi őrizetben volt. Zhao halála után hamvait a pekingi rezidenciáján őrizték, amíg családjának engedélyezték, hogy 2019. október 18-án eltemessék őt feleségével együtt.

Felesége, Liang Boqi 2013-ban halt meg.

Mivel Zhao Ziyang reformjavaslatai megnyerték az emberek szívét, halálának évfordulóján minden évben sokan mennek Zhao egykori lakóhelyére gyászolni. Ez érzékeny időszaknak számít, és a KKP mindig nagyszámú rendőrt küld az út lezárására. Ebben a tekintetben Li Yanming, az Egyesült Államokban a Kína-kérdéssel foglalkozó aktuálpolitikai kommentátor úgy véli, hogy Zhao bizonyos mértékig a közvéleményt képviseli, és veszélyt jelent a KKP-re.

Gao Yu független kínai újságíró tweetje szerint a KKP értesítette Zhao családját, hogy költözzenek ki a pekingi rezidenciájáról. Gao Yu erre vonatkozó képeket tett közzé a Twitteren, és hagyott egy üzenetet, amelyben a következőket írta: „Ma van a Csing Ming napja, csomagolt dobozok vannak ennek a rezidenciának minden szobájában, amelyet Ziyang családja 32 éve használ. Ez az utolsó Ching Ming ünnep ezen a rezidencián?”

Hszi visszatér a Mao-rendszerhez a centralizáció érdekében

Hszi Mao Ce-tung óta a második pártvezető, aki a párt, a kormány és a hadsereg hatalmát is birtokolja. 2017-ben, a Kínai Kommunista Párt 19. nemzeti kongresszusán a ” Hszi Csin-ping elmélkedése a szocializmusról kínai sajátosságokkal egy új korszakért” című esszét beleírták a párt alkotmányába, így Hszi a KKP történetében a második ideológiai rendszerrel rendelkező pártvezető lett. Őt „Hszi Ce-tung” m-nak nevezték el.

Chen Daoyin, egy sanghaji politológus úgy véli, hogy bár Hszi Csin-ping gondolata bekerült a párt alapszabályába, a hosszú minősítés azt mutatja, hogy a tényleges hatalma nem érte el Mao hatalmának magasságát.

Li Yanming jelezte, hogy ha Hszi Csin-ping teljes mértékben meg akarja tartani a hatalmat, akkor a párton belüli ellenzéki erők folyamatos támadása mellett a korrupcióellenes kampánya révén a nemzet ideológiáját is határozottan irányítania kell, és erre Mao Ce-tung önkényes és központosított uralma a legjobb modell.

Ezzel kapcsolatban Li Yanming megjegyezte: „Hszi Csin-pingnek el kell hagynia Deng Hsziao-ping reformelképzeléseit, ha vissza akar térni a Mao-korszakhoz. A gazdasági fejlődés segít a KKP-nek abban, hogy megszerezze az emberek támogatását, de a KKP nem tehet politikai engedményeket. Hszi 2018 végén mondott szavait kölcsönvéve, ez így hangzik: ’Határozottan meg kell reformálnunk, amit meg kell és meg lehet változtatni, határozottan nem szabad megreformálnunk, amit nem kell és nem lehet megváltoztatni’.”

Valójában Hszi Csin-ping terve, hogy visszatérjen a Mao-korszakhoz, már folyamatban van. Például 2020. szeptember 15-én a KKP Központi Bizottságának Főhivatala kiadta a „Vélemények a magángazdaság egyesített front munkájának megerősítéséről az új korszakban” című dokumentumot, amely megköveteli a magánvállalkozásoktól, hogy mindig „politikailag ésszerűek” legyenek, és arra ösztönzi a magánvállalkozásokat, hogy vegyenek részt a „vegyes tulajdonosi reformokban”, fogadják el az egyesített frontot, és aktívan vegyenek részt a főbb stratégiákban, beleértve az „Egy Övezet Egy Út” kezdeményezésben való részvételt.”

Már 2019. szeptember 20-án összegyűltek a nagy kínai vállalatok Hangzhou-ban, ahol a tisztviselők bejelentették, hogy 100 kormánytisztviselőt telepítenek ki 100 vállalathoz, köztük az Alibaba, a Hikvision Digital Tech, a Geely Auto és a Wahaha Group vállalathoz. Ők lesznek a 100 legfontosabb vállalat első kormányzati képviselői csoportja.

Bár Hszi Csin-ping különböző módszereket fogadott el a Mao-korszakhoz való teljes visszatérés előkészítésére, még mindig nagy kérdés, hogy a KKP jövő évi 20. nemzeti kongresszusán újraválaszthatják-e őt.

Az NTD aktuálpolitikai kommentátora, Tang Jingyuan úgy véli, hogy ha Hszi teljesen el akarja törölni Deng Xiaoping vonalát, az egyenlő azzal, hogy elvágja a KKP befolyásos családjainak „felváltva vezetőnek lenni” gondolatát. Amivel szembe kell néznie, az a sok politikai ellenfél eszeveszett ellentámadása lesz.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/chinese-leader-xi-jinping-signals-return-to-the-mao…

Credit: Winnie Han

Kép: Snapshot innen:

https://www.ntd.com/fake-chinese-louis-vuitton-bags-a-security-threat-xi-jinping-unveils-his-never-agrees-policy…