Hírek,  Politika

A KKP folytatja az ujgur családok tönkretételét: Mirehmet története

Mirehmet a testvérével sikeres életet élt külföldön. Tekintettel arra, hogy ez önmagában bűncselekménynek számít Kínában, egy harmadik testvér „eltűnt”, miután letartóztatták

Bitter Winter / Írta: Martyna Kokotkiewicz

Ha van valami, amit a KKP alaposan megtanult, az egy speciális know-how, arra vonatkozóan, hogy hogyan tegyen tönkre családokat. Mirehmet Abletnek a Bitter Winterrel megosztott története csak további bizonyítékot kínál. Noha az ujgur szülőföldön élő rokonokkal való kapcsolatfelvétel általában problémás, ő és szerettei további nehézségekkel néznek szembe. Mirehmet testvérét, Miradilt letartóztatták.

Mirehmet Ablet egy ujgur férfi Kashgarból, a Hszincsiang-ujgur Autonóm Területről. Jelenleg Hollandiában él. Megpróbál normális életet élni, fordítóként dolgozva és megpróbál pozitívan gondolkodni, de egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy ez a legnehezebb része az egésznek.

Legközelebbi rokonai, beleértve az édesanyját is, messze vannak tőle, de nem ez a legnagyobb gondja.

Körülbelül két hónappal ezelőtt Mirehmet megtudta, hogy édesapja, aki egy kiemelkedő tanár és több mint 35 éve Kashgar egyik iskolájának az igazgatója, elhunyt. Állítólag ez januárban történt, ami azt jelenti, hogy a fiú körülbelül fél éve nem tudott apja haláláról. Azonban nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy Mirehmet 2017. augusztusa… óta nem tudott kapcsolatba lépni a családjával.

2020 szeptemberében vagyunk, és a világjárvány miatt valószínűleg jobban, mint bármikor, folyamatosan kapcsolatban vagyunk a világgal, az összes rendelkezésre álló kommunikációs eszköz felhasználásával. Sokan elzárva élünk, de legalább képesek vagyunk on-line kommunikációt fenntartani szeretteinkkel.

Ez nem igaz Mirehmet tekitintetében. 2017. augusztusa egy másik drámai eseményt jelez a történetében. Abban az időben tartóztatta le a KKP rendőrsége Mirehmet testvérét, Miradilt Kashgarban. Az ok eléggé nyilvánvalónak tűnik, bár csak a kínai hatóságok gonosz logikája szerint. Miradil Abletnek rokonai vannak külföldön: Mirehmet Hollandiában és egy másik testvér, Mirkamil Kanadában. Egyik testvér sem, Miradilról nem is beszélve, soha nem folytatott semmiféle Kína-ellenes szeparatista tevékenységeket. Az egyetlen „engedetlenség” az volt, amikor Mirkamil Ablet nem volt hajlandó visszajönni Kanadából Kínába, amikor a kínai rendőrség erre felkérte. A parancs akkor jött, amikor az emberek elkezdtek rájönni, mi történik az olyan ujgurokkal, akik ilyen parancsokat követve visszatérnek a hazájukba. Ezért nem meglepő, hogy Mirkamil megtagadta, hogy hazatérjen. Sajnos a kormány megtalálta a módját, hogy az egész családot megbüntesse pusztán azért, mert egy rokon élt az alapvető emberi jogával a lakóhely megválasztására.

Miradil Abletet nemcsak letartóztatták, hanem szó szerint eltűnt. A rokonai nem ismerik a pontos tartózkodási helyét. Amit tudnak, az az, hogy sohasem szegte meg a törvényt. Ellenkezőleg, nevezhetnék mintapolgárnak.

A hszincsiangi Egyetem végzőse lévén informatikusként szokott dolgozni. Kétgyermekes apa, és gondoskodó férjnek tartották. A saját családja gondozása mellett idős szülei jólétéért is felelős volt, mivel testvérei külföldön voltak. Mintapolgár – de nem a kínai kormány számára.

Mirehmetet és szeretteit – ahogy ez az eset áll fenn a legtöbbek számára az ujgur diaszpórában – megfosztották a legalapvetőbb emberi jogaiktól. Nincs semmi szokatlan abban, hogy néha elszakadhatunk a rokonainktól, és arra vágyunk, hogy a családjaink újra együtt legyenek. De mi van azzal, hogy egyetlen telefonhívást sem tudunk kezdeményezni, hogy halljuk a szüleink hangját, az úgynevezett információs korszakban?

Képtelenek lévén megtudni, hogy a testvéreink élnek-e vagy sem? Olyan híreket kapván, amelyek több hónappal, vagy akár évekkel az esemény után (ahogy némelyekkel nemrégiben megtörtént) erősítik meg szüleink halálát? Ez nem egy utópisztikus regény vázlata. Ez a mi valóságunk, ez éppen most történik meg, amikor ezt a cikket olvassa. Ideje választanunk: meg fogjuk engedni mindezek folytatását, vagy fel fogjuk emelni a hangunkat tiltakozásként?

Forrás: https://bitterwinter.org/ccp-continues-to-destroy…/…

Credit: Martyna Kokotkiewicz