Hírek,  Politika

15 éves hongkongi lány száműzetésben

Egy fiatal, demokráciapárti tüntető szökött el Hongkongból, hogy menedéket kérjen az Egyesült Királyságban. A jelentések szerint a 15 éves lány, akit Aurora néven ismernek, a legfiatalabb ismert tüntető, aki száműzetésbe vonult.

Aurora elárulta, hogy bár a rendőrség letartóztatta a tiltakozásban való részvétel miatt, szerencsésen megmenekülhetett a vádak elől, mivel még nincs 16 éves. Az Egyesült Királyság kormánya megerősítette, hogy segítséget nyújt neki és segít megtalálni a megfelelő tartózkodási helyet.

Miért döntött tehát ez a fiatal lány Hongkongban amellett, hogy otthagyja szülőföldjét és száműzetésben egy idegen országban éljen?

Aurora szerint, ha továbbra is Hongkongban tartózkodna, helyzete csak egyre veszélyesebbé válna. Azt mondta, hogy miután a rendőrség átvette nyilatkozatát és elengedte, ismeretlen személyek követték. Úgy érezte, nincs más választása, mint elhagyni Hongkongot, mert tudta, hogy a rendőrség mindenhova követni fogja. Aurora úgy véli, hogy Hongkongban maradni gyakorlatilag nem lenne más, mint megvárni a saját halálát.

Aurora arról is ismert, hogy Tsang Chi-kin barátnője, aki egy ismert diák a korábbi tüntetésekről, és akit a rendőrség meglőtt egy tiltakozás alkalmával, a népszerűtlen kínai kiadatással kapcsolatos törvény elleni akciók során. Aurora elmondása szerint először a fronton találkozott Tsanggal a kiadatásellenes tüntetés során. Tsang és ő randevúzni kezdtek, és boldogok voltak, mondta, de hamarosan mindketten nehézségekkel találták szembe magukat.

2019. október 1-jén Tsang középiskolás diák tüntetésen vett részt Hongkong Tsuen Wan kerületében, amikor a rendőrök tucatnyi könnygázt kezdtek lőni a békés tüntetők tömegébe. Ezután a rendőrség éles lövéseket adott le, az egyik töltény pedig Tsang mellkasába ütközött közvetlen közelről. Tsang súlyosan megsérült, de sikerült túlélnie. A hongkongi kormány most

garázdasággal és a rohamrendőrség elleni erőszakkal vádolja. Bűnösnek nyilvánították, és a rendőrség azonnal őrizetbe vette, de ügyét december közepén újra tárgyalták.

Az Apple Daily 2020. december 14-én arról számolt be, hogy Tsang barátnője az előző héten az Egyesült Királyságba menekült, hogy politikai menedékjogot kérjen. Aurora elmondta, hogy nem szívesen és szomorúan hagyta el Hongkongot anélkül, hogy utoljára esélye lett volna Tsangot látni.

A hongkongi emberek értékeinek és érdekeinek támogatására és fenntartására létrejött londoni szervezet, a Friends of Hong Kong néven, most az Egyesült Királyságban menedéket keresők segítségét látja el. Aurora elmondta, hogy a jövőben csatlakozni szándékozik a csoporthoz, és segít nekik felhívni a nemzetközi figyelmet azokra az áldozatokra, akiket hamisan vádolnak hongkongi bűncselekmények miatt.

A kínai kommunista rendszer továbbra is aktívan elnyomja a demokráciapárti tüntetőket, beleértve azokat is, akik menedékkérés céljából próbálnak bejutni az Egyesült Államok Hongkong-i konzulátusába.

A hongkongi barátok szóvivője elmondta, hogy tudomást szerzett Aurora érkezéséről az Egyesült Királyságba, és kijelentette, hogy ők biztosítják a számára szükséges támogatást. Ez a támogatás magában foglalja a pszichológiai tanácsadást is, mivel Aurora most depresszióban szenved.

Xu Zhifeng, a Hongkongi Törvényhozó Tanács egykori tagja, aki szintén az Egyesült Királyságban száműzetésben van, elmondta, hogy a fiatal lány most szomorú helyzetben van. Hszu szerint a kínai kommunista rendszer sok családot szétvert és sok életet tönkretett. Xu elmondta, hogy a lehető legtöbb segítséget fogja nyújtani Aurorának és másoknak, akik Hongkongból menekülnek.

Forrás: https://visiontimes.com/…/15-year-old-hong-kong-girl-in…

Kép: Egy fiatal, demokráciapárti tüntető menekült Hongkongból, hogy menedéket kérjen az Egyesült Királyságból. (Kép: Studio Incendo a flickr CC BY 2.0-n keresztül / https://www.flickr.com/photos/studiokanu/50712900042/ / https://www.flickr.com/photos/studiokanu/ / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)