Hírek,  Politika

Holland parlament: Népírtás Kína ujgurokkal való bánásmódja

AMSTERDAM – A holland parlament csütörtökön egy nem kötelező erejű állásfoglalást fogadott el, miszerint az ujgur muzulmán kisebbséggel szembeni bánásmód Kínában népirtásnak minősül, ami az európai országok közül az első ilyen lépés.

Az aktivisták és az ENSZ jogi szakértői szerint legalább egymillió muszlimot tartanak fogva őrizetben a Hszincsiang távoli nyugati régiójában található táborokban. Az aktivisták és néhány nyugati politikus kínzással, kényszermunkával és sterilizálással vádolja Kínát.

Kína tagadja az emberi jogok megsértését Hszincsiangban, és azt állítja, hogy táborai szakképzést nyújtanak, és ezekre szükség van a szélsőségesek elleni küzdelemhez.

„Kínában népirtás zajlik az ujgur kisebbség ellen” – mondja a holland indítvány, csak azt nem mondta ki nyíltan, hogy a kínai kormány a felelős.

A hágai kínai nagykövetség csütörtökön azt állította, hogy minden utalás a hszincsiangi népirtásra „egyenesen hazugság”, a holland parlament pedig „szándékosan bemocskolta Kínát és durván beleavatkozott Kína belügyeibe”.

A holland indítvány szerint a kínai kormány olyan intézkedései, mint „a születések megakadályozását célzó intézkedések” és a „büntetőtáborok szervezése” az ENSZ 260. számú határozata alapján, általában a népirtási egyezmény alá tartoznak.

Mark Rutte miniszterelnök konzervatív VVD-pártja az állásfoglalás ellen szavazott.

„Nagy aggodalom”

Stef Blok külügyminiszter szerint a kormány nem akarta használni a népirtás kifejezést, mivel a helyzetet sem az Egyesült Nemzetek Szervezete, sem egy nemzetközi bíróság nem nyilvánította annak.

„Az ujgurok helyzete nagy aggodalomra ad okot” – mondta Blok az újságíróknak az indítvány elfogadása után, hozzátéve, hogy Hollandia reménykedik abban, hogy más nemzetekkel együtt tud működni az ügyben.

Az indítvány szerzője, Sjoerd Sjoerdsma a balközép D-66 párt törvényhozója külön javaslatot tett a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál való lobbizásra, hogy a 2022-es téli olimpiát vegyék el Pekingből.

„A kínai ujgurok ellen elkövetett atrocitások felismerése és elkönyvelése annak amik azok valójában, nevezetesen népirtás, megakadályozza a világot, hogy félrenézzen, és arra kényszerít minket, hogy cselekedjünk” – mondta a Reuters kérdéseire adott e-mailes válaszában.

A hágai kínai nagykövetség a honlapján tett nyilatkozatában elmondta, hogy a hszincsiang-i ujgur népesség az utóbbi években növekszik, magasabb életszínvonalat és hosszabb várható élettartamot élvez.

„Hogyan nevezheted ezt népirtásnak? -mondja. „A Hszincsiang-gal kapcsolatos kérdések soha nem az emberi jogokról, az etnikai hovatartozásról vagy a vallásról szóltak, hanem az erőszakos terrorizmus és az elszakadás elleni küzdelemről szólnak.”

Kína ENSZ ​​nagykövete Genfben azzal vádolta a nyugati hatalmakat szerdán, hogy az ujgur kérdést felhasználva beleavatkoztak az országa belügyeibe.

Forrás: https://m.theepochtimes.com/dutch-parliament-chinas…