Egyéb kategória,  Kultúra

Hagyományos kínai orvoslás: Hogyan tudja a hajszárító fitten tartani az egész testet

Egy érdekesség a Vision Times-tól – (A cikk nem minősül egészségügyi ajánlásnak, inkább érdekesség ?minden esetben keressenek fel hivatásos szakembert az egészséget javító /megőrző kezelésekhez)

Vision Times: “A hagyományos kínai orvoslás a moxaterápia segítségével melegíti az akupunktúrás pontokat, hogy megkönnyítse a véráramlást és fenntartsa az egészséget. A normál emberek számára azonban nehéz megtalálni a pontos akupunktúrás pontokat, amikor a moxaterápiát alkalmazzák. Ez a művelet nehezen teljesíthető. Az akupunktúrás pontok felmelegítésére azonban hajszárító is használható, amely nemcsak egyszerű, de megnöveli a hőtartományt is. Mindaddig, amíg ismeri az akupunktúrás pontok hozzávetőleges helyét, gyorsan elkezdhető a terápia.

Sun Maofeng, az akupunktúra vezető szakértője és a tajvani Kínai Orvostudományi Egyetem Hagyományos Kínai Orvostudományi Főiskolájának dékánja hajszárítóval történő hőterápiát oktat. Sun úr megjegyezte: „A kínai orvoslás hangsúlyozza a hideg alkatú embereknél a hő hozzáadását és a forró alkatú embereknél a hő eltávolítását. Ez azonban nem megfelelő módszer a fertőzésben, gyulladásban és hiperaktív betegségekben szenvedők számára.”

Melyik testrész alkalmas a hajszárítóval történő hőkezelésre?

A hagyományos kínai orvoslás yin és yang elmélete szerint a yang meleget termel, míg a yin sötét és láthatatlan. Például a hát yang, míg a has yin. Ezért a yin oldalán lévő részek és akupunktúrás pontok alkalmasak a hajszárítóval való hőkezelésre, mint pl a köldök alatt fekvő Dantian-terület és a talpon lévő Yongquan-pont. A yang oldalon lévő rész azonban bizonyos esetekben képes elnyelni a hajszárító hőjét. Ez a tünetektől függ. Például néhány akupunktúrás pont melegítése a hideg alkatú emberek hátán növelheti a yangot.

A hajszárító bekapcsolásakor először meg kell mérnie a hőmérsékletet és a bőrtől való távolságot. Sun kihangsúlyozza: „A hajszárító magas hőmérséklete égési sérüléseket okozhat.” Néhány speciális állapot túlmelegedéshez vezethet. Például a cukorbetegek érzéketlenek a hőre, és a családtagok nem tudják, hogy a beteg hogyan érzi magát a hajszárító hőkezelésének alkalmazásakor. Ezenkívül, mielőtt a hajszárító hőterápiát alkalmazná a betegek számára, a következő négy pontot vegye figyelembe:

1. Nem ajánlott hajszárítóval történő hőkezelést alkalmazni a gyenge bőrfelületeken, mint például az arc, a szem és az orr területén.

2. Mindenkinek más a hőtűrő képessége, és a hajszárító teljesítménye is eltérő. Ezért a fújási időt és a távolságot a személyes kényelemnek megfelelően kell beállítania.

3. A hajszárító hőterápia alkalmas a krónikus betegségek, yang-hiányos, yin-komponensek és a hideghatás okozta betegségek kezelésére.

4. A hajszárító hőterápia nem alkalmas fertőzések és gyulladásos betegségek, sebek, hiperaktív betegségek, hőtermelés (szájszárazság, vörös arcbőr, száraz széklet) esetén.

Használhat hajszárítót a fejétől a lábáig. A krónikus fájdalomnak, az allergiának, a fizikai fájdalomnak, a gyomor-bélrendszer működésének és az immunitásnak javulnia kell bizonyos pontok felmelegedésével:

▪Baihui pont: Segít csökkenteni a hiány és a megfázás okozta szédülést és fejfájást

▪Tiantu-pont: Segíti a krónikus és allergiás köhögést

▪Dantian: Segít enyhíteni a fizikai fájdalmat

▪Tanzhong-pont: Segíthet csökkenteni a mellkas szorítását és a légszomjat

▪A köldök: Javíthatja a gyomor-bélrendszeri betegségeket

▪Zusanli-pont: Segít az immunrendszer erősítésében

Kínai eredetiből fordította angolra Joseph Wu (kínai: https://www.epochtimes.com/gb/20/8/5/n12308945.htm)

Forrás: https://visiontimes.com/…/traditional-chinese-medicine…

A történet írója nem orvosi szakember, és a történetben szereplő információkat megbízható forrásokból gyűjtötték össze – minden elővigyázatosságot megtettek annak pontossága érdekében. A megadott információk csak általános tájékoztatási célokat szolgálnak, és nem helyettesíthetik a szakmai egészségügyi ellátást.”

(Az eredeti cikk tartalmáért a fordítást készítő önkéntes Kína Fókusz csapat nem vállal felelősséget.)