Egyéb kategória,  Kultúra

Holisztikus módszerek a tartós COVID-19 tünetek leküzdésére

(Írta: Jaya Jaya Myra) Sokan, akik elszenvedték a COVID-19-et, tartós tünetekkel küzdenek, még hónapokkal az aktív fertőzésre vonatkozó negatív tesztek után is. Néhány ilyen tünet a fáradtság vagy kimerültség, gondolkodási vagy koncentrációs nehézség, szédülés, fejfájás és ízületi vagy izomfájdalom. Néhány COVID-19 túlélő szorongással és depresszióval is küzd, valamint olyan tünetekkel, amelyek fizikai vagy szellemi megterhelés után súlyosbodnak.

A The Lancet Psychiatry című szaklapban közzétett kutatás szerint minden harmadik COVID-19-túlélőből egynek tartós mentális egészségügyi problémái vannak.

Amikor ezt megtudtam, az első gondolatom az volt: „Hűha. Ezek az emberek szinte azonos tüneteket tapasztalnak, mint a fibromyalgiában szenvedők.” (Mi az a fibromyalgia?: https://www.hazipatika.com/…/fibromyalgi…/20160316170747 )

És ezekkel a számokkal, hogy minden harmadik emberből egy érintett, ez mélyreható és ijesztő, tekintve azt, amin olyan sokan mások és én is keresztülmentünk. Korábban fibromyalgiában szenvedtem, és azon kevesek közé tartozom, akik holisztikus stratégiák segítségével megtalálták a módját, hogy teljesen legyőzzék. Ez egyébként nem volt könnyű feladat, különösen, hogy az orvosok megpróbáltak egy címkét ragasztani rám, mondván, hogy sohasem gyógyulok meg, és akár harcolhatnék is a végleges rokkantsági státuszért.

A fibromyalgia tönkretette az életemet. Annyira legyengített, hogy egy háromkilós fazekat sem tudtam felemelni, hogy vizet forraljak. Elvesztettem a munkámat, a házasságomat és a családi házamat is, mert elárverezték. Végül csődöt jelentettem, és közben elválasztottak a gyermekeimtől, mert teljesen a mélypontra kerültem. A fibromyalgiával való foglalkozás – és a vele járó fájdalmas helyzetek – szorongást és depressziót okoztak, amelyeket szintén teljesen legyőztem.

Két kulcsfontosságú dolgot tanultam meg abból, hogy egy „gyógyíthatatlan” betegséggel foglalkoztam – majd teljesen meggyógyultam belőle –, amelyet az orvosok nem tudtak kezelni, hasonlóan ezekhez a tartós, szinte azonos COVID-19 tünetekhez.

Az első az, hogy Isten nem ad neked semmit, amit nem tudsz kezelni. Ha van egy akadály az utadban, van rá mód, hogy leküzdd, ha hajlandó vagy a “dobozon” kívül gondolkodni. Ennek felismerése azt jelentette, hogy egy fizikai helyzetre kellett alkalmaznom egy spirituális és hit alapú gondolkodásmódot, és ez megváltoztatta a játékmódomat.

A második, hogy az allopátiás orvoslás bizonyos dolgokra nagyszerű, másokra viszont borzalmas, különösen az elmére, testre és lélekre ható krónikus állapotok kezelésében. Ez nem meglepő, mert ha olyan dolgokkal akarsz foglalkozni, amelyek hatással vannak az elmére, a testre és a lélekre, akkor olyan stratégiákra van szükséged, amelyek az elmével, a testtel és a lélekkel dolgoznak, nem csak a fizikai testeddel.

Azáltal, hogy a spirituális alapelveket használtam alapként, amelyeket a mindennapi életben gyakorlati módon alkalmaztam, képes voltam holisztikus módszereket találni a fibromyalgiából, a szorongásból és a depresszióból való teljes gyógyulásra. És nem meglepő számomra, hogy nem kaptam el a COVID-19-et. Valójában évek óta egyáltalán nem voltam beteg. Itt van néhány kulcsfontosságú, holisztikus módszer, amellyel az emberek leküzdhetik ezeket a tartós COVID-19 hosszú távú tüneteket és az olyan krónikus fájdalomállapotokat is, mint a fibromyalgia.

Tarts egy napi meditációs gyakorlatot.

A mindennapos éberség és a meditáció gyakorlása volt a gyógyulásom egyik fő kulcsa. Valójában a meditáció volt az, ami teljesen kigyógyított a szorongásból és a depresszióból, jóval azelőtt, hogy a fibromyalgiám többi tünete megszűnt volna.

A meditáció segít egyensúlyba hozni a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszert, és azt hiszem, ez a kulcsa a sikerének.

A krónikus állapotok a szimpatikus idegrendszert – amely a harcért vagy menekülésért felelős – túlhajtásba lendíthetik, megakadályozva a paraszimpatikus idegrendszert – amely a pihenésért, regenerálódásért és gyógyulásért felelős – abban, hogy elvégezze a munkáját. Képzeld el, ha állandóan harc vagy menekülés üzemmódban lennél, mit tenne ez az elméd, tested és lelked jólétével. Nos, nem kell elképzelned: pontosan ezt látjuk a fibromyalgiában és a tartós, hosszan tartó COVID-19 tünetekben szenvedő embereknél. Legyengülnek, és képtelenek pihenni és gyógyulni.

A meditáció képes visszaállítani az egyensúlyt a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer között, így a test saját gyógyító mechanizmusai beindulhatnak, és elkezdhetik gyógyítani a testet és az elmét. Amint a tested képes helyreállítani és regenerálni önmagát, minden más, amit teszel, hatékonyabb lesz.

Olyan napi gyakorlatokat művelj, amelyek megteremtik az elme, a test és a lélek szinergiáját.

Számomra ez az elme, a test és a lélek jólétének hatalmas része.

Válassz ki egy olyan tevékenységet, amelynek hatásai több eredmény elérése érdekében összeadódnak. Az egyik napi rutinom egy csésze tea elfogyasztása. Ennek az egyetlen tevékenységnek hat jótékony eredménye van. Először is, a tea teanint tartalmaz, ami elősegíti a nyugalmat és a stressz csökkentését. Másodszor, a teanin javíthatja a koncentrációt és a mentális tisztánlátást. Harmadszor, a tea reggeli energialöketet ad, és a fokozott összpontosítással együtt megkönnyíti, hogy produktívan és tisztán kezdjük a napot. Negyedszer, a tea antivirális és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek erősítik az immunrendszert, így a fizikai testet egészségesen tartják. Ötödször, a napi rutin megteremtése segít az elmének, hogy stabilnak és boldognak érezze magát. Hatodszor, ez egy napi öngondoskodás, és a következetes öngondoskodás elősegíti a fokozott önértékelést és önbizalmat.

Számos dolog van, amely szinergikusan hat az elme, a test és a lélek jólétének elősegítésére. A séta egy másik egyszerű dolog. A művészet és a kreatív törekvések szintén. Talán a főzésben vagy a sütésben találod meg ezt a szinergiát. Keresd meg azokat a tevékenységeket, amelyek megszólítanak téged, és próbálj ki egyet, következetesen, minden egyes nap.

Próbálj ki néhány adaptogén gyógynövényt.

Amikor a szervezeted egy kicsit is le van törve, és meg kell találnod a módját, hogy megfiatalodj, próbálj meg néhány – az Ayurvédában Rasayana néven is ismert – adaptogén gyógynövényt beiktatni a napi rutinodba.

Az adaptogének megtalálják a gyenge pontodat, bármi legyen is az, és a vitalitás fokozásával egyensúlyba hozzák azt. Az energiaszegénység és a fáradtság érzése az egyik leggyakoribb panasz, amit az emberek egy betegséggel való küzdelem után vagy a fibromyalgiával való küzdelem során tapasztalnak meg. Az adaptogének segíthetnek a szervezetnek meggyógyítani önmagát, miközben javítják a hangulatot, az energiát, és még a jobb alvást is elősegítik. Az ashwagandha az egyik kedvenc adaptogénem. Segít leküzdeni a mellékvese-fáradtságot és vitalitást ad. Emellett segít abban is, hogy jobban aludj, ami ellentmondásosnak tűnhet, de mivel az alvás az a hely, ahol a regenerálódás történik, ennek tulajdonképpen tökéletes értelme van. A reishi egy másik nagyszerű lehetőség, ha a hagyományos kínai orvoslásból keresel valamit.

Ez a három kulcsfontosságú dolog holisztikus stratégiák, amelyek segíthetnek visszaszerezni vagy fenntartani az egészséget és a jólétet. Számomra ezek jelentették a különbséget a legyengült és állandó fájdalmakkal küzdő, illetve a teljesen egészséges állapot között. Ha figyelembe veszed az elméd, a tested és a lelked jólétét, sokkal könnyebbé teszed a fizikai tested egészségének megőrzését.

***

Jaya Jaya Myra wellness életmód szakértő és a média szakértője a test-lélek wellness, a stressz kezelés, az éberség, a hangulatjavító ételek és a természetes, egészséges életmód témakörében. Bestseller-szerző, TEDx- és motivációs előadó, valamint a The WELL Method megalkotója a céltudatos egészséges életmódért. Látogasson el a JayaJayaMyra.com oldalra.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/mkt_app/holistic-ways-to-fight-lasting-covid-19-symptoms_3850442.html?fbclid=IwAR0l1s3drzkVdmTOTm2X4mAfr5SAFCa8mLrODQesTr_qQHjNNQcfeguYjDA?v=ul

Kép: Kína Fókusz saját fotó