Hírek

Fenyegető üzeneteket küldött a pozsonyi Konfuciusz Intézet vezetője

Fenyegető üzeneteket küldött a pozsonyi Konfuciusz Intézetet vezetője, Ľuboslav Štora az Ázsiai Tanulmányok Közép-európai Intézete (Central European Institute of Asian Studies, CEIAS) nevű elemzőközpont igazgatójának, a szlovák Matej Šimalčíknak. „Jól alszik? Nagy stressz lehet önnek az utcán mászkálni…” – írta a kínai nyelvi és kulturális programokat kínáló, állami irányítású intézmény vezetője Šimalčíknak.

Štora a támadó hangvételű levelet azután küldte a CEIAS igazgatójának, hogy az elemzőközpont egy tanulmányban feltárta, milyen mértékű a kínai jelenlét a szlovákiai egyetemeken. A pozsonyi Konfuciusz Intézetet vezetője azt is felrótta a CEIAS-nak, hogy a tanulmányban azt írják, a kínai technológiai cégek is részt vesznek a távol-keleti országban élő muzulmán kisebbség elleni repressziók megvalósításában. „Ki fizet önnek ezekért a hülyeségekért?” – fogalmaz a pozsonyi Konfuciusz Intézetet vezetője, majd egy későbbi levelében ezt írta: „Légy türelemmel, a Nagy Testvér követ téged.“

Miután az ügyet felkapta a sajtó, Štora bocsánatot kért a CEIAS igazgatójától, de hangsúlyozta, továbbra sem ért egyet az elemzőközpont azon állításaival, melyek szerint a szlovák akadémiai szféra kínai cégeken keresztül a távol-keleti ország hadseregével is kapcsolatban lehet, és ez pedig biztonsági kockázatot jelentene.

„Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”

A fenti részlet forrása / Teljes cikk:

https://www.szabadeuropa.hu/a/jol-alszik-a-szlovak-egyetemeket-is-elerte-a-kinai-terjeszkedes/31258894.html?fbclid=IwAR1YhPf2hMvqgMRazRfW-pvt3mWEAdTC28YBtCgCpXC9Ba08S00SgTsl6LI

Kép: Paru Ramesh / GenderIt.org