Kultúra

Egy eltűnt álom 黃粱一夢

Az „eltűnt álom” szólás „A világ egy párnán belül” (枕中记) című könyvből ered, melyet Shen Jiji* írt a Tang dinasztiában (Kr.u. 618-907). A feljegyzés egy szegény, fiatal tudósról, nevezetesen Lu Shengről szól, aki megváltoztatta az életét, miután egy vacsoraasztalnál álmot látott.

Ahogy a történet mondja, egy este a fiatal tudós belépett a kocsmába, és leült egy asztalhoz egy kedves külsejű, fehér hajú, idős úriemberrel. Bevallotta az idősebbnek, hogy többször elbukott a közszolgálati vizsgán.

Miután türelmesen meghallgatta, az úriember azt javasolta, hogy hagyjon fel a világi ambícióval, és tanulmányozza a Taót, de a fiatal tudóst ez nem érdekelte. Fogalma sem volt, hogy az idősebb ember az asztalánál Lü Dongbin volt, a híres Nyolc Taoista Halhatatlan egyike.

Amíg várták, hogy a fogadós elkészítsen egy egyszerű ételt, a sárga kölest, Lü Dongbin felajánlott a fiatal tudósnak egy párnát, amin rögtön el is aludt.

Egy élénk álomban a fiatal tudós végül letette a legmagasabb császári vizsgákat! Aztán kormányzati hivatalnokká vált, meg volt áldva gazdagsággal, és több gyönyörű felesége is volt. A karrierje csúcsán hirtelen korrupcióval vádolták, majd halálra ítélték.

Egy drámai jelenetben, a császár orvosolta az igazságtalan vádakat, és megkímélte az életét. Ahogy teltek az évek, a tudós híres lett a polgári és katonai tehetségéről, és a családja a hírnév és a szerencse biztonságát élvezte. 81 éves korában halt meg, súlyos betegségben.

Miután lepergett az élete a szeme előtt, a fiatal tudós egy rázkódással felébredt. A helyiségben minden ugyanúgy volt, mint korábban, és a sárga köles még mindig nem volt kész. Egy boldog álmot látott ilyen rövid idő alatt.

Lü Dongbin, aki még mindig mellette ült, mosolyogva kérdezte: „Egy személy élete olyan, mint egy álom, nem igaz?”

A fiatal tudós hirtelen megértette, hogy ez nem egy közönséges találkozás volt. Eldöntötte, hogy feladja a földi célok elérését, és követi Lü Dongbin-t, hogy megtanulja a Nagy Taót.

Ebből a történetből alakult ki az „egy eltűnt álom” szólás, ami szó szerint egy álmot jelent, Ami olyan, mint a sárga köles megfőzése. Eredetileg úgy értették, hogy „az élet csak álom”. Ez arra emlékezteti az embereket, hogy milyen múlandó a vagyon és a státusz – álomszerű illúziók, amelyek gyorsan eltűnnek.

Most metaforaként használják, mellyel azt jelzik, hogy az illúzió soha nem tekinthető valóságnak.

Megjegyzés:

* Shen Jiji (kb. Kr. u. 740–800) egy kitalált történeteket író ember és tudós volt a korai Tang dinasztiában. „A világ egy párnán belül” című könyv volt az egyik legjobb rövid történet, amelyet irodalmi nyelven írtak.

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

Clearharmony.net

Kép: Egy fiatal tudósnak – a halhatatlan Lü Dongbin éber felügyelete alatt – van egy életet megváltoztató álma, míg a sárga köles étel megfől. (Blue Hsiao/Epoch Times)