Hírek,  Politika

Az USA szankciókkal sújtja a kínai tisztviselőt a Fálun Gong üldözéséért

A Külügyminisztérium szankciókat jelentett be a Kínai Kommunista Párt egyik tisztviselője ellen a Fálun Gong üldözése miatt, mivel a pekingi rezsim brutális elnyomása a spirituális gyakorlat ellen a 22. évfordulójához közeledik.

A szankciók megtiltják Yu Hui, a Szecsuán tartománybeli Csengdu városában a Fálun Gong üldözésével megbízott ügynökség korábbi igazgatójának belépését az Egyesült Államokba. A büntetés a közvetlen családtagjaira is kiterjed.

„Továbbra is megfontolunk minden megfelelő eszközt, hogy elősegítsük az emberi jogok megsértéséért és visszaéléseiért felelős személyek felelősségre vonását Kínában és máshol” – mondta Antony Blinken külügyminiszter egy sajtótájékoztatón, amikor bemutatta a minisztérium nemzetközi vallásszabadságról szóló éves jelentését, amelyben önkényes letartóztatásokról, házkutatásokról, társadalmi diszkriminációról és a Fálun Gong gyakorlók szerveinek erőszakos eltávolításáról esik szó.

Blinken elmondta, hogy az intézkedéseket azért Yu ellen alkalmazták, mert részt vett „az emberi jogok súlyos megsértésében, nevezetesen a Fálun Gong gyakorlók önkényes fogva tartásában spirituális meggyőződésük miatt”.

A szervezet, amelynek Yu korábban az elnöke volt, a 610-es iroda néven ismert, egy nem sokkal az üldözés kezdete előtt létrehozott, törvényen kívüli ügynökség, amelynek kifejezett célja a brutális kampány végrehajtása volt. A szervezet óriási hatalommal rendelkezik a párton belül, és vitathatatlan erővel bír a vallási kisebbségek üldözésében. Yu 2016-tól kezdve egészen 2018 februárjáig vezette a csengtui kirendeltséget.

A Fálun Gong spirituális gyakorlat három alapelvet foglal magában, ezek – az őszinteség, az együttérzés és a tolerancia -, valamint egy sor meditatív gyakorlatból áll. Miután alapítója, Li Hongzhi 1992-ben bemutatta a gyakorlatot Kína északkeleti részén, Changchun városában, a Fálun Gong 70-100 millió követőre tett szert szájhagyomány útján. A kínai rezsim, amely a gyakorlat népszerűségét fenyegetésnek érezte, 1999 júliusában egy megsemmisítő kampányba kezdett, amelynek célja a hit kiirtása volt Kínában.

A Külügyminisztérium szankciói egy nappal a Fálun Dáfá Világnapja előtt érkeztek, amely a gyakorlat 29 évvel ezelőtti bevezetésének évfordulóját, valamint Mr. Li 70. születésnapját jelzik.

A Külügyminisztérium Nemzetközi Vallásszabadsággal Foglalkozó Hivatala is elismerte, hogy a rezsim visszaéléseket követ el a Fálun Gong gyakorlókkal szemben.

„A Fálun Dáfá Világnapján elismerjük azt a számtalan Fálun Gong gyakorlót, akiket a Kínai Népköztársaság zaklat és bántalmaz egyszerűen a hitük miatt. Tegnap Blinken a 7031(c) szakasz alapján megjelölt egy KNK-s tisztviselőt a Fálun Gong követőinek önkényes fogva tartásában való részvételéért” – írta a hivatal a Twitteren május 13-án.

A bevezetett szankciókkal Yu lett a második olyan kínai tisztviselő, akit Washington megbüntetett a Fálun Gong gyakorlók üldözése miatt. 2020 decemberében a Trump-kormányzat szankcionálta Huang Yuanxiongot, Fujian tartomány rendőrfőnökét „a Fálun Gong gyakorlók vallásszabadságának különösen súlyos megsértése miatt”. Ezt az intézkedést az emberi jogok nemzetközi napján vezették be.

Az amerikai döntés „biztosan erőteljes üzenetet küld Kínának, hogy a világ figyel, és a Fálun Gong gyakorlók üldözésének valós következményei lesznek” – mondta Erping Zhang, a New York-i Fálun Dáfá Információs Központ szóvivője.

„Ahogy a hír elterjed a [Kínai Kommunista Párt] biztonsági apparátusa körében, nagy valószínűséggel egyesek kétszer is meggondolják majd, hogy további visszaéléseket kövessenek el” – mondta egy nyilatkozatában.

Sam Brownback, a nemzetközi vallásszabadságért felelős korábbi amerikai nagykövet hasonlóképpen üdvözölte a lépést.

„Úgy gondolom, hogy ez nagyon erős jelzést küld Kínának” – mondta az Epoch Times NTD nevű leányvállalatának. „Azt a jelzést küldi, hogy nem hagyjuk, hogy megússzák ezt a hit elleni háborút”.

Háttér információk:

The World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (A Fálun Gong üldözését kivizsgáló világszervezet), egy amerikai székhelyű szervezet, amely a csoport jogaiért küzd, Yu-t az üldözési kampány egyik elkövetőjeként nevezte meg, és két olyan üldözési esetet emelt ki, amelyek az ő felügyelete alatt történtek.

Liu Guiyingot, a China Electronics Technology Group nevű nagy állami tulajdonú távközlési vállalat vezető mérnökét 2017 decemberében három év börtönbüntetésre ítélték a hite miatt, miután két évet töltött előzetes letartóztatásban tárgyalás nélkül.

A bírónő négyszemközt azt mondta az ügyvédjének: „Ezt a felettesek előre megbeszélték, és nincs más választásom”.

Később a börtönben Liu nem fürödhetett, nem moshatott hajat, nem moshatott fogat, és nem használhatott WC-papírt – közölte a szervezet.

Pan Xiaojiangot, a Szecsuán tartományi Nancsong Közbenső Népbíróság igazságügyi asszisztensét 2017 februárjában tartóztatták le, mert egy transzparenst akasztott ki nyilvánosan, a Minghui szerint, amely egy olyan weboldal, amelyet az Egyesült Államokban élő Fálun Gong gyakorlók hoztak létre, hogy első kézből származó beszámolókat gyűjtsenek az üldözésről. Négy év börtönbüntetésre ítélték, miután 2018 júniusában ártatlannak vallotta magát.

A délnyugat-kínai Csengtu város Jintang megyéjéből származó Wu Csunlánt 21 alkalommal hallgatták ki, miután 2016 szeptemberében letartóztatták. Három hónap alatt a fél teste lebénult, jelentette a Minghui. Férje, aki akkoriban súlyos betegség miatt kórházban volt, úgy hunyt el, hogy nem láthatta őt utoljára.

A Fálun Dáfá Információs Központ szerint Yu egyike volt a 610-es iroda 9000 tisztviselőjének, akiket a Külügyminisztérium az év elején a Fálun Gonggal kapcsolatban megjelölt.

A Minghui több ezer olyan személyt azonosított és dokumentált, akik a rezsim keze által haltak meg. Megjegyzi, hogy a halálos áldozatok valódi száma valószínűleg sokkal magasabb, de nem lehet igazolni, mivel a rezsim szigorúan ellenőrzi az erre vonatkozó részleteket. A vizsgálatot végzők a Fálun Gong gyakorlók szerveinek erőszakos eltávolítását „hideg népirtásnak” nevezték.

A Minghui szerint 2020-ban több mint 15 000 követőt tartóztattak le vagy zaklattak, és több mint 600 embert ítéltek börtönbüntetésre. Az elítéltek között a legidősebb személy 88 éves volt.

Brownback egy telefonos interjúban „gyűlölködőnek és ellenségesnek” nevezte azt, amit a kínai rezsim a Fálun Gong gyakorlókkal tesz.

„Úgy tűnik, hogy teljesen el akarják pusztítani a Fálun Gongot” – mondta az Epoch Timesnak. Hivatkozott a szisztematikus szerveltávolításokkal kapcsolatos, egyre növekvő számú bizonyítékaira is, amely elsősorban a Fálun Gong gyakorlókat sújtja, de a keresztényeket és az ujgur muszlimokat is célba vette. „A világ nem hagyhatja ezt tovább figyelmen kívül”.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/state-department-sanctions-chinese-official-for-persecuting-falun-gong_3813151.html?fbclid=IwAR02e3zVfg3N0JzJPQOLXeqAkcf6yoFIOdW6HjYrniPwWocq1_Kl2enBIiw

Kép: Epoch Times