Politika

„Az erősebbek joga”: Kína zaklatja a dél-kínai-tengeri államokat

Epoch Times: „Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma szerint Kína fenyegetésekkel és kényszerrel próbálja érvényesíteni az érdekeit a Dél-kínai-tengeren. Az Egyesült Államok katonai részvétele ugyanakkor a térségben nem provokatív, tiszteletben tartja a nemzetközi jogot” – állítja egy amerikai tisztviselő.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma szerint a kínai rezsim „az erősebbek joga” kiindulópontját követi a Dél-kínai-tengeren. David R. Stilwell, a kelet-ázsiai ügyekért felelős amerikai államtitkár azt mondta,hogy Peking elutasítja a nemzetközi jogot, miközben fenyegetésekkel és kényszerrel uralja a régiót.

Az elmúlt hónapokban Peking vietnami halászhajókat süllyesztett el, fegyveres flottát vetett be a malajziai nyílt tengeri energiakutatás zaklatására, valamint haditengerészeti milíciákat mozgósított a filippínói állások be-kerítésére. Peking új repülőgépekkel tovább militarizálta a Spratly-szigetek mesterséges szigeteit. Egyoldalú halászati tilalmakat jelentett be és destabilizáló katonai gyakorlatokat hajtott végre.

Stilwell szerint Peking egyre inkább katonai támaszpontként használja a mesterséges szigeteket. Zaklatási műveleteket indít, hogy megakadályozza a délkelet-ázsiai országokat, hogy olyan erőforrásokhoz jussanak hozzá, mint olaj, gáz és hal.

Az ASEAN-nak kellene Kínát megfékeznie

Egy filippínó elemző szerint az ASEAN-nak, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének kellene korlátoznia Kína katonai jelenlétét a tengeren, mielőtt ki lehetne dolgozni egy megállapodást. Az ASEAN-hoz tíz ország tartozik, többek között a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnám. Richard Javad Heydarian, filippínó elemző azt mondta: Amire szükségünk van, az a további militarizálás, a további agresszív haditengerészeti manőverek és a félkatonai milíciák további provokatív akcióinak a megállítása. Úgy gondolom, hogy az ASEAN-nak erre kellene fektetnie a hangsúlyt igazán. – mondta.

Nguyen Hung Son, a Keleti-tengeri Intézet, a Vietnami Diplomáciai Akadémia főigazgatója aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Kína a világjárványt használja fel napirendjének előmozdítása érdekében.

Nagy aggodalomra ad okot, hogy Kína kihasználná a régió országainak sebezhetőségét, hogy elősegítse erejének megalapozását és a jelenlétét a Dél-kínai-tengeren. Elmondta, hogy az aggodalmat az a félelem táplálja, hogy a kínai rezsim kibővítené a befolyását a külterületén. Ezt támasztja alá Peking Hongkongban történt beavatkozása, az indiai határon zajló konfliktusa és a Dél-kínai-tengeren folytatott önérvényesítése is.

Eredeti cikk: https://www.epochtimes.de/politik/welt/china-drangsaliert-mit-drohungen-und-zwang-staaten-im-suedchinesischen-meer-a3291373.html

Credit: (sm)

Kép: Credit:IgorSPb

Stock photo ID:823514392

iStock