Hírek

A wuhani lakosok a vírus-zár évfordulójára gondolnak

Írta: Frank Yue / The Epoch Times

Január 23-án van Wuhan lezárásának első évfordulója a KKP (Kínai Kommunista Párt) vírus kitörése miatt. A COVID-19 világjárvány közepette Wuhan lakói aggodalmuknak adtak hangot, és minél több embert hívtak fel arra, hogy gondolkodjanak el a soha nem látott katasztrófáról, és akadályozzák meg annak újbóli bekövetkezését.

Egy Hao nevű helyi lakos elmondta a kínai nyelvű Epoch Timesnak, hogy a tisztviselők január 23-át kényes dátumnak tekintik, és sok lakost óva intettek attól, hogy interjúkat fogadjanak el külföldi hírcsatornáktól. Azt mondta, hogy megpróbálják leplezni a KKP-vírus nem megfelelő kezelését a kormány részéről, arra az időszakra vonatkozóan, amikor az először tört ki Wuhanban.

Egy Zheng nevű alkalmazott a Huanan Seafood Wholesale Market közelében él. A járvány kitörésének korai szakaszában a kínai rezsim azt állította, hogy a KKP-vírus a Seafood Marketről (a tenger gyümölcseinek piacáról) származik. Zheng egy interjúban elmondta, hogy egy évvel ezelőtt a wuhani lezárás több millió lakost ért felkészületlenül: a normális élet hirtelen megszakadt – számtalan család került bajba, és sokuknak voltak nehézségeik az élelmiszertartalékok megvásárlásánál és az orvoshoz fordulásnál.

„A lezárás során a napok igazán fáradságosak voltak” – emlékezett vissza. „Fájdalmas dolog volt otthon rekedni.”

„Szerencsére meg tudtam kerülni a kínai tűzfalat, és olvastam a híreket a külföldi hírcsatornáktól. A családomnak is vannak bizonyos kiváltságai a KKP rendszerén belül. Így hozzáférhettem néhány információhoz a világjárvány KKP általi leplezéséről. Megtudtam, hogy a tényleges járványhelyzet sokkal súlyosabb, mint amit hivatalosan jelentettek. Tudtam, hogy a lezárás egy választási lehetőség. Ennek ellenére még a hozzám hasonló emberek sem számoltak azzal, hogy a KKP helytelen kezelése ilyen katasztrofális következményeket fog okozni – hatalmas mennyiségű [vírussal] fertőzött ember, halálesetek és egy súlyosan érintett gazdaság” – tette hozzá.

A hatóságok válasza

Zheng véleménye szerint a járvány kitörésének kezdeti kezelése Kína által egyszerűen “pocsék” volt.

Azt mondta, hogy a helyi hatóságok elhallgattatták a visszaélést bejelentőket, és figyelmen kívül hagyták az emberről emberre történő továbbadás kockázatával kapcsolatos aggályokat. A helyi tisztviselők és elitek továbbra is részt vettek az éves „Két ülésen” (a KKP vezető tisztségviselői által tartott éves kulcsértekezleten) és más nyilvános eseményeken. A hatóságok addig hallgattak, amíg a járvány ellenőrzésen kívül nem jutott – mondta Zheng.

Aztán jött a parancs, hogy január 23-án zárják le az epicentrumot.

„Ekkorra azonban a vírushordozók Kína más részein és más országokban is elterjesztették a betegséget, hatalmas, visszafordíthatatlan veszteségeket okozva, amelyeket el lehetett volna kerülni, ha a kínai rezsim átlátható lett volna [az egész helyzetet illetően]. Ez a történet leggyötrőbb része a nyilvánosság számára” – mondta Zheng.

A „két ülés”, vagy kínaiul „Lianghui”, Kína konvencionális kifejezésű törvényhozó testületeinek – az Országos Népi Kongresszusnak (NPC) és a Kínai Népi Politikai Konzultatív Konferenciának (CPPCC) – az ülései közötti magas szintű találkozó. Először helyben, majd az év későbbi szakaszában Pekingben tartják őket. A Wuhani NPC és a CPPCC 2020. január 6. és 10. között, valamint január 11. és 15. között tartott üléseket.

Zheng elmondta, hogy a KKP erős agymosásnak vetette alá a nyilvánosságot. Rámutatott, hogy úgy tűnik, megfeledkeztek arról, hogyan vált a COVID-19 globális járvánnyá, mivel a KKP a kezdeti szakaszban helytelenül kezelte a járvány kitörését. Még rosszabb, hogy az emberek fokozatosan elhitték a hivatalos beszámolót, amely pozitív képet teremt a rezsimről – mondta. Zheng azt a példát hozta fel, hogy Peking miként emelte ki Kína eredményeit a COVID-19 vakcinák létrehozásában, mint a világ számára való hozzájárulását a világjárvány elleni küzdelemben. Sok kínai kigúnyolta Európát és az Egyesült Államokat, a COVID-19-hez kapcsolódó halálesetek nagy számát a demokratikus rendszer kudarcának tekintve – mondta.

Zheng hangsúlyozta, hogy sok olyan ember van körülötte, aki hiszékeny és könnyen hisz a KKP hazugságaiban.

Elgondolkodás a múlt tapasztalatain

Zheng úgy véli, hogy a kínai rezsimnek át kell gondolnia, hogy a világjárványra adott válasza miért nem működött, annak ellenére, hogy állítólag tanult a 2003-as SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) járvány elleni küzdelemben szerzett korábbi tapasztalatából. Miért nem jelentett vírusos eseteket, nem adott ki figyelmeztetéseket, és nem tiltotta be a nagy társadalmi összejöveteleket a járvány kezdeti kitörése során; és miért tett továbbra is erőfeszítéseket a járvány új kitörései súlyosságának az elrejtésére, miközben drákói intézkedéseket alkalmazott a társadalmi rend fenntartása érdekében.

Zheng hozzátette, hogy az állampolgároknak el kellene gondolkodniuk azon, hogyan tudják megmenteni magukat és megváltoztatni a jelenlegi helyzetet, miközben egy kommunista rendszer egypárti uralma alatt élnek, és miért felejtik el könnyen a múlt tragikus eseményeit.

Egy másik, Hao nevű lakos megosztotta a nézőpontját. Úgy hiszi, hogy a COVID-19 elleni küzdelem nevében a KKP a vírust eszközként használja, hogy rabszolgaságba taszítsa az embereket, ami Kínát egy mai koncentrációs táborrá alakíthatja át.

A KKP-vírus eredetének vizsgálata

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) vezetésével egy szakértői csoport január 14-én érkezett Wuhanba, hogy kivizsgálja a COVID-19 eredetét.

Zheng reméli, hogy a csapat átlátható és alapos vizsgálatot fog végezni a COVID-19 eredetével kapcsolatban.

Kezdetben a kínai rezsim azt állította, hogy a KKP-vírus a Huanan Seafood Whole Market területéről származik.

2020. március 12-én azonban a kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian számos üzenetet tweetelt, és bizonyítékok nélkül azt sugallta, hogy az Egyesült Államok a COVID-19 forrása. Twitter-fiókján azt írta: „Lehet, hogy az amerikai hadsereg hozta el Wuhanba a járványt.”

Zheng szerint a COVID-19 halálesetek hivatalos adatai megkérdőjelezhetők.

Hivatalos beszámolók szerint 2020. április 17-én Wuhanban a halálesetek legutolsó száma 3869 volt, derül ki a wuhani járványmegelőzésre és -ellenőrzésre szolgáló parancsnoki központ által közzétett megállapításokból.

Sokan azonban szkepticizmusukat fejezték ki.

Egy olyan tanulmány szerint, amelyet még nem lektoráltak, és az Egyesült Államok SSRN-webhelyén tettek közzé, a becslések szerint Wuhanban a COVID-19 teljes haláleseteinek a száma legalább tízszerese a kínai hivatalos adatoknak. A jelentés információi hivatalos kormányzati adatokon, állami és nem állami sajtóhíreken, temetési urnák szétosztásán és a városban biztosított hamvasztási szolgáltatásokon alapultak.

Az SSRN egy digitális platform a korai stádiumú kutatások terjesztésére.

Zheng szerint a kínai tisztviselőket felülről lefelé felelősségre kell vonni a járvány kitörésének a leplezésében betöltött szerepükért.

Zheng és Hao aggodalmát fejezte ki azon civil újságírók tartózkodási helye miatt, akiket a kínai hatóságok üldöztek.

Fang Bin, Zhang Zhan, Chen Qiushi és Li Zehua 2020 elején Wuhanba utaztak, hogy a helyszínen dokumentálják a járvány kitörését. Fang eltűnt, miután a barátai szerint a helyi rendőrség betört az otthonába, és 2020. február 9-én elvitte. Chen körülbelül ugyanabban az időben tűnt el. Tartózkodási helye továbbra sem ismert. Chen Twitter-fiókjának tweetje, amelyet jelenleg a barátja kezel, december 13-án azt állította, hogy „311 napja nincs vele kapcsolatban, a koronavírus kiterjedése után Wuhanban”.

A két interjúalany felhívta a nemzetközi közösséget, hogy szenteljen figyelmet Fang helyzetének.

Luo Ya közreműködött a jelentés elkészítésében.

Forrás: https://link.theepochtimes.com/…/wuhan-residents…

Kép: Paru Ramesh / GenderIt.org (Dr. Li Wenliang orvos, aki elsők között figyelmeztetett a vírusra)