Hírek

A világ napelemtáblái mögött ujgur kényszermunka áll – ahogy az kiderült egy brit vizsgálatból

Brit kutatók szerint a világ napelemgyártását a kínai Hszincsiang tartományban élő ujgur muszlimok kényszermunkája táplálja.

A Sheffield Hallam Egyetem vizsgálata szerint a panelek egyik kulcsfontosságú összetevőjének – a poliszilíciumnak – a világellátásának mintegy 45 százaléka Hszincsiangból származik, és azt az ujgur etnikai kisebbség bevonásával folytatott hatalmas kényszerítő rendszer révén szerzik meg.

Az egyetem Helena Kennedy Nemzetközi Igazságügyi Központjának jelentése szerint a világ négy legnagyobb panelgyártója a kényszermunkával “szennyezett” poliszilíciumot használ, és sürgeti a gyártókat, hogy máshonnan szerezzék be az anyagot.

A jelentés idézett egy novemberben közzétett hivatalos kínai kormányzati jelentést, amely dokumentálta 2,6 millió „kisebbségi” állampolgár „elhelyezését” a Xinjiangban és az ország más részein található gazdaságokban és gyárakban az állam által támogatott „felesleges munkaerő” és „munkaerő-transzfer” kezdeményezések révén.

„A (kínai) kormány azt állítja, hogy ezek a programok összhangban vannak a KNK (Kínai Népköztársaság) törvényeivel, és hogy a munkásokat önként alkalmazzák, a szegénység enyhítésére irányuló, a kormány által támogatott összehangolt erőfeszítés keretében” – áll a jelentésben.

„Azonban jelentős bizonyítékok – amelyek nagyrészt kormányzati és vállalati forrásokból származnak – azt mutatják, hogy a munkaerő-transzfereket az ujgur régióban példátlan kényszerítéssel járó környezetben alkalmazzák, amelyet az átnevelés és az internálás állandó fenyegetése támaszt alá.

„Sok őslakos munkavállaló képtelen visszautasítani vagy kihagyni ezeket a munkákat, így a programok egyenértékűek a lakosság erőszakos áthelyezésével és rabszolgasorba taszításával.”

A jelentés szerint a problémát súlyosbítja, hogy a napelemmodulok 95 százaléka napelem minőségű poliszilíciumra támaszkodik, amelyet bányászott kvarcból nyernek.

A jelentés szerint az ujgur régióban működő összes poliszilíciumgyártó „jelentette, hogy részt vesz munkaerő-transzfer programokban és/vagy olyan nyersanyaggyártó cégek szállítják őket, amelyek igen”.

A jelentés szerzői elmondták, hogy „a teljes napelemmodul-ellátási láncot megvizsgálták a kvarctól a panelekig”, hogy jobban megértsék, milyen mértékben befolyásolja a hszincsiangi kényszermunka a nemzetközi napelem-ellátási láncokat, hogy „az érdekeltek számára bizonyítékokkal szolgáljanak, amelyek alapján megítélhetik a kényszermunkának való kitettség kockázatát”.

Kína egyre több nemzetközi elítélést vált ki az ujgur muszlimokkal szembeni bánásmódja miatt, beleértve a tömeges fogva tartásokról és az emberi jogok megsértéséről szóló vádakat, beleértve a kényszermunkát és a nők erőszakos sterilizálását.

Márciusban az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada és az Európai Unió szankciókat vezetett be olyan kínai tisztviselők ellen, akiket felelősnek tartanak a hszincsiangi emberi jogi visszaélésekért.

Dominic Raab külügyminiszter szerint a hszincsiangi ujgur muzulmánokkal szembeni visszaélések „korunk egyik legsúlyosabb emberi jogi válsága”, és a nemzetközi közösség „nem nézhet egyszerűen félre”.

Írta: Trevor Marshallsea

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/mkt_app/forced-uyghur-labor-behind-worlds-solar-panels-investigation-finds_3816684.html?v=ul&fbclid=IwAR2sgyvEWvz3THvgJFbSOybsMfOfbJJEXyVStZOal_-__IlXI3Dro0AQYqg

Kép: (illusztráció) https://commons.m.wikimedia.org/…/File:Photovoltaik…

Credit: https://commons.m.wikimedia.org/w/index.php…

Jogok: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en