Hírek

A vallásos temetési szertartásokon tovább bővülnek a tiltások

Bitter Winter: “A KKP szigorú intézkedéseket hajt végre, hogy megakadályozza az embereket, hogy a vallási hagyományoknak és szokásoknak megfelelően búcsúzzanak el az elhunyt vallásos családtagjaiktól.

– szerző Wang Yichi

Júniusban Liaoning északkeleti tartományában az Etnikai és Vallási Ügyek Bizottságának Irodája Közleményt adott ki “a vallásos temetési szertartásoknak a temetkezési helyeken való megtartásának a tilalmairól”. A dokumentum arra kötelezi az összes helyi etnikai és vallási ügyosztályt, hogy ne hagyjon jóvá vallásos temetéseket a temetőkben, a ravatalozókban és más hasonló helyszíneken. Mindezeken a helyeken tilos vallási szertartásokat tartani az elhunytak számára, beleértve a prédikációk tartását vagy szentírások olvasását és vallásos tárgyak terjesztését.

A rendeletet Liaoning egész területén végrehajtják. A Dandong város Etnikai és Vallási Ügyek Bizottsága elrendelte a „vallási helyszíneken kívüli vallásos magántevékenységek” betiltását. A dokumentum előírja a ravatalozók ellenőrzéseit, és arra utasítja a vallásos helyszíneket, hogy önellenőrzési intézkedéseket hajtsanak végre az ilyen tevékenységek kiküszöbölésére.

„Júliusban a Vallási Ügyek Irodája összehívta az egyházi igazgatókat, hogy tájékoztassák őket arról, hogy a gyülekezetek nem tarthatnak istentiszteletet az elhunytakért, és az igehirdetőknek megtiltották az esküvői és temetési szertartások megtartását” – mondta a Három-Én egyház prédikátora a Shenyang város igazgatása alatt álló Xinmin megyei szintű városából. „A papság minden tagját, aki ilyen szolgáltatásokat vagy szertartásokat tart, elbocsátják és megbüntetik.”

A vallási temetési szertartásokon való tilalmakat más tartományokban is végrehajtják: az embereket zaklatják a temetkezési helyeken vagy még az otthonukban is.

Áprilisban, miután a Nagy Hálaadás Egyház egyik tagja elhunyt Yanji városában, amelyet a Henan központi tartományában fekvő Shangqiu város igazgat, a családja a kínai keresztények körében népszerű ravatalozó felállítását tervezte, de a kormánytisztviselők leállították. Megfedték a családot, mondván, hogy vallási szimbólumok nem engedélyezettek az emberek otthonában, így nem volt rá mód, hogy ravatalozót alakítsanak ki.

Ugyanebben a hónapban egy Három-Én prédikátort Henan Yongcheng városából arra kényszerítettek, hogy szakítson félbe egy vallásos temetési szertartást, amelyet egy elhunyt családtag számára tartott. „Ha vallási szertartásokat tartok, akkor lehet, hogy az egyházamat belerángatják, sőt örökre bezárják” – magyarázta a prédikátor.

A keleti Zhejiang tartomány Ningbo városának egyik hívője elmondta a Bitter Winternek, hogy egyházának tagjai áprilisban és júniusban kétszer mentek el a helyi krematóriumba himnuszokat énekelni elhunyt hívek számára, de a biztonsági őrök távozásra szólították fel őket. Amikor magyarázatot kértek, az őrök kijelentették, hogy „vallási himnuszokat nem lehet énekelni, mert Kína ateista ország”.

Tavaly szeptemberben, miután egy nem regisztrált katolikus egyház egyik tagja meghalt egy Zhejiang Wenzhou városának joghatósága alá tartozó városban, három kormánytisztviselő jött az otthonába, hogy figyelmeztesse a nő rokonait, hogy a vallásos temetéseket betiltották. Elmagyarázták, hogy „tékozlás és pénzpazarlás nem megengedett”, és azt mondták, hogy távolítsák el a kereszteket és más vallási szimbólumokat.

Amikor egyik egyháztag kereszt alakú gyertyákat gyújtott a ravatalozóban, az egyik alkalmazott azonnal megparancsolta, hogy álljon le, azzal fenyegetőzve, hogy nem hamvasztják el az elhunyt testét, ha a hívő nem engedelmeskedik. A következő két napon a kormánytisztviselők figyelemmel kísérték a helyszínt, szétoszlatták a himnuszokat éneklő híveket és vallásos tárgyakat távolítottak el.

Credit: Wang Yichi

Forrás: https://bitterwinter.org/bans-on-religious-funeral…/

Kép: Bitter Winter