Hírek

A kínai támadásokat leleplező nepáli újságírót holtan találták

Balram Baniyát, egy 50 éves nepáli újságírót nemrég holtan találták Makawanpurban, a Mando vízerőmű közelében. Halála előtt nem sokkal Baniya felfedte, hogy Kína hogyan foglalta el a Rui nevű falut Nepálban.

A halott újságíró

Baniya holttestének felfedezése előtt családtagjai többször is megpróbáltak kapcsolatba lépni vele, azonban minden alkalommal kudarcot vallottak. Baniya utoljára egy helyi politikusról szóló cikkel kereste meg az irodáját. A holttestét egy folyóban úszva fedezték fel. A rendőrök egy teljes napot töltöttek a személyazonosságának ellenőrzésével.

Az újságíró karrierjének nagy részét a Kantipur Daily médiában töltötte, ahol köztudottan a bürokráciáról, a politikáról, a kormányzásról stb. írt. „Egyike volt azon ritka újságíróknak, akik elkötelezték magukat hivatásuk mellett … Egyike volt azon kevés újságíróknak, akik mélyen megértették Nepál bürokráciáját, kormányzását és rendszerét.” – mondta a Kathmandu Post-nak Hari Bahadur Thapa, a Kantipur Daily hírszerkesztője. (https://www.google.com/url?q=https://kathmandupost.com/national/2020/08/12/kantipur-journalist-balram-baniya-passes-away&sa=D&ust=1598447556722000&usg=AOvVaw0uc7h9TWxJd9e1lidQ6d7t)

Baniya legfrissebb nagy port felkavaró tényfeltáró munkája Kína inváziója volt Nepál területével összefüggésben. A Rui falu földjeiből származó jövedelmét a nepáli kormánynál helyezte letétbe. De a kínai fegyveres erők inváziójával hazájukat most Tibet területéhez csatolták. A 35. számú helyzetjelző oszlop régebben a nepáli Rui falu és a tibeti Samdo régió közötti elhatárolás jele volt. A faluban végzett helyreállítási munkák során azonban az oszlopot oly módon helyezték át, hogy a falu immár ténylegesen Kína részévé vált.

A Nepáli Újságírók Szövetsége (FNJ) felszólította a kormányt, hogy Baniya halálának körülményeivel kapcsolatban folytasson intenzív vizsgálatot. Ajaya Babu Shiwakoti, a Nepáli Sajtóunió főtitkára úgy véli, hogy Baniya halála összefüggésben állhat az általa közölt különféle „merész hírekkel”. A Nepálban működő emberi jogi civil szervezet, a Freedom Forum szintén igazságos és komoly kivizsgálást szorgalmazott az újságíró halála ügyében. A néhai újságíró kollégái szerint Baniya őszinte, kedves ember volt, aki szigorúan betartotta az újságírói etikát. Baniya halk beszédű személy volt, az FNJ titkári pozícióját is ő látta el.

A nepáli mezőgazdasági minisztérium friss jelentése szerint Kína illegálisan foglalta el az ország hét kerületének több részét is. A jelentés arra figyelmeztet, hogy Peking további lépéseket tervez Nepálban. Az ország kormánya hallgatott az illegális kínai megszállás kérdéséről, mert túlságosan támaszkodik Pekingre a finanszírozási és fejlesztési projektek során.

Az autonómia veszélyben van

A Global Watch Analysis jelentése arra figyelmeztet, hogy Kína erős befolyása Nepálban súlyosan veszélyezteti az ország autonómiáját. A KKP állítólag teljesen megrontotta Nepál politikai osztályát, különösen azokat, akik anyagi nehézségekkel küzdöttek. Ennek eredményeként a nepáli politikusok egyre inkább kínai-párti álláspontot képviselnek a nemzetközi kérdésekben.

Amikor Kína elítélte Amerika azon erőfeszítéseit, hogy gazdasági szankciókat vezessenek be Venezuelával szemben, a kormánypárt nyilvánosan elítélte Washingtont is. Ez volt az első alkalom, hogy Nepál állást foglalt az amerikai politikával szemben Dél-Amerika kapcsán. Nepálban is romlik a tibeti menekültek helyzete. A múltban a menekültek nagyrészt Indiába vagy más környező országokba költözhettek. Most azonban a nepáli kormány már odáig jutott, hogy Kínába történő deportálással fenyegeti a tibetieket, ami komoly veszélyt jelent a számukra.

Forrás:

https://www.visiontimes.com/2020/08/29/nepalese-journalist-who-exposed-chinese-encroachment-found-dead.html

Kép: Vision Times / Youtube Screenshot