Hírek

A tálibok remélik, hogy Peking hozzájárulhat Afganisztán újjáépítéséhez, mondta a szóvivőjük

A kínai rezsim “konstruktív” szerepet játszott az afganisztáni béke és megbékélés előmozdításában, és a tálibok remélik, hogy Peking hozzájárulhat az ország újjáépítéséhez – mondta egy tálib szóvivő a kínai állami médiának nemrégiben adott interjújában.

“Kína nagy ország, hatalmas gazdasággal és kapacitással – úgy gondolom, hogy nagyon nagy szerepet játszhatnak Afganisztán újjáépítésében, rehabilitációjában és újjáéledésében” – mondta Suhail Shaheen, a katari tálibok szóvivője csütörtökön a kínai állami CGTN televíziónak angol nyelven.

Korábban a kínai rezsim “nagyon konstruktív” szerepet játszott az ország “béke- és megbékélési” folyamatában – mondta.

Shaheen elmondta, hogy a tálibok és a Kínai Kommunista Párt (KKP) már régóta kapcsolatban állnak egymással.

Azt is elárulta, hogy Peking új tisztviselőt nevezett ki a tálibokkal való kapcsolattartásra.

“Kapcsolatban vagyunk vele. Nemrégiben a küldöttségünk találkozott vele” – mondta Shaheen.

Az interjúra azt követően került sor, hogy a tálibok gyors előrenyomulást követően átvették az ország irányítását, hetekkel azelőtt, hogy az amerikai erőknek ki kellett volna vonulniuk az országból. A hatalomátvétel óta a rezsim felkarolta a csoportot, és propagandacélokra használta fel a kaotikus amerikai kivonulást.

A kínai rezsim az elmúlt évszázadban nem vett részt egyetlen afganisztáni konfliktusban sem, ellentétben az Egyesült Államokkal és NATO-szövetségeseivel, akik 20 éven át próbálták megteremteni és megvédeni a demokráciát, valamint a Szovjetunióval, amely 1979 végétől 1989 elejéig megszállta az országot.

A KKP azonban fegyverekkel és technológiával is támogatta a tálibokat, a Population Research Institute 2001 szeptemberi jelentése szerint. A jelentés példaként említette, hogy a Huawei, Kína legnagyobb távközlési vállalata állítólag hozzájárult a tálibok távközlési hálózatainak kiépítéséhez, amelyek támogatták Oszama bin Ladent és az Egyesült Államok elleni terrortámadásait. A Huawei tagadta ezt az állítást.

Miután a tálibok augusztus 15-én visszavették az irányítást Afganisztán felett, Waheedullah Hashimi, a tálibok egyik magas rangú vezetője, aki hozzáféréssel rendelkezik a csoport döntéshozatali folyamataihoz, a Reutersnek azt mondta, hogy a tálib rezsim teokrácia lesz, és hasonló hatalmi struktúrával rendelkezik majd, mint 1996 és 2001 között, amikor az országot irányították.

Wang Yi kínai külügyminiszter július 28-án találkozott a tálib vezetőkkel. A találkozó során a tálibok biztosították Pekinget arról, hogy nem adnak menedéket olyan harcosoknak, akik támadásokat indíthatnak Kína nyugati részén, Hszincsiangban.

Amióta a tálibok átvették az irányítást Afganisztán felett, a rezsim kijelentette, hogy hajlandó “baráti kapcsolatokat” kialakítani a csoporttal. Hivatalosan még nem ismerték azonban el a csoportot.

“Kína tiszteletben tartja az afgán nép szándékát és döntését… Kína továbbra is kapcsolatot és kommunikációt fog fenntartani az afgán tálibokkal” – mondta Hua Csunying, a kínai külügyminisztérium szóvivője augusztus 16-án.

Ugyanakkor a KKP-rezsim és az állami média üdvözölte a tálibok felemelkedését, és ujjongott az amerikaiak afganisztáni “vereségén”.

“[Az Egyesült Államok] valóban nagyon hasonlít egy “papírtigrisre”” – kommentálta augusztus 15-én a Global Times, a KKP által ellenőrzött kiadvány.

A KKP a cikkben gúnyolódott az Egyesült Államokon, mondván, hogy az afganisztáni demokrácia kudarca azt mutatja, hogy gyenge, és egyidejűleg azt írták, hogy Kína viszont szigorúan ellenőrzi a határát, “még egy madár is nehezen repül át Afganisztánból”.

Írta: Nicole Hao washingtoni riporter, aki Kínával kapcsolatos témákkal foglalkozik. Mielőtt 2009 júliusában csatlakozott az Epoch Media Grouphoz, globális termékmenedzserként dolgozott egy párizsi vasúttársaságnál.

https://www.theepochtimes.com/mkt_app/taliban-praises-the-role-of-beijing-in-afghanistan_3960054.html?v=ul&fbclid=IwAR12G8rp2H5wcKjazLS06BOpQIvZNqnxklz4dLD28nnJwUSV5o6rDImG8lc

(Kép: NTD, Deep Dive with Tiffany Meier)