Kultúra,  Történelem

A Sárga császár egy csúnya nőt vett el feleségül

A „négy szépség” a kínai történelemben közszájon forgó név, ellenben kevésbé ismert a másik kategória: a „négy csúnya nő”. A legismertebb közülük Mo Mu (嫫母), a Sárga császár (黄帝) felesége. Sok kínai a Sárga császárt tekinti az ősének, és úgy hívják magukat: „a Sárga császár gyermekei”.

A Sárga császár a kedvességéért és erkölcsösségéért vette feleségül Mo Mu-t. Az ősi könyvek feljegyezték a szavait: „Azok, akik a szép külsőre fordítanak figyelmet az erkölcs helyett, nem igazán szépek. Azok, akik az erkölcsi értéket helyezik a vágy fölé, ők igazán erényesek.” (A „Lu Shi Chun Qiu” című könyvből.)

A könyvben az is le van írva: „Mo Mu-t nagyra értékelte a Sárga császár. Azt mondta neki: ’Nem szabad elfeledned az erényed művelését. Megbízlak a palotában az asszonyok irányításával, és a körülöttem lévők féken tartásával. Miért lenne baj, ha nem vagy szemrevaló?’”

A „Sárga császár belső orvoslásának klasszikusa – alapkérdések” című mű leírja, hogy az emberek az ősi időkben kontrollálták a jin és jang, a fogyasztott ételek és a vágyak mozgását, így tudták harmóniában tartani az elméjüket és a testüket, és így éltek hosszú életet.

A könyv megjegyzi, hogy a mai emberek nem élnek többé már ezen a módon. Úgy isszák a bort, mintha víz lenne, felelőtlen a magatartásuk, bujálkodnak, mikor részegek, leeresztik a testük esszenciáját és kiürítik a csíjüket.

Nem tudják, hogyan kell megőrizni az energiájukat és életerejüket. Céljuk az érzelmi izgalom és a pillanatnyi örömök. Figyelmen kívül hagyják a világegyetem természetes ritmusát, nem szabályozzák az életmódjukat, a táplálkozásukat és az alvásukat. Tehát nem meglepő, hogy öregnek néznek ki 50 éves korukban és hamarosan meghalnak.

Forrás:

@Történetek az Ősi Kínából

http://hu.clearharmony.net/articles/a111508-Osi-kinai-tortenetek-a-vagy-kivedesere-15-resz.html#.WjwFxB26rYU

Kép: Pinterest