Hírek,  Politika

A sanghaji rendőrfőnököt elbocsátották – egy párton belüli tisztogatási kampány kezdete

A Kínai Kommunista Párt legutóbbi, 2017-es nemzeti kongresszusa óta egyetlen magas rangú kommunista pártba tartozó politikust sem bocsátottak el. Hszi Csin-ping tisztogatási kampánya most a sanghaji rendőrfőnököt érte el. A szakértők azt gyanítják, hogy ennek oka a Csiang Cö-min volt pártfőnök és követői iránti lojalitásra vezethető vissza.

Gong Dao’ant, a Sanghaji Rendőrségi Iroda igazgatóját és a város alpolgármesterét augusztus 18-án bocsátották el. Ezzel ő az első sanghaji tisztviselő és a kínai rezsim biztonsági szervezetének a harmadik legfontosabb tisztviselője, akinek ebben az évben távoznia kellett.

Sanghajt egy olyan politikai frakció fellegváraként ismerik, amely lojális a Kínai Kommunista Párt korábbi vezetőjéhez, Csiang Cö-minhez. Csiang a jelenlegi vezető Hszi Csin-ping legfontosabb politikai riválisának számít.

A párton belüli korrupcióellenes felügyelő hivatal, a Fegyelmi Ellenőrzések Központi Bizottsága (röviden CCDI) augusztus 18-án bejelentette: „Gong Dao’ant azzal gyanúsítják, hogy súlyosan megsértette az előírásokat és törvényeket, és jelenleg rendőrségi nyomozás és felülvizsgálat alatt áll.”

A bejelentést követően még ugyanazon a napon a sanghaji pártfőnök, Li Qiang és a sanghaji polgármester, Gong Zheng két sürgős találkozót szervezett Sanghajban magas rangú párttisztviselőkkel, hogy kifejezzék hűségüket Hszi Csin-ping iránt és bizonyságot tegyenek a központi kormányba vetett bizalmukról.

Li Linyi, az Egyesült Államokban élő kínai ügyek kommentátora elemezte a helyzetet, melynek révén arra jutott, hogy Gong Dao’an nagyon közel állt a korábbi Csianghoz hű, Meng Jianzhuhoz. Meng a Politikai és Jogi Bizottság korábbi vezetője. A Bizottság egy olyan párthivatal, amely felügyeli az ország biztonsági szervezetét, beleértve a rendőrséget, a bíróságokat és a börtönöket.

„A Hszi Csin-ping alatt álló kínai vezető hatósági szervezetek Gong ellen folytatnak vizsgálatot, azért hogy Meng Jianzhut vegyék célkeresztbe” – mondta Li.

***

Gong Dao’an meredek karrierje

Gong a Sanghaji Rendőrségi Iroda igazgatója és Sanghaj nyolc alpolgármestere közül a hatodik volt. A „Xinhua” állami hírügynökség szerint Gong rendőrként kezdte el a karrierjét Hubei tartományban, és onnan küzdötte fel magát a ranglétrán.

2010-ben az 55 éves politikust a Kínai Közbiztonsági Minisztérium bűnügyi nyomozási részlege 12. sz. Irodájának az igazgatóhelyettesévé nevezték ki. Két évvel később már a részleg igazgatója volt. 2017 júniusában Gongot kinevezték a Sanghaji Rendőrségi Iroda igazgatójává. 2018 januárjában Sanghaj egyik alpolgármestere lett.

Miután a CCDI bejelentette a Gonggal kapcsolatos nyomozását, az önéletrajzát eltávolították a sanghaji városi kormány hivatalos honlapjáról. A felügyelő hivatal nem ismertette Gong feltehetően hibás viselkedésének a részleteit.

Sanghaj alpolgármestereként Gong a második legmagasabb rangot birtokolta tartományi szintű tisztviselőként a párt bürokratikus rendszerén belül. Ő az első ilyen rangú tisztviselő Sanghajban, akit elbocsátottak a három évvel ezelőtti Nemzeti Kongresszus óta.

***

Meng Jianzhu kettős játékot űz

Amikor Gong a Közbiztonsági Minisztériumban dolgozott, Meng Jianzhu volt a miniszter. Gong lojálisnak számított a miniszter iránt.

A tajvani kínai ügyekkel foglalkozó kommentátor, Chen Simin egy 2017. évi megjegyzésében azt írta, hogy Gong olyan ügyekben volt benne, amelyeket Meng miniszter irányított.

Meng ugyancsak lojális Csiang Cö-min korábbi pártfőnök iránt. Amikor Hszi Csin-ping 2012 novemberében átvette a hatalmat, Meng egy széles körű korrupcióellenes kampány keretében megpróbálta megszorongatni azokat a tisztviselőket, akik lojálisak maradtak Csianghoz.

Ezekhez tartozik Zhou Yongkang, a Politikai és Jogi Bizottság korábbi főnöke, Bo Xilai, Chongqing város korábbi pártfőnöke, és Guo Boxiong, a kínai Legfelsőbb Katonai Tanács volt alelnöke.

A kollégáitól eltérően, Meng elhagyta a Csiang frakciót és kimutatta lojalitását Hszi Csin-ping iránt 2012 februárjában, amikor az hatalomra került. Kína-megfigyelők azonban úgy gondolják, hogy Meng kettős játékot űzött, és valójában még mindig Csiang Cö-minhez volt hű. Meng 2017-ben vonult nyugállományba.

***

A cél Csiang követőinek a letartóztatása

Az elmúlt négy hónapban Meng két követőjét bocsátották el. A CCDI április 19-én vizsgálatot jelentett be Sun Lijun ellen, akit azzal gyanúsítottak, hogy „súlyosan megsértette a pártfegyelmet és a törvényt”. Sun a Közbiztonsági Minisztérium 5. számú miniszterhelyettese volt.

A CCDI június 14-én bejelentette Deng Huilin elbocsátását. Deng Huilin Chongqing Rendőrsági Irodájának az igazgatója volt.

A kínai központi kormány bennfentesei áprilisban arról számoltak be az Epoch Times-nak, hogy Sun részt vehetett egy puccsban, azért hogy lemondásra kényszerítsék Hszi-t. Az Epoch Times nem tudta függetlenül ellenőrizni ezt az információt.

Li Linyi kommentátor kielemezte, hogy az elbocsátott élvonalbeli politikusok szorosan együttműködtek egymással Meng támogatása érdekében.

„Úgy gondolom, hogy [Hszi] célpontja Meng Jianzhu. Hasonló stratégiát alkalmaz, mint Zhou Yongkang kivizsgálásánál és letartóztatásánál, amelynél a célszemély követői ellen folytatnak vizsgálatot, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek. Aztán a célszemélyt tartóztatják le” – mondta Li.

***

Országos „tisztogatási kampány”

Li azzal folytatta, hogy ezt követően feltehetően Zhao Fei ellen fognak vizsgálatot folytatni. Zhao, Tianjin Város Politikai és Jogi Bizottságának jelenlegi igazgatója és egy további fontos szövetségese Mengnek.

Júliusban a Bizottság főtitkára, Chen Yixin egy találkozó házigazdája volt Pekingben, azért hogy országos „tisztogatási kampányt” kezdjenek el a hivatalon belül. Chen bejelentette, hogy a párt 2022 első negyedévéig befejezi a tisztogatási kampányt – röviddel a 20. nemzeti kongresszus előtt, amelyet ötévente rendeznek meg, hogy meghatározzák a párt következő vezetői csoportját.

Az eredeti cikk a The Epoch Times USA-ban jelent meg (német adaptáció: sza)

Eredeti cím: Shanghai Police Director Sacked as Chinese Regime Targets Security Apparatus for Purge

Forrás: https://www.epochtimes.de/china/polizeichef-von-shanghai-entlassen-beginn-einer-innerparteilichen-saeuberungskampagne-a3319718.html

Credit: Nicole Hao/Epoch Times USA

sza/ Epoch Times Németország

Kép: Sanghaj / Kína Fókusz