Hírek

„A Nike egy olyan márka, amely Kínából és Kínáért van” – mondja a vállalat vezérigazgatója

A vállalat a közelmúltban a kommunista Kínában végzett kényszermunkával kapcsolatos aggályok miatt került össztűz alá.

A Nike vezérigazgatója azt mondta, hogy a vállalat „kínai márka”, miközben a közelmúltban olyan vádak merültek fel, amelyek szerint a vállalat kapcsolatban áll a Kínai Kommunista Párt (KKP) által elkövetett emberi jogok megsértésével.

„A Nike egy olyan márka, amely Kínából és Kínáért van” – mondta John Donahoe vezérigazgató a múlt héten a Wall Street-i elemzőknek, amikor a negyedik negyedév eredményéről szóló telefonbeszélgetés során a kínai vállalatok által támasztott versenyre vonatkozó kérdésre válaszolt – számolt be a BBC.

„Mi mindig is hosszú távon gondolkodtunk. Több mint 40 éve vagyunk Kínában” – mondta Donahoe, és optimizmusát fejezte ki, hogy a márka továbbra is gyorsan fog növekedni a világ legnépesebb országában.

Donahoe a ruházati márka társalapítójára és korábbi vezérigazgatójára, Phil Knightra is utalt. „Phil a kezdeti időkben jelentős időt és energiát fektetett Kínába, és ma mi vagyunk ott a legnagyobb sportmárka” – mondta.

A Nike-t nemrégiben egy amerikai szenátor kritizálta, amiért szemet hunyt a kínai kényszermunkára vonatkozó állítások felett, és ezzel az amerikai fogyasztókat bűnrészessé teszi Peking elnyomó politikájában.

Marco Rubio szenátor a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán az ujgurok és más muszlim kisebbségek elnyomásáról beszélt a nyugati Hszincsiang régióban, és azt mondta, hogy sok amerikai vállalat még nem ébredt rá arra, hogy „profitál” a kínai kormány visszaéléseiből.

„Az olyan vállalatok, mint a Nike, az Apple, az Amazon és a Coca-Cola túl régóta alkalmaznak kényszermunkát. Kényszermunkát alkalmaztak, vagy olyan beszállítóktól szereztek be termékeket, akikről feltételezhető volt, hogy kényszermunkát alkalmaznak” – mondta Rubio június 10-én. „Ezek a vállalatok sajnos mindannyiunkat bűnrészessé tettek ezekben a bűncselekményekben.”

Jogvédő csoportok, kutatók, egykori lakosok és néhány nyugati törvényhozó szerint a hszincsiangi hatóságok elősegítették a kényszermunkát azzal, hogy 2016 óta mintegy egymillió ujgurt és más, elsősorban muszlim kisebbséghez tartozókat tartottak önkényesen fogva egy táborhálózatban.

Sophie Richardson, a Human Rights Watch Kínáért felelős igazgatója a szenátusi testület előtt elmondta, hogy a pekingi „szélsőséges elnyomás és megfigyelés” lehetetlenné teszi a vállalatok számára az emberi jogi átvilágítást.

A Nike illetékesei nem válaszoltak a megkeresésre lapzártáig.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/mkt_app/nike-is-a-brand-that-is-of-china-and-for-china-says-the-companys-ceo_3875693.html?fbclid=IwAR1fcgg7GHkIL2j1uulx-WbPdEOIRxVX04a-zPP1hYOE5sSyTxAIRtD8bSI?v=ul

Kép: SM