Hírek

A New York Times eltávolítja a kínai propagandát a weboldaláról

A New York Times (NYT) több száz hirdetést távolított el a kínai állam által támogatott China Daily-ből, amelyek a Kínai Kommunista Párt (KKP) propagandáját népszerűsítették. A döntés nyilvánvalóan része a hírügynökség új politikájának, amelynek értelmében leállítják az állami hátterű médiából származó fizetett hirdetések elfogadását.

A kínai propaganda eltávolítása

Annak ellenére, hogy az NYT számos cikket tett közzé, amelyek a kínai kormány atrocitásait tárják fel, az elmúlt 10 évben több mint 200 kínai propagandacikket is kinyomtatott, amelyek többsége megpróbálta elbagatellizálni a Kínai Kommunista Párt által elkövetett emberi jogi jogsértéseket. Például egy, a NYT-ban tavaly közzétett propaganda videó hirdetés a Xinjiang-i turizmust népszerűsítette azzal, hogy az üldözött ujgur népet boldognak mutatta be a KKP uralma alatt. Az NYT döntése, – hogy abbahagyja az ilyen propagandahirdetések közzétételét – éppen abban az időben jött, amikor Amerikában egyre nagyobb aggodalommal tekintenek a KKP növekvő befolyására az országban, és az ilyen beszivárgási erőfeszítések visszaszorítására irányuló erőfeszítéseket tesznek.

Jim Banks amerikai képviselő, aki a kongresszus által a kínai propaganda ellensúlyozására felállított „Kína munkacsoport” tagja, üdvözölte az NYT döntését, miszerint megszünteti kapcsolatát a pekingi támogatású China Daily-vel. „A New York Times kiváló, részletes beszámolókat készített a a kommunista pártnak a Xinjiangban és az egész világban zajló kegyetlenkedéseiről … Ezek a jelentések végül hatással voltak a The New York Times-ra, és már nem támogatja tovább a KKP barbárságának eltusolását. Remélem, hogy a többi hírügynökség is követi példájukat, és elkezdik az amerikai értékeket a kommunista kenőpénzek fölé helyezni”- mondta Jim Banks a Free Beacon riportja szerint.(https://www.google.com/url?q=https://freebeacon.com/media/nyt-quietly-scrubs-chinese-propaganda/&sa=D&ust=1598140096313000&usg=AOvVaw2KEg9221Qhjw1glsKg0nGy)

Júniusban a China Daily olyan dokumentumokat nyújtott be az Igazságügyi Minisztériumhoz, amelyek feltárták, hogy a KKP milyen mértékben fektetett be az amerikai médiába. A dokumentumokból kiderült, hogy a China Daily az elmúlt négy évben körülbelül 19 millió dollárt költött több amerikai média ügynökségnél a propagandatartalmak közzétételére.

Körülbelül 6 millió dollárt fizettek a The Wall Street Journal-nak, és 4,6 milliót a The Washington Post-nak. A Foreign Policy 240 000 USD-t, a CQ-Roll Call 76 000 USD-t, a The New York Times 50 000 USD-t, a Des Moines Register pedig 34 600 USD-t kapott. Más hírlapok, mint például a The Los Angeles Times, a The Chicago Tribune, a The Boston Globe, a Seattle Times és a The Houston Chronicle is elfogadtak pénzt a China Daily-től cserébe tartalmak közzétételéért.

A The Washington Post szóvivője elárulta, hogy a vállalat tavaly óta nem tett közzé cikkeket a China Daily-től. Azonban azt nem tette egyértelművé, hogy a The Washington Post hivatalosan felmondta-e kapcsolatát a kínai médiával. Áprilisban a The Daily Telegraph brit újság szintén leállította a KKP által támogatott tartalmak közzétételét. Még a weboldalukon már megjelent cikkeket is törölték.

Kínai újságírók betiltása

Májusban az amerikai kormány legfeljebb 90 napra csökkentette a kínai újságírói vízumok érvényességi idejét. Számos, az Egyesült Államokban dolgozó kínai média képviselője kérelmezte vízumának megújítását. A közigazgatás azonban semmilyen módon nem válaszolt ezekre a kérelmekre, sokan azt hitték, hogy a kormány esetleg a kínai újságírók teljes betiltását tervezi.

Összesen 40 kínai újságíró várja a 90 napos munkavállalási engedélyének megújítását. Peking megtorlással fenyegette az Egyesült Államokat, ha nem újítják meg a vízumokat. Hu Xijin, a Global Times című bulvárlap főszerkesztője arra figyelmeztetett, hogy a Hongkongban dolgozó amerikai újságírókat fogják megcélozni. Ross Feingold, tajpeji politikai elemző szerint Amerikát frusztrálta a Kínában dolgozó amerikai újságírókra vonatkozó számos korlátozás. Úgy tűnik, hogy a Trump-kormány úgy döntött, hogy visszavág azáltal, hogy korlátozásokat és esetleg tilalmat szab ki az Amerikában dolgozó kínai újságírókra.

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/08/26/the-new-york-times-removes-chinese-propaganda-from-website.html

Kép: https://pixabay.com/photos/press-camera-the-crowd-journalist-2333329/

https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en