Politika

A legmagasabb szintről is beismerték: A kínai gazdaság „példa nélküli” kihívásokkal néz szembe a világjárvány közepette

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök július 13-án egy gazdasági szemináriumon tartott beszédében beismerte, hogy a globális világjárványnak „példátlan kihatásai” lennének a kínai gazdaság számára. Li kijelentette, hogy a helyzet borús, és hogy a kínai rezsimnek vállalatokat kellene támogatnia, hogy több munkahelyet teremtsenek. Egy kínai közgazdászokkal és vállalkozókkal Pekingben megtartott hétfői szemináriumon Li azt mondta, hogy a KKP-vírus járvány és a globális gazdasági pangás a világjárvány következményeként hátrányosan befolyásolták a kínai gazdaságot.

„A bizonytalanság a globális környezetben egyre növekszik, így a helyzetünk továbbra is komoly” – mondta a kínai rezsim hivatalos beszámolója szerint, amelyet ennek honlapján tettek közzé.

Li rámutatott, hogy a legnagyobb kihívás a munkanélküliség. „Folyamatosan kellene felkészülnünk a kemény küzdelemre” – mondta. A szemináriumon részt vett néhány a legnagyobb kínai vállalatok közül, mint például a Haier, az ország legnagyobb háztartási készülék gyártója és a Pinduoduo, Kína legnagyobb interaktív e-kereskedelmi platformja, valamint olyan csúcsszakértők, mint Ma Jun, a kínai központi bank, a Kínai Jegybank kutatási irodájának a vezető közgazdásza. Megtárgyalták, hogy „milyen rendkívüliek a nehézségek és a sokk, amelyekkel a kínai gazdaság szembesült ebben az évben” – közölte a hivatalos jelentés (http://www.gov.cn/xinwen/2020-07/13/content_5526465.htm).

Javaslat

Li szerint a kormánynak és a vállalkozásoknak három dolgon kellene dolgozniuk: a foglalkoztatás, az emberek megélhetése és a kínai piac. Kiváltképpen arra mutatott rá, hogy két embercsoportnak, az egyetemi végzősöknek és a vándormunkásoknak, sürgősen munkahelyre van szüksége. Azt javasolta, hogy a helyi hatóságok „vezessenek be egy differenciált adó- és támogatási politikát a munkaigényes vállalatok számára, ami segíthet nekik, hogy több embert alkalmazzanak”. Hogy elősegítse a gazdasági fejlődést – mondta Li – a kormánynak meg kellene reformálnia magát egy jobb piacgazdaság megteremtése irányában, növelnie a kínai vállalatok versenyképességét a globális piacon, és több fogyasztásra buzdítania az embereket.

Konfliktusok

Május vége óta Li több alkalommal utalt Kína gazdasági problémáinak súlyosságára. Úgy tűnt azonban, hogy ezzel konfliktusba jut Hszi Csin-ping kínai vezető üzenetével. A kínai törvényhozó testület ülésén tartott beszédében május 28.-án Li arra buzdította az embereket, hogy építsenek fel egy „utcai árus-gazdaságot”, hogy enyhítsenek az ország munkanélküliségi válságán, amelyet a világjárvány okozott.

Li felfedte, hogy 600 millió kínai ember jelenleg havonta mintegy 1000 jüant (140 dollárt) keres, ami nem elegendő egy egyszobás lakás havi bérleti díjának kifizetéséhez egy közepes méretű kínai városban.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) hivatalos folyóiratában, a Qiushi-ban május 31-én megjelent Hszi tollából származó cikkben ő viszont azt írta, hogy Kína úton volna egy „mértékletes jóléttel rendelkező társadalom” irányába, „400 millió emberrel a középosztályban”. Az ő mércéje a középosztály számára a következő volt: éves háztartási jövedelem 100.000–500.000 jüan(14.160–70.810 dollár). Kínában azonban az egy tető alatt élő többgenerációs háztartások nem ritkák.

Július 6-án, amikor Li a déli Guizhou tartományba utazott, felfedte, hogy a tartományban számos gyárépületet bezártak, ami a világjárvány veszteségeit tükrözi vissza a gazdaságban. Eközben a párt hivatalos szócsöve, a People’s Daily arra buzdította a 8,74 millió egyetemistát, aki ebben a hónapban végzett, hogy vidéki területekre menjen munkalehetőségek keresése céljából.

A cikk először a The Epoch Times-ban jelent meg. Eredeti cikk angol nyelven: A kínai gazdaság „példanélküli” kihívásokkal néz szembe a világjárvány közepette. Magas rangú hivatalnok ismerte be/ ChineseEconomy Faces ‘Unprecedented’ Challenges Amid Pandemic, Top Official Admits (https://www.theepochtimes.com/chinese-economy-faces-unprecedented-challenges-amid-pandemic-top-official-admits_3422848.html)

Szerző/Credit: Nicole Hao / Epoch Times USA, 2020.

Forrás: https://www.epochtimes.de/china/von-hoechster-stelle-zugegeben-chinesische-wirtschaft-steht-vor-beispiellosen-herausforderungen-inmitten-der-pandemie-a3290208.html

Kép: Credit:Haiqing Zhong

Stock photo ID:1153662034

iStock