Hírek,  Kultúra,  Politika

A kommunista rendszer uralma alatt a papok és szerzetesek vallási eseményeket tartanak Kínában a KKP centenáriuma előtt

Idén ünnepli a Kínában uralmon lévő Kínai Kommunista Párt (KKP) a századik évfordulóját, és az ország vallási csoportjai különféle eseményeket tartottak a közelgő alkalom tiszteletére.

Az április 4-i Qingming-fesztivál (a sírok megtisztításának ünnepe Kínában) során számos tartomány buddhista és taoista templomai küldték el szerzeteseiket, hogy meglátogassák a kommunista vértanúk síremlékeit és sírhelyeit, valamint hűséget fogadjanak a pártnak. A Kínai Katolikus Hazafias Egyesület előadást tartott a KKP történetéről.

A Modern Buddhist kínai nyelvű honlap szerint április 5-én a Jiangsu Buddhista Egyetem Hanshan Főiskolájáról mintegy 100 tanár és szerzetes ment a Suzhou-i vértanúk temetőjébe, hogy tisztelegjenek a KKP vértanúi előtt – akik életüket áldozták fel a KKP által vezetett forradalom kezdeti évei során. Vallási rituálékat tartottak, például buddhista szentírásokat kántáltak, virágkosarakat és füstölőket ajánlottak fel, és elénekelték a KKP nemzeti himnuszát. A Hanshan Főiskola ígéretet tett arra, hogy a tanárokat és a hallgatókat „a párt vezetésének további megerősítésére”, „a vértanúk akaratának továbbvitelére” és a buddhizmust a sinicizálás irányában tartja”- jelentette a Modern Buddhist.

Március 25-én az állami fenntartású kínai katolikus hazafias szövetség, amelyet a Vatikán nem ismer el, előadást tartott a KKP történetéről.

A közelmúltban a KKP tovább szigorította az anyaországi vallások ellenőrzését, hogy ideológiailag az államapparátus részévé tegye őket, és így a kommunista rendszer terveit szolgálják.

A kínai vallásügyi közigazgatás idén január 18-án hivatalosan is kiadta a „vallási személyzetre vonatkozó igazgatási intézkedéseket”, amelyeket hivatalosan május 1-jén léptetnek életbe. A dokumentum előírja, hogy a vallási személyzetnek támogatnia kell a KKP és a szocialista rendszer vezetését, és a vallási személyzet számára ez a kritérium fogja képezni a jutalmazásuk és büntetésük értékelésének alapját.

Tavaly novemberben Peking összehívta a Vallási Szervezetek Országos Közös Konferenciájának 14. ülését. Kína öt nagy vallási csoportjának – buddhizmus, taoizmus, iszlám, katolicizmus és kereszténység – vezetői ígéretet tettek arra, hogy „egységesítik a gondolataikat és cselekedeteiket a KKP Központi Bizottsága által hozott döntések végrehajtása érdekében”, és részt vesznek „a vallás sinicizálásában”- áll a Xinhua állami média jelentése szerint.

2019-ben Hszi Csinping kínai vezető arcképeit függesztették fel különböző vallási helyeken és azokkal váltották fel a vallási szimbólumokat – írja a kínai vallásszabadságról és emberi jogokról szóló magazin, a Bitter Winter.

Cai Xia, a pekingi Központi Pártiskola egykori professzora és a KKP hangos kritikusa a Twitteren ezt írta: „A vallás sinicizálása, amelyet Hszi Csinping javasolt, a vallási vezetők és híveik politikai elrablása a KKP által! A vallás sinicizálása az állam zsarnoksága. Az állami hatalom támogatja, és nyíltan elősegíti a vallás politizálását, amely az állam és a vallás egyesítése. Legyen szó akár buddhizmusról, taoizmusról, katolicizmusról, kereszténységről vagy iszlámról, a papok állománya valójában a KKP alternatív propaganda osztályának személyzetévé vált, akik ellátják a KKP agymosó küldetését, kombinálva a rezsim stabilitásának fenntartásával, valamint a hívők és követők gondolatainak irányításával.”

A KKP 1921-es megalapítása után erőteljesen támogatta az ateizmust. Nem csak önkényesen rombolta le a kínai hagyományos kultúrát, hanem a hagyományos kínai vallásokba is beszivárgott. A KKP politizálta a vallást – az öt nagy vallási csoportban párttitkárok vannak, és mindannyian a Vallási Ügyek Irodája alatt működnek. Mind a Kínai Kommunista Buddhista Egyesület (1952-ben alakult), mind a Kínai Kommunista Taoista Egyesület (1957-ben alakult) missziónyilatkozatában azt írta, hogy „a népkormány vezetése alatt állnak”, ami valójában az ateista kommunista párt.

Sen Nieh, az Amerikai Katolikus Egyetem professzora a kínai nyelvű Epoch Timesnak elmondta, hogy a KKP az oka a szárazföldi Kína vallási köreiben kialakult kaotikus helyzetnek. A KKP arra kényszeríti a vallásos híveket, hogy elsőként a pártnak engedelmeskedjenek, és a KKP egy hatalmas gonosz kultusz – mondta.

Li Tianxiao, az amerikai székhelyű China affairs kommentátora elmondta, hogy a vallás gyakorlásnak és az Istenbe vetett hitnek semmi köze nem lehet a politikához. Szerinte a jelenlegi kínai helyzet azt mutatja, hogy a KKP a vallásra a megalakulása óta mindig is politikai eszközként tekintett.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/under-a-communist-regime-priests-and-monks-in-china-hold-religious-events-ahead-of-the-ccps-centenary_3768735.html?fbclid=IwAR28dsszAtTpyEoMV_2kQ0syMG7jVIoGvqS8LquAky-LjWxbGzBJNtQp54E

Kép: NTD TV

https://www.facebook.com/watch/?v=1171151143278518