Politika

A KKP magas pénzjutalmakat kínál azok számára, akik tiltott vallási csoportokról számolnak be

Bitter Winter hír: “Annak érdekében, hogy olyan légkört teremtsen, amelyben „mindenki részt vesz és az egész lakosság beszámol” a XIE JIAO-ról (azaz a kommunista kormány által önkényesen “gonosz szektának” bélyegzett szervezetekről, melyek valójában rendszerint békés vallási közösségek), a kormány akár 100.000 RMB-t (kb. 14.000 USD) is felajánl a bejelentésért.

Zouping város, Shandong

Júliusban, a Shandong keleti tartományában fekvő Zouping város Politikai és Jogi Ügyek Bizottsága elfogadta a „Díjnyertes beszámoló intézkedéseit a Xie Jiao letörésére” (a továbbiakban: intézkedések). Az intézkedések szerint bárki, aki beszámol a Mindenható Isten Egyházának (CAG) tagjairól vagy a Fálun Gong-gyakorlókról, kaphat egy maximum 2500 RMB (kb. 360 USD) díjat.

Kínában több mint húsz vallási csoportot, köztük a Fálun Gongot, a Kiáltókat, az Összes Szféra-egyházat és a Mindenható Isten Egyházát (továbbiakban: CAG) xie jiao-ként nyomnak el és üldöznek, mert megtagadják a KKP irányítását, gyorsan növekednek, és nagyszámú taggal rendelkeznek, ami fenyegetést jelent a KKP-re és nyugtalanítja azt. Ezeknek a csoportoknak az egyikében való aktív részvétel bűncselekménynek minősül, amely három-hét év börtönt vagy még súlyosabb büntetést von maga után a kínai büntető törvénykönyv 300. cikke szerint.

Az intézkedések szerint a jelentett magatartás magában foglalja az internet használatát a fent említett vallási csoportok anyagainak az előállítására és terjesztésére; vallási szórólapok, képek, szlogenek, újságok és kiadványok készítését és terjesztését; vallási transzparensek és plakátok felfüggesztését nyilvános helyeken; vallást hirdető kiadványok kiadását és nyomtatását; stb.

Hainan tartomány

Hasonló közleményeket és díjazó intézkedéseket fogadtak el ebben az évben Hainanban, Guangdongban és más tartományokban is.

Június 15-én Hainan déli tartomány közbiztonsági osztálya adta ki a következőt: „Közlemény azon személyek jutalmazásáról, akik nyomravezető jelekről számolnak be a Xie Jiao illegális és bűnös tevékenységeit illetően”. A közlemény kimondja, hogy azokat, akik a xie jiao „illegális és bűnös tevékenységeit” érintő nyomravezető jelekről számolnak be, készpénzzel jutalmazzák, és a jutalmak összegét a nyomravezető jelek hasznossága alapján határozzák meg, maximális jutalmuk 100.000 RMB (körülbelül 140.000 USD).

Guangdong tartomány

Május 1-jén a Guangdong déli tartományának Közbiztonsági Osztálya hivatalosan elfogadta a „Xie Jiao illegális és bűnös tevékenységeit érintő beszámolók jutalmazásának kísérleti intézkedéseit”. A dokumentum meghatározza, hogy azok, akik nyomravezető jelekről számolnak be, ha igaznak bizonyulnak, jutalomban részesülnek, a jutalom maximum 100.000 RMB (kb. 140.000 USD). Ez az intézkedés három évig lesz érvényes.

A Nanfang Daily június 17-i jelentése szerint számos Guangdong tartományból való Fálun Gong-gyakorlót jelentettek fel és tartóztattak le a Fálun Gong oktatása miatt, vagy mert a járvány idején Fálun Gong szórólapokat osztogattak a helyi lakosoknak.

A Nanfang Daily „A Xie Jiao illegális és bűnös tevékenységei bejelentéséért járó díjak” című jelentése azt állítja, hogy számos Fálun Gong-gyakorlót tartóztattak le a járvány idején.

Valójában a KKP vallások elleni küzdelmének egyik fő módszere az, hogy díjakat kínál fel, hogy arra ösztönözze az embereket, hogy jelentést tegyenek a KKP által tiltott vallási csoportok tagjairól. Ez a módszer mindig is népszerű volt Kínában, a vidéki területeken és a városi közösségekben egyaránt.

Belső-Mongólia

Belső-Mongólia Xing’an Ligájának egyik helyi tisztviselője elmondta a Bitter Winternek, hogy tavaly októberben a helyi kormányzat minden faluban kötelezte a lakosokat, hogy jelentsék fel a tiltott vallási csoportok tagjait, hogy díjakat kapjanak. Bárki, aki ilyen tagot jelent fel, 10.000 RMB (körülbelül 1400 USD) jutalomban részesül, és bárki, aki egy városon kívüli misszionáriust jelent fel, 50.000 RMB (kb. 7000 USD) jutalomban részesül, miután letartóztatták a misszionáriust.

Egy hivatalnok azt mondta: „A vallás elleni küzdelem nemzeti kampánya súlyosabb, mint a kulturális forradalom idején.”

Nanjing város

A “Három-én Egyház” egyik hívője Jiangsu keleti tartományának Nanjing városából elmondta a Bitter Winternek, hogy a Vallási Ügyek Irodájának helyi tisztviselői és a Nemzetbiztonsági Brigád kapitányai számára június közepén megtartott konferencián megállapították, hogy a KKP kiad egy dokumentumot, amely megköveteli, hogy törjék le a CAG-ot három egymást követő évben.

A Vallási Ügyek Irodája felkérte a Három-én hívőket, hogy működjenek együtt a kormánnyal a CAG tagjainak a feljelentésénél.

A Xie-jiao elleni propaganda

Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb embert ösztönözze a tiltott vallási csoportok elnyomására irányuló kampányban való részvételre, a KKP nemcsak magas pénzdíjakat kínál az informátorok számára, akik ilyen csoportok tagjairól számolnak be, hanem Kína-szerte mindenütt jelen lévő xie-jiao-ellenes propagandát folytat.

Július 1-jén a Henan központi tartományában fekvő Shangqiu város által igazgatott Yucheng megye Politikai és Jogi Ügyek Bizottságának munkatársai xie-jiao-ellenes propagandaanyagokat terjesztettek az embereknek egy parkban, ahol különféle xie jiao elleni propagandatranszparensek voltak jelen mindenütt.

Egy helyi lakos azt mondta a Bitter Winternek, hogy négy nappal később a megye vallási ügyekkel foglalkozó irodájának személyzete szintén propagandát folytatott a parkban. Azt mondták: „Ne higgyetek semmilyen más vallásban, csak a kommunista pártban. Elegendő hinni a pártban és Kína Népi Kormányában.” Sőt, arra ösztönözték az embereket, hogy számoljanak be minden keresztény csoportról, azt állítva, hogy „azokat, akik vallásos hívőkről számolnak be és felfedik őket, meg fogják jutalmazni”.

Yucheng megyében mindenütt láthatók a xie jiao-t bojkottáló propagandaplakátok. Néhány propagandapanel képei különösen ijesztőek.

A KKP kormánya különféle eszközöket használ, hogy a lehető legtöbb embert ösztönözze, hogy részt vegyen a kampányában annak az elnyomására, amit xie jiao-nak hív, és még etnikai fesztiválokat is felhasznál a xie jiao elleni propaganda kiterjesztésére.

Július 18-án a Guangxi Zhuang Autonóm Régióban fekvő Hechi városának és a Hechi által igazgatott Dahua Yao Autonóm Megyének a Politikai és Jogi Ügyek Bizottságai xie jiao elleni propagandatevékenységet folytattak, amikor a helyi lakosok megünnepelték az etnikai Zhuzhu Fesztivált. Ez a legnagyobb hagyományos fesztivál a Bunu Yao nép számára, ahol imádkoznak és áldozatokat ajánlanak fel az őseiknek. Az xie-jiao-aktivisták online szinkronizált internetes közvetítést is folytattak, hogy a helyszínen levő emberek és turisták, valamint az online-követők részesüljenek a xie-jiao-ellenes propagandanevelésben, amelyben felkérték őket, hogy bojkottálják a xie jiao-t. A kínai kultuszellenes honlap szerint az élő internetes közvetítés megtekintésének száma aznap 2.189.000 volt.

A letartóztatások folytatódtak a világjárvány alatt

Az elmúlt néhány hónapban a járvány kitörése ellenére a CAG és más tiltott vallási csoportok továbbra is a KKP vallási üldözésének fő célpontjai. Júniusig Kína hat tartományában (Szecsuán, Shanxi, Jiangsu, Henan, Shandong és Jiangxi) több mint 800 CAG-tagot tartóztattak le.

Most a KKP megpróbálja belevonni az összlakosságot a xie jiao bojkottálásának a kampányába, és magas pénzdíjakat kínál a beszámolókért, ami tovább növeli a veszélyt a CAG, a Fálun Gong és más tiltott vallási csoportok tagjai számára.”

1. Kép:

Különböző xie jiao elleni propagandatranszparensek mindenütt jelen vannak egy parkban Yucheng megyében. (Bitter Winter)

2. kép: Hainan tartomány közbiztonsági osztálya által kiadott „Közlemény azon személyek jutalmazásáról, akik nyomravezető jelekről számolnak be a Xie Jiao illegális és bűnös tevékenységeit illetően” (az internetről)

3-4. Kép: Yucheng megyében mindenütt láthatók a xie jiao-t bojkottáló propagandaplakátok. Néhány propagandapanel képei különösen ijesztőek.

Írta/ Credit: Ye Jiajia

Forrás: https://bitterwinter.org/ccp-offers-high-monetary-awards-to-those-who-report-on-banned-religious-groups/